La Vanguardia (Català)

La Comissió Europea aprova el pressupost espanyol d’aquest any

- Brussel·les. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

El pressupost espanyol per al 2017 “compleix en línies generals” amb les exigències del pacte d’estabilita­t i creixement, va anunciar ahir la Comissió Europea, que manté no obstant això la pressió sobre el Govern per evitar que es repeteixi una desviació com la de l’any 2015.

Encara que el Govern de Mariano Rajoy s’ha limitat a prorrogar el pla pressupost­ari del 2016 mentre en negocia un de nou amb l’oposició, els canvis en l’impost de societats i les mesures de contenció de la despesa asseguren que el dèficit d’Espanya estarà en línia amb les seves obligacion­s.

La Comissió Europea discrepa tot i això, una vegada més, de Madrid sobre quina serà l’evolució dels comptes públics i adverteix el Govern que, sense retallades addicional­s, el dèficit superarà en dues dècimes l’objectiu del 3,1% pactat per al 2017. “La Comissió convida per tant les autoritats a estar preparades per prendre mesures addicional­s en cas que l’evolució dels comptes indiqui un augment del risc de no complir amb els requerimen­ts del Consell”, afirma la decisió adoptada ahir, que demana a Rajoy que reforci el marc legal de control de la despesa i transpa- rència per als concursos públics.

“La Comissió confia que el pressupost espanyol per al 2017 serà aprovat i totalment implementa­t aviat”, va declarar el comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici. Brussel·les és, no obstant, conscient de la precària situació del Govern en minoria de Rajoy. I més que pressionar-lo per unes dècimes més o menys de dèficit, expliquen fonts europees, es preveu llançar aviat un missatge a l’oposició per evitar fer marxa enrere en les reformes estructura­ls aprovades en la seva primera legislatur­a. El principal temor de la CE és que es desfaci la contestada reforma laboral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain