La Vanguardia (Català)

Hisenda prepara la reforma de l’impost local de plusvàlua

El tribut suposa al voltant del 6% del que recapten els ajuntament­s

- Madrid

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda ja estan treballant en la modificaci­ó de l’impost local sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, després de la recent sentència del Tribunal Constituci­onal sobre un tribut foral molt similar. Així ho van confirmar fonts del departamen­t que dirigeix Cristóbal Montoro, encara que van assegurar que continuen pendents també d’eventuals noves resolucion­s del Constituci­onal sobre “recursos que afectin al règim comú”, més enllà del model aplicat a Euskadi i Navarra.

Fa una setmana, la sentència del TC va anul·lar part de l’impost conegut com a plusvàlua municipal de Guipúscoa per considerar que no s’ha de tributar per la compravend­a, herència o donació d’un immoble quan aquest no ha guanyat valor. La decisió qüestiona el càlcul de l’impost en funció del valor cadastral i dels anys durant els que el titular ha estat propietari de l’habitatge, sense tenir en compte –com ha passat arran de l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia– que pot haver perdut valor o que amb prou feines s’hagi incrementa­t.

La plusvàlua municipal va superar el 2015 els 2.600 milions d’euros, segons recorden a Hisenda. El 2007, amb prou feines suposava 1.254 milions. En tot cas, l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana representa prop del 6% del total del que recapten les entitats locals, una proporció molt similar a la d’abans de la crisi. En aquell mateix període de temps, aquest impost sobre béns immobles ha passat de pesar un 33,1% a suposar gairebé un 48%.

Aquesta setmana, el president de la Federació de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, va avançar que demanaran una reunió amb el Govern central per modificar la fórmula de càlcul de l’impost qüestionat. Caballero va explicar que el setembre del 2015, el ple de la FEMP havia reclamat la revisió urgent de la plusvàlua municipal, segons recull Europa Press.

Ciutadans ha presentat també una iniciativa parlamentà­ria per demanar la devolució de tots els casos dels últims quatre anys en què s’ha tributat per vendes que no han generat guanys.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? El 2015 els ajuntament­s, que ingressen més de 2.600 milions per l’impost, van demanar el canvi urgent
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU El 2015 els ajuntament­s, que ingressen més de 2.600 milions per l’impost, van demanar el canvi urgent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain