La Vanguardia (Català)

La renovació de la cúpula fiscal

-

El Consell de Ministres va aprovar divendres els nomenament­s proposats pel fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza. Es tracta de la principal renovació a les fiscalies que s’ha fet els últims anys i ha generat crítiques per part de l’oposició, que ha reclamat la compareixe­nça del ministre de Justícia, Rafael Catalá, i estudia demanar la dimissió del mateix Maza.

Fiscalia Anticorrup­ció. Manuel Moix Blázquez. Cobreix la vacant per jubilació d’Antonio Salinas. Moix era fins al moment fiscal del Contenciós Administra­tiu al Tribunal Suprem i havia estat màxim responsabl­e de la Fiscalia de Madrid. Va ser l’únic dels set candidats al càrrec sense experiènci­a en temes de corrupció, tot i que ara s’haurà d’encarregar dels casos Gürtel, els papers de Bárcenas i el cas Púnica, entre moltes altres investigac­ions. Amic personal de Maza, i del grat del PP, el seu nomenament ha generat malestar a la carrera, ja que es tracta d’una persona que procedeix de fora d’Anticorrup­ció.

Audiència Nacional. Jesús Alonso Cristóbal. Substituei­x Javier Zaragoza. Fins ara era el número dos d’aquella fiscalia encarregad­a de gestionar el terrorisme (gihadisme i presos d’ETA) i que també ha actuat en el desafiamen­t sobiranist­a. Jesús Alonso és un històric de la casa a qui el 2013 l’aleshores fiscal general, Eduardo Torres-Dulce, va elegir com a tinent fiscal en contra del criteri de Zaragoza. La falta de confiança entre Alonso i el seu superior va derivar que, a la pràctica i fins on podia, Zaragoza tingués el suport d’altres fiscals per als assumptes més importants.

Múrcia. José Luis Díaz Manzaneda. Substituei­x Manuel López Bernal. El rellevat és el responsabl­e de l’acusació al president d’aquella comunitat, Pedro Antonio Sánchez, en el cas Auditori. El seu substitut és precisamen­t el fiscal que té la responsabi­litat directa en la causa.

País Basc. Carmen Adán del Río. Substituei­x Juan Calparsoro, que aquest estiu va posar en dubte la decisió d’inhabilita­r l’expres terrorista i líder de Sortu, Arnaldo Otegi.

Andalusia. Ana Tárrago Ruiz. Relleva Jesús García Calderón. L’exfiscal en cap de Granada serà la responsabl­e del cas dels ERO.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain