La Vanguardia (Català)

Hollande demana respecte a Trump per dir que ja no es pot anar a París

-

No era la primera vegada que Donald Trump utilitzava els atemptats a França per defensar la seva política contra la immigració (sobretot musulmana). Però que el president dels EUA afirmés divendres que ja no es pot viatjar a París ha indignat França.

François Hollande va reaccionar ahir demanant respecte. “No és mai bo mostrar el més mínim recel cap a un país amic. Jo no ho faria mai amb un país amic, i demano al president dels Estats Units que tampoc no ho faci amb França”, va dir el president francès en l’obertura del Saló de l’Agricultur­a de París.

Divendres, en una conferènci­a anual de conservado­rs a Maryland, Trump va parlar del seu “amic Jim”, que ja no posa els peus a la capital francesa, perquè “París ja no és París”. Parlant de l’amenaça terrorista i de la importànci­a de controlar les fronteres, el president republicà va justificar la seva política migratòria posant com a contraexem­ples França, Suècia i Europa en general.

“No faré comparacio­ns, però aquí no hi ha lliure circulació d’armes, aquí no hi ha persones que agafen armes per disparar contra la multitud –va replicar Hollande–. Desgraciad­ament hi ha terrorisme i l’hem de combatre tots junts”. Va recordar, a més, que, en la conversa telefònica que va mantenir amb Trump després de la seva investidur­a, aquest li va manifestar tot “l’amor que sent per França i que no hi ha un país més bonic que França”. “Imagino que és el que pensa i que així ho dirà”, va afegir el president francès.

Hollande va voler subratllar, a més, la recuperaci­ó del turisme a França, en particular de visitants dels EUA. “Han vist que s’ha fet un esforç considerab­le per garantir la seguretat”.

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, també va respondre divendres mateix a Trump a través de Twitter. “A en Donald i al seu amic Jim, des de la torre Eiffel celebrem l’atractiu de París amb el Mickey i la Minnie”, va tuitejar al costat d’una foto amb dos personatge­s de Disney.

També Suècia, que Trump ha esmentat diverses vegades com un suposat país en crisi a conseqüènc­ia d’haver deixat entrar massa immigrants i refugiats, ha reaccionat. El web del Ministeri d’Afers Exteriors ha penjat un document que, sense esmentar el president dels EUA, denuncia que “recentment, informació simplista i de vegades del tot errònia sobre Suècia i la política sueca d’immigració està sent disseminad­a”. El Ministeri exposa una llista de les acusacions “més comunes” i les replica una a una amb dades i arguments.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain