La Vanguardia (Català)

Els fabricants de cotxes temen el proteccion­isme

Espanya va produir 2,9 milions de vehicles el 2016, un 5,6% més

- ÓSCAR MUÑOZ

El 2016 va ser un bon any per a la fabricació d’automòbils a Espanya, amb gairebé 2,9 milions d’unitats –exactament 2.885.907, entre turismes, totterreny­s i vehicles comercials i industrial­s– sortits de les seves 17 plantes, segons va informar ahir l’Anfac. Aquest volum és un 5,59% més gran que el del 2015. Però l’evolució a curt i mitjà termini és incerta, assenyala aquesta patronal, a causa, entre altres factors, del proteccion­isme que impulsen alguns països, entre els quals els Estats Units si la presidènci­a de Donald Trump aplica les mesures anunciades les últimes setmanes que inclouen gravar amb nous aranzels els productes estrangers.

L’Anfac es va referir ahir a aquest canvi en l’ordre comercial que pot marcar l’economia mundial dels propers anys en el seu balanç anual. I malgrat que no va citar el cas dels EUA, encara no concretat, sí que va posar els exemples d’uns altres dos països als quals Espanya ven cotxes amb força: el Regne Unit i Algèria. El primer, en el qual l’any passat es van comerciali­tzar 336.000 unitats, està condiciona­t pel Brexit, ratificat pels ciutadans al juny. Des del setembre, les vendes allà han descendit mes a mes un 16% interanual. A Algèria ja s’estan aplicant mesures proteccion­istes que han suposat una caiguda del 72% de les exportacio­ns, uns 20.000 vehicles menys que el 2015.

El 84,3% de la producció espanyola d’automòbils del 2016 es va exportar. Van ser 2,43 milions, un 6,98% més que el 2015. És també una bona dada però pot ser enganyosa ja que, destaca l’Anfac, aquest creixement també està perdent pistonada. El 2015 l’alça va ser de l’11,5%.

En qualsevol cas, el 2016 va resultar, en el seu conjunt, millor del previst pels fabricants. Espanya va situar-se entre els països amb més creixement d’Europa. Tot i així, l’Anfac destaca que mentre que en el primer semestre els increments de la producció van ser superiors al 10%, en el segon van caure fins a situar la mitjana de l’exercici en el 5,59% abans esmentat. La xifra del desembre va ser un 21,2% inferior a la del mateix mes del 2015. Aquest va ser el mes amb una caiguda percentual més gran de la fabricació.

El 2012, Espanya va sortir del grup dels deu primers fabricants mundials. El 2015 va assolir el 8è lloc del rànquing després d’una escalada de quatre posicions en només dos anys. Segons les últimes dades de l’organitzac­ió internacio­nal de constructo­rs (OICA), del primer semestre del 2016, es manté en la vuitena posició, darrere de la Xina, els Estats Units, el Japó, Alemanya, Corea del Sud, l’Índia i Mèxic. El 2012, any en què la producció espanyola va caure per sota dels dos milions d’unitats anuals, l’Anfac va posar en marxa un pla amb l’objectiu de recuperar els tres milions, un nivell que no assoleix des del 2004.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Una línia de producció de la planta de Seat a Martorell
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Una línia de producció de la planta de Seat a Martorell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain