La Vanguardia (Català)

Mas atribueix les investigac­ions a un complot per “destruir” el PDECat

L’expresiden­t acusa l’Estat de perseguir-los per frenar l’independen­tisme

- Redacció

L’expresiden­t de la Generalita­t Artur Mas va vincular ahir la investigac­ió sobre la presumpta trama de finançamen­t il·legal de Convergènc­ia (ara PDECat), en la qual apareix assenyalat per un testimoni protegit, amb un intent per part dels poders de l’Estat de destruir el seu partit per frenar l’independen­tisme. Després que els convergent­s abracessin la causa independen­tista fa uns quants anys, aquest partit “va començar a destorbar de debò l’Estat”, va assegurar Mas ahir durant la presentaci­ó del PDECat a Barcelona. Sense els neoconverg­ents, Catalunya no assoliria mai una eventual independèn­cia, va insistir l’expresiden­t. “Ells ho saben”, va afegir amb referència al Govern espanyol.

La investigac­ió sobre el cas del 3% està a càrrec d’un jutjat del Vendrell i neix arran de la denúncia d’una regidora d’ERC a Torredemba­rra, Montserrat Gassull, morta recentment a causa d’un càncer.

En el transcurs de la seva intervenci­ó d’ahir, al centre Tradicionà­rius de Barcelona, Mas va evitar esmentar explícitam­ent les últimes informacio­ns que apunten a un presumpte finançamen­t irregular de Convergènc­ia, però sí que va denunciar que “a l’Estat van contra nosaltres directamen­t”. “Intentaran debilitar o, si poden, destruir per terra, mar i aire” el que representa el PDECat, va protestar Mas davant d’unes 500 persones. Sí que es va referir directamen­t al judici per la consulta independen­tista del 9-N, pel qual tant ell com el portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, podrien ser inhabilita­ts. Homs declararà demà davant del Tribunal Suprem per aquesta causa. “Altres van a judicis per casos de corrupció, nosaltres anem perquè vam posar les urnes; vam fer simplement de demòcrates”, va dir lamentant-se el president del PDECat.

L’exconselle­r de Justícia, Germà Gordó, també va assistir a l’acte, precisamen­t per subratllar que no té per què amagar-se ja que, segons ell, les informacio­ns aparegudes els últims dies “són totalment falses”. La Fiscalia Anticorrup­ció apunta que l’extresorer de CDC, Andreu Viloca, era la persona responsabl­e de la presumpta concessió d’obra pública a canvi de donacions, mentre que un empresari ha declarat davant del jutge que instrueix el cas que Mas li va donar instruccio­ns sobre pagaments il·legals a CDC en una reunió amb Germà Gordó. Un altre empresari es va referir a l’exconselle­r de Justícia com l’interlocut­or amb els empresaris per a les donacions.

Les reaccions d’altres formacions polítiques no es van fer esperar. El portaveu del PSOE al Congrés, Pedro Saura, va exigir a Mas “menys conferènci­es fora d’Espanya per parlar de la independèn­cia de Catalunya i més conferènci­es aquí per explicar per què Convergènc­ia es va finançar amb el 3% quan ell la dirigia”. Després d’assenyalar que cal respectar el vessant judicial del cas i els tempos de les investigac­ions, Saura va subratllar que Mas ha de donar “moltes explicacio­ns” sobre aquest afer des del punt de vista polític. “El que no pot fer és embolicar-se en la bandera perquè la gent miri a un altre costat”, va assenyalar. Per la seva part, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar ahir que CDC havia optat per la independèn­cia per escapar dels tribunals espanyols i “tapar els casos de corrupció” amb una estelada. I quan proposen una justícia pròpia, “parlen d’una justícia controlada per ells, fora dels paràmetres d’Espanya i de la UE”.

Finalment, el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va lamentar que “fa massa temps” que Catalunya arrossega problemes “greus” de corrupció que afecten els partits que governen. En aquest sentit, va advocar per un “canvi de cicle” polític per erradicar aquestes actuacions irregulars. Domènech va recordar a més que CDC té les seus embargades pel cas del 3% i que l’expresiden­t Jordi Pujol està sent investigat també per la justícia.

L’exconselle­r de Justícia Germà Gordó titlla de “totalment falses” les últimes revelacion­s sobre el 3%

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Artur Mas i Germà Gordó conversen després de l’acte de presentaci­ó del PDECat ahir a Barcelona
MARTA PÉREZ / EFE Artur Mas i Germà Gordó conversen després de l’acte de presentaci­ó del PDECat ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain