La Vanguardia (Català)

Un mort i dos ferits a Alemanya en un atropellam­ent intenciona­t

La policia de Heidelberg dispara a l’agressor, que va sortir del vehicle amb un ganivet

-

Un home al volant d’un cotxe va envestir ahir a la tarda de manera intenciona­da un grup de transeünts en una plaça cèntrica de Heidelberg, al sud-oest d’Alemanya, en una situació que va fer saltar totes les alarmes, per reminiscèn­cies de l’atemptat terrorista del 19 de desembre passat a Berlín, quan un camió va envestir una fira de Nadal. Al tancament d’aquesta edició, la policia de Heidelberg no havia trobat indicis que apuntessin a un atac terrorista, i mitjans locals com el diari regional RheinNecka­r Zeitung parlaven de problemes psíquics de l’atacant, el nom del qual no havia transcendi­t. El rotatiu va informar ahir a la nit, citant fonts policials, que l’agressor és un home alemany jove.

Una persona va perdre la vida i unes altres dues van patir ferides per l’atropellam­ent. El mort és un ciutadà alemany de 73 anys, mentre que els dos vianants ferits són un austríac de 32 anys i una bosniana de 29. També l’atacant va resultar ferit greu. Els tres agredits feien cua davant d’una pastisseri­a de Bismarckpl­atz, una zona de la ciutat università­ria molt freqüentad­a el cap de setmana, quan se’ls va tirar a sobre el vehicle cap a les 16 hores. Després d’atropellar la gent, l’atacant va sortir del cotxe brandant un ganivet, segons van declarar testimonis al diari Stuttgarte­r Zeitung, i va arrencar a córrer per escapar-se. Mentrestan­t, la policia havia anat al lloc alertada que passava alguna cosa, i després d’una tensa situació en un carrer proper, al costat de l’entrada a una piscina, un agent li va disparar per reduir-lo. Un portaveu policial, Norbert Schätzle, va dir a la cadena N-TV que no podia confirmar si l’home tenia problemes mentals, però va assegurar que no se sospita que es tracti de terrorisme.

El cotxe que va fer servir l’agressor, un Opel Astra amb matrícula d’Hamburg –era de lloguer– i al maleter hi van trobar una bossa i una maleta. A les 18.30 hores, al compte de Twitter de la policia de Mannheim es veia una foto dels investigad­ors de Heidelberg inspeccion­ant el vehicle. Tot indica que l’atacant va actuar sol. Segons la premsa, a causa de les ferides l’home no estava ahir a la nit en condicions de declarar davant la policia.

L’alcalde, Eckart Würzner, va acudir a Bismarckpl­atz, on va dir que “partint dels coneixemen­ts actuals” no es cancel·larà la rua de carnaval de dimarts que ve, tot i que la decisió es podria revisar.

Un portaveu policial diu que no hi ha indicis de terrorisme; la premsa parla de problemes psíquics

Quan a mitja tarda va saltar la notícia, no només va venir a la ment l’atemptat amb camió contra la fira de Nadal de Berlín, sinó també atacs amb arma blanca de l’any 2016 a Alemanya, que van causar una gran inquietud. El juliol passat un jove refugiat –que deia que era afganès i va resultar que era pakistanès– va atacar amb una destral i va ferir cinc persones en un tren a prop de Würzburg, abans de ser abatut a trets per la policia. En un vídeo es declarava “soldat de l’Estat Islàmic”. Aquell mateix mes un refugiat sirià va matar una dona amb un matxet, un fet que la policia va qualificar de “crim passional”.

 ?? RENE PRIEBE / EFE ?? Agents de policia fan guàrdia al costat del cotxe que va envestir els transeünts a Heidelberg
RENE PRIEBE / EFE Agents de policia fan guàrdia al costat del cotxe que va envestir els transeünts a Heidelberg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain