La Vanguardia (Català)

El valor d’una feina

- Cristina Sánchez Miret C. SÁNCHEZ MIRET, sociòloga

Cristina Sánchez Miret recorda la importànci­a per als joves de tenir un bon lloc de treball que no només els permetrà pagar les factures, sinó que els donarà un lloc en la societat: “La seva posició social, la manera com viuran no pot passar eternament pels seus pares –si més no en la majoria de casos– i (..) del que acabin treballant determinar­à, en bona mesura, el que acabaran podent ser socialment parlant i, en definitiva, la manera com podran viure. Una lliçó pura i dura d’estructura social”.

La reacció d’un home que ha trobat feina ha corregut com la pólvora a la xarxa. En el vídeo, molt curt, que ha penjat un treballado­r de l’empresa, es veu com salta literalmen­t d’alegria quan surt d’una entrevista al Regne Unit. És un sensesostr­e –viu en un refugi i per menjar depèn del que li donen– a qui li han ofert uns dies de prova en una feina que, si fa bé, pot suposar un contracte indefinit.

En el meu cas el veig després d’haver anat a una xerrada de pares per als alumnes de segon de batxillera­t que han de triar l’itinerari que seguiran quan acabin aquests estudis. De fet el que els toca fer és començar a triar el seu camí per esdevenir membres adults de la nostra societat. Per edat podrien estar treballant –n’hi ha força de nascuts el mateix any que ho fan o ho intenten perquè els estudis obligatori­s ja han acabat–; ells són uns privilegia­ts atès que han pogut seguir estudiant i, en principi, la majoria seguiran estudiant encara uns anys més. Ara bé, el que interessav­a a la xerrada no era els coneixemen­ts que encara podien assolir, el que volien saber era de què treballàve­m, què fèiem i com havíem arribat als nostres llocs de treball.

En definitiva, apropar-se al mercat laboral perquè encara que els queda llunyà saben que és al que s’encaminen; entenen perfectame­nt que la seva posició social, la manera com viuran no pot passar eternament pels seus pares –si més no en la majoria de casos– i que, per tant, del que acabin treballant determinar­à, en bona mesura, el que acabaran podent ser socialment parlant i, en definitiva, la manera com podran viure. Una lliçó pura i dura d’estructura social.

Al nostre món les oportunita­ts de vida passen pel mercat, fins i tot en aquells casos que no ho sembla, i per això és tan important no quedar-se fora. Aquest indigent, al que no li puc posar nom, ho sap molt bé, fins al punt que queda en segon pla quin tipus de feina li han ofert i, fins i tot, quin és el sou que rebrà; malgrat que aquests són ara també aspectes decisius. No és que m’agradi que el mercat determini qui podem ser, i és evident que som molt més o molt menys que el que el mercat ens reconeix, però el protagonis­ta del vídeo salta d’alegria perquè sap molt bé per experiènci­a viscuda que malgrat que aquesta –la nostra i la seva– és una societat de drets no se li reconeixen efectivame­nt si no els pot pagar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain