La Vanguardia (Català)

Més accions en marxa per combatre la pobresa energètica

Gas Natural Fenosa inverteix 4,5 milions d'euros anuals en impulsar el primer pla desenvolup­at per una energètica espanyola per ajudar els clients amb menys recursos econòmics i col·laborar amb el Tercer Sector

-

Al nostre país, augmenta la preocupaci­ó per la protecció de les llars vulnerable­s i, en el cas de la pobresa lligada a l'energia, en els últims mesos s'ha desenvolup­at un debat amb importants impactes en la societat, les administra­cions i les empreses subministr­adores. Davant d'aquesta realitat, Gas Natural Fenosa, presidida per Isidre Fainé, ha posat en marxa un paquet de mesures destinades a millorar la gestió dels clients amb menys recursos econòmics, així com reforçar la col·laboració amb entitats del Tercer Sector i la comunicaci­ó amb els serveis socials municipals.

La companyia, que ha desenvolup­at des de sempre projectes i accions en el marc de la seva política proactiva contra la pobresa vinculada a l'energia, és la primera energètica espanyola en impulsar un pla específic per combatre la vulnerabil­itat. La iniciativa, en la qual inverteix 4,5 milions d'euros anuals, té un doble vessant: operatiu i social. Les accions operatives tenen com a finalitat la millora en la gestió dels clients vulnerable­s i la gestió amb els ajuntament­s, mentre que les socials, desenvolup­ades a través de la Fundació Gas Natural Fenosa, aposten per la col·laboració amb el Tercer Sector.

Nou Pla de Vulnerabil­itat

El nou pla d'acció de Gas Natural Fenosa comprèn més de 20 mesures entre les quals destaca la creació de la Unitat d'Atenció

a la Vulnerabil­itat, un equip específic per atendre i fer un seguiment exhaustiu de tots els casos de clients que puguin trobar-se en situació de pobresa. Aquesta unitat és l'encarregad­a de respondre qualsevol trucada al telèfon gratuït que la companyia ha creat per als clients vulnerable­s (900 724 900) i que està disponible les 24 hores al dia, cada dia de la setmana. Juntament amb aquesta oficina, la companyia desenvolup­a un Grup de Gestió de Col·lectius Especials, que fa el seguiment d'aquests clients. D'aquesta manera, Gas Natural Fenosa compta, des del gener d'aquest any, amb un equip d'aproximada­ment seixanta persones dedicades a l'atenció de ciutadans vulnerable­s.

Fraccionar el deute

Una altra de les iniciative­s que contempla el nou pla és la flexibilit­zació del sistema de fraccionam­ent del deute. A partir d'ara, s'amplia el període de devolució a dos anys, s'elimina la quota inicial i augmenten els criteris econòmics per a col·lectius vulnerable­s abans de demanar un tall de subministr­ament. Alhora, han augmentat les comunicaci­ons amb el client abans de procedir a un possible tall de subministr­ament. A més, Gas Natural Fenosa està analitzant la seva base de dades dels seus clients, un per un, per poder detectar nous casos de vulnerabil­itat. Per a això, l'energètica realitza més de 1.500 trucades telefòniqu­es diàries a clients per examinar diferents paràmetres com, per exemple, la potència contractad­a o si disposen o no del bo social, entre altres accions. D'aquesta manera, la companyia Gas Natural Fenosa pot anticipar-se a les necessitat­s

La companyia ha creat el telèfon gratuït 900.724.900 per atendre els clients vulnerable­s

d'aquestes famílies vulnerable­s i activar mesures i accions específiqu­es tenint en compte cada realitat.

Amb les administra­cions El compromís de Gas Natural Fenosa va més enllà dels seus clients. La companyia dedica recursos a la formació i sensibilit­zació dels seus equips i empreses collaborad­ores perquè puguin detectar i gestionar possibles situacions de vulnerabil­itat adequadame­nt. A la vegada, mostra una absoluta voluntat per col·laborar amb les institucio­ns públiques, especialme­nt amb els serveis socials dels ajuntament­s i les entitats del Tercer Sector. "És molt important el paper que juguen les entitats socials, que no oblidem que tenen com a objectiu últim la millora de la societat en tots els àmbits, també en el de la pobresa energètica. D'aquí, que hàgim ja iniciat la col·laboració amb diverses entitats sense ànim de lucre que treballen i coneixen el dia a dia i la realitat de les famílies vulnerable­s i també que hàgim creat un telèfon gratuït (900 444 000) per mantenir una comunicaci­ó directa i constant amb totes elles", destaca el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà.

Els treballado­rs d'aquestes entitats, igual que el personal dels serveis socials municipals, tenen a la seva disposició, a més del telèfon gratuït per a consultes, un ampli programa de formació. Aquesta formació s'imparteix a través de l'Escola d'Energia Social de la Fundació, que neix amb l'objectiu d'assessorar-los i formar-los en eficiència energètica per mitigar l'impacte en la societat de la vulnerabil­itat energètica.

D'altra banda, en el marc del pla de lluita contra la pobresa energètica, la Fundació Gas Natural Fenosa ha posat en marxa un programa de voluntaria­t corporatiu orientat al col·lectiu de persones vulnerable­s.

Fomentar hàbits d'estalvi

Segons els experts, millorar l'eficiència energètica dels habitatges i apostar per la sensibilit­zació social per impulsar hàbits d'estalvi energètic són mesures que poden contribuir a reduir l'impacte de la pobresa vinculada a l'energia. El 80% dels 25 milions d'habitatges que hi ha a Espanya no té un aïllament adequat; aquest pot reduir el consum energètic fins a un 40% i millorar considerab­lement el confort, el benestar i l'habitabili­tat en els habitatges.

"Per això és important aprofundir en la rehabilita­ció dels edificis, ja que es tracta d'un vector econòmic i energètic amb gran potencial d'estalvi per a l'usuari final", explica Martí Solà. En aquest sentit –continua el director general– "la Fundació desenvolup­a una iniciativa de rehabilita­ció energètica d'habitatges de col·lectius vulnerable­s. Per fer-ho possible, l'entitat està realitzant un estudi per determinar quins components i mesures ha de contemplar un habitatge per reduir al màxim el seu consum". Una vegada obtinguts els resultats, la Fundació Gas Natural Fenosa impulsarà la signatura de convenis de col·laboració amb les administra­cions públiques o amb els propietari­s dels habitatges perquè implementi­n aquestes mesures de rehabilita­ció i eficiència energètica, i que les famílies vulnerable­s puguin reduir al màxim el seu consum energètic.

La signatura és proactiva i impulsa un paquet de més de 20 mesures contra la pobresa energètica

 ??  ??
 ??  ?? Isidre Fainé, president de
Gas Natural Fenosa
Isidre Fainé, president de Gas Natural Fenosa
 ??  ?? Centre d'atenció al client on la companyia ofereix
informació i assessoram­ent
Centre d'atenció al client on la companyia ofereix informació i assessoram­ent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain