La Vanguardia (Català)

Alsina confia en Mèxic

- MAR GALTÉS

Encofrats Alsina continua avançant en el pla d’internacio­nalització dissenyat per sobreposar-se a l’enfonsamen­t del mercat espanyol de construcci­ó. La companyia especialit­zada en encofrats per a estructure­s de formigó acaba d’anunciar una inversió de 4 milions d’euros a Mèxic, país que completa la seva estratègia de creixement després del desplegame­nt realitzat al Sud-est Asiàtic, l’Índia i l’Orient Mitjà. Per a la inversió a Mèxic, Alsina ha firmat un préstec de coinversió de 2 milions amb Cofides (Compañía Española de Financiaci­ón del Desarrollo). Es tracta de la mateixa fórmula amb què Alsina ha abordat la seva implantaci­ó al Perú, Xile i les Filipines.

L’empresa familiar, fundada el 1950 i amb seu a Montcada i Reixac, va tancar el 2016 amb unes vendes d’uns 71 milions, les mateixes que l’any anterior. Aquest estancamen­t es deu, segons va explicar ahir el conseller delegat, Josep Alsina, al fet que el mercat espanyol ha caigut un 10%; el 2015 havia pujat un 30%, “però l’obra civil s’ha enfonsat del tot, sense noves licitacion­s”. Espanya va aportar 19 milions d’euros, un 26% del negoci.

Encofrats Alsina havia arribat a facturar 147 milions el 2007, però la crisi a Espanya va enfonsar el negoci fins a un mínim de 55 milions el 2010. La companyia va apostar llavors per Llatinoamè­rica i després ha ampliat el seu focus d’internacio­nalització, però són apostes a mitjà termini. Aquest 2017 preveu arribar a 80 milions d’euros, i el 2019 espera superar la cota dels 100 milions.

Jaume Alsina Casalduero, tercera generació, adjunt del conseller delegat, explica que van arribar a Mèxic fa una mica més d’un any; actualment compten amb un equip d’una dotzena de persones, i la inversió va destinada als equips per al lloguer, que és el principal negoci de l’empresa.

El 2016, el conjunt del negoci a Llatinoamè­rica va retrocedir un 5%. “Als Estats Units –amb oficines a Texas i Miami– hem crescut un 20%”, i el negoci representa un 12% del grup. El Marroc “ha començat a arrencar, “i confiem que els nous països –les Filipines, Dubai, Mèxic– ens ajudin a tornar a créixer”. Tot i això, reconeix que “a l’Índia és on més ens està costant arrencar”. A més, Alsina és present a Portugal, Itàlia, Polònia i Romania. La plantilla del grup suma unes 700 persones.

El 2016 el grup va mantenir les vendes en 71 milions, afectat per la nova caiguda del mercat espanyol d’un 10%

 ?? ENCOFRATS J. ALSINA ?? El mercat espanyol representa una quarta part del negoci del grup
ENCOFRATS J. ALSINA El mercat espanyol representa una quarta part del negoci del grup

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain