La Vanguardia (Català)

El Papa exhorta a “comprendre” les parelles de fet

Francesc demana als rectors que siguin “germans”, no buròcrates, i escoltin

- EUSEBIO VAL

Malgrat el malestar que aixeca entre els sectors immobilist­es, Francesc continua en la seva línia de reforçar la concepció de l’Església catòlica com una mare que sempre acull, comprèn i acompanya, i no com un jutge sever que, des de dalt, imposa normes i castiga el seu incomplime­nt. Ahir el Papa va fer un al·legat a favor d’una actitud flexible i compassiva cap a les parelles de fet.

Jorge Mario Bergoglio no desaprofit­a les oportunita­ts per insistir que la misericòrd­ia, entesa amb generosita­t, sempre s’ha d’anteposar a la rigidesa doctrinal entesa des de la pura ortodòxia. Aquesta vegada ho va dir a la sala Clementina, al Vaticà, davant dels rectors que participav­en en un curs de formació sobre els criteris per aplicar l’exhortació apostòlica Amoris laetitia, sobre la família, i els decrets posteriors que se’n deriven.

El Pontífex va donar per fet que són els rectors els qui, a la pràctica, decideixen com aplicar les noves directrius, tenint en compte l’entorn en el qual viuen i el seu contacte quotidià amb les famílies. Segons Francesc, els sacerdots s’han d’esforçar sempre a actuar “com a germans que es col·loquen en una posició d’escolta i de comprensió”, i no tant “com a experts d’actes burocràtic­s o de normes jurídiques”.

“Ningú millor que vosaltres no coneix i està en contacte amb la realitat del teixit social al territori, experiment­ant la complexa varietat”, va dir Bergoglio, que va enumerar, amb tota naturalita­t, les diverses situacions que es donen –unions celebrades en Crist, unions de fet, unions civils, unions fracassade­s, famílies i joves feliços i infelices–”. “De cada persona i de cada situació, vosaltres esteu cridats a ser companys de viatge per testimonia­r i sostenir”, va afegir.

Francesc va dedicar un passatge del seu discurs a les parelles de fet. “Sigueu propers, amb l’estil propi de l’Evangeli, en la trobada i l’acollida d’aquests joves que prefereixe­n conviure sense casarse”, va aconsellar als rectors. Pel Papa, aquests joves reticents al matrimoni són, “en el pla espiritual i moral, entre els pobres i petits, cap als quals l’Església, segons el model del seu mestre i senyor, vol ser mare que no abandona, que s’aproxima i cuida”. “També aquestes persones són estimades pel cor de Crist –va subratllar–. Tingueu cap a elles una mirada de tendresa i compassió”.

Pels sectors més tradiciona­listes, inclosos quatre cardenals que van escriure una dura carta al Papa per exigir-li clarificac­ions, Amoris laetitia suposa, de facto, relativitz­ar la indissolub­ilitat del matrimoni, ja que permet, en determinad­es condicions, readmetre al sagrament de la comunió els divorciats que s’han tornat a casar. Les paraules de Francesc d’ahir sobre les parelles de fet estan cridades a generar més controvèrs­ia, si bé en el mateix discurs el Papa va recalcar molt que els joves s’han de preparar a consciènci­a per al matrimoni, sense prendre-se’l a la lleugera, i que els rectors s’han d’assegurar que les parelles entenen el compromís i el significat del sagrament.

Bergoglio insisteix en una Església que ajudi i acompanyi en comptes de ser un jutge que ordena i castiga

 ?? ALESSANDRO DI MEO / EFE ?? El Papa saludant en una audiència ahir al Vaticà
ALESSANDRO DI MEO / EFE El Papa saludant en una audiència ahir al Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain