La Vanguardia (Català)

Fiscals, justícia i transparèn­cia

- Jaume Alonso-Cuevillas J. ALONSO-CUEVILLAS SAYROL, catedràtic de Dret Processal de la Universita­t de Barcelona

En les últimes setmanes s’ha parlat molt, massa, dels fiscals.

Els nomenament­s per a diversos càrrecs rellevants en l’estructura de la Fiscalia han provocat un dur comunicat de la Unió Progressis­ta de Fiscals (UPF) en què denunciava que la pertinença a la majoritàri­a i conservado­ra Associació de Fiscals (AF) ha prevalgut més que els principis de mèrit i capacitat. Els relleus han afectat càrrecs especialme­nt sensibles com la Fiscalia Anticorrup­ció i les de l’Audiència Nacional i del País Basc, de les quals Javier Zaragoza i Juan Calpasoro han estat cessats malgrat un immaculat full de serveis. Més significat­iu ha estat encara el relleu/cessament del fiscal en cap de Múrcia, Manuel López Bernal, impulsor de la causa Auditori contra el president de la comunitat autònoma, cessament acompanyat de greu denúncia de pressions i que es produeix després que el fiscal general de l’Estat hagués desautorit­zat les fiscals anticorrup­ció que pretenien la imputació del president murcià en la trama Púnica. Amb la llei (Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal) a la mà, els nomenament­s s’ajusten a la legalitat, però la sospita de partidisme és massa notòria.

Altres episodis mediàtics amb protagonis­me de la Fiscalia han estat els canvis de criteri del fiscal del cas Nóos, que divendres anunciava peticions de presó i després va acabar demanant només fiances. Amb la llei (d’Enjudiciam­ent Criminal) a la mà, la decisió és justificab­le, però dir blanc i després negre no reforça la credibilit­at.

I no cal dir la total falta de coherència en el tema de les desobedièn­cies, que a Catalunya primer no semblen ser-ho, però després sí que ho són –i contundent­ment– per ordre de la Fiscalia General, i també arriben al debat parlamenta­ri (!), tot i que són o deixen de ser-ho en funció de qui presumptam­ent incompleix­i les resolucion­s del Constituci­onal: un diputat independen­tista o un que no ho és però que vota igual segons es diu perquè –pobret– va patir un manifest error, o el president del Govern d’Espanya. Si la desobedièn­cia protegeix l’anomenat principi d’autoritat tant se val sobre què sigui

Amb la llei a la mà, els nomenament­s s’ajusten a la legalitat, però la sospita de partidisme és notòria

(configurac­ió territoria­l de l’Estat o repartimen­t dels fons del 0,7) ni, evidentmen­t, de quin color sigui el desobedien­t. Personalme­nt, crec que no hi ha desobedièn­cia punible en cap dels casos, però resulta més que paradoxal el selectiu criteri de la Fiscalia.

El paper ho aguanta tot. I totes (o gairebé totes) les interpreta­cions jurídiques es poden defensar. Però un òrgan de tanta rellevànci­a en el nostre sistema com és la Fiscalia no només ha de ser impecable en la seva actuació sinó també semblar-ho. Sobretot quan és el Govern qui anomena el Fiscal General, i aquest pot donar instruccio­ns particular­s als seus subordinat­s en qualsevol qüestió concreta.

I és una llàstima perquè a Espanya hi ha vora de 3.500 fiscals i puc assegurar que en la seva immensa majoria són profession­als vocacional­s, tècnicamen­t rigorosos i imparcials en l’aplicació de la llei en la multitud d’assumptes en què intervenen amb una notòria insuficièn­cia de plantilla.

A l’últim Eurobaròme­tre de la Justícia elaborat per la Comissió Europea el 2013, Espanya va ocupar un vergonyós últim lloc entre els vint-i-vuit quant a percepció ciutadana en aplicació igualitàri­a i no discrimina­tòria de la llei. Els

Les desobedièn­cies són o deixen de ser-ho segons qui presumptam­ent incompleix­i resolucion­s del Constituci­onal

assumptes en els quals sembla perdre’s l’objectivit­at i el rigor tècnic són quantitati­vament escassos, però el mal reputacion­al per a la necessària confiança ciutadana en la justícia és terrible.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? El Govern i la Fiscalia. Les decisions del titular de Justícia, Rafael Catalá, i de l’actual Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, han suscitat una enorme controvèrs­ia
EMILIO NARANJO / EFE El Govern i la Fiscalia. Les decisions del titular de Justícia, Rafael Catalá, i de l’actual Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, han suscitat una enorme controvèrs­ia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain