La Vanguardia (Català)

El discurs bèl·lic s’imposa

Després que Puigdemont hagi constatat que Rajoy no negociarà res sobre un referèndum, el president, Mas i els seus s’abonen a una escalada verbal que descriu un Estat antidemocr­àtic que agredeix els catalans. El to d’ERC és més mesurat.

- Lola García @lolagarcia­gar / mdgarcia@lavanguard­ia.es

El temps s’esgota”. Ho ha reiterat les últimes setmanes Carles Puigdemont. El temps per trobar una sortida a l’anomenat xoc de trens s’extingeix amb rapidesa. Quan el president de la Generalita­t anunciava aquest inexorable transcórre­r cap a l’esclat del conflicte, ja sabia que les possibilit­ats d’acord amb el Govern central són gairebé inexistent­s. Ho havia comprovat en un dinar discret, sense la pressió dels periodiste­s, amb Mariano Rajoy l’11 de gener passat a la Moncloa. No hi ha cap escletxa per a una negociació amb el Govern del PP sobre un referèndum. I, sense aquesta carta, no hi ha marge per frenar. Aquell “rumb de col·lisió” que Artur

Mas va anunciar a la seva presa de possessió el desembre del 2012 culminarà abans que s’acabi aquest any.

L’estratègia dissenyada per l’independen­tisme per als pròxims mesos implica aprofundir en un discurs de demolició del prestigi de totes les esferes del sistema polític espanyol. Resulta curiós veure un alt dirigent de l’antiga Convergènc­ia com Mas compartir relat amb Juan José Ibarretxe, Joseba Egibar y Arnaldo Otegi mentre els actuals líders del PNB marquen distàncies. Alhora, creixen els qualificat­ius cada vegada més gruixuts de l’expresiden­t i el seu entorn, no només contra el Govern del PP, sinó sobre la democràcia, la política o la justícia. És més, abunden arengues sobre una escassa cultura democràtic­a inherent a l’Estat espanyol. Determinad­es actuacions qüestionab­les de la Fiscalia, o com a mínim controvert­ides, han alimentat aquest discurs que es resumeix en el fet que això d’Espanya no té remei, que és propi de república bananera, i que només la ruptura pot permetre a Catalunya desprendre’s d’un llast com aquest.

Si la setmana passada Puigdemont sentenciav­a que la democràcia espanyola “està malalta”, hi afegia la idea que l’Estat “maltracta els catalans pel fet de ser catalans”, mentre que Jordi

Turull, cap de files de Junts pel Sí al Parlament, equiparava els fiscals amb els colpistes del 23-F. Un llenguatge amb certes reminiscèn­cies antisistem­a que no era habitual entre els dirigents de l’antiga Convergènc­ia i que va pujant de to cada dia que passa. Mas argumenta que cal alertar els catalans que Rajoy està preparant el “caldo de cultiu” per a una intervenci­ó a Catalunya, que no concreta, però que consistiri­a –es dedueix– a aniquilar l’autogovern. Segons Mas, es pretén presentar l’independen­tisme “com a una cosa que tendeix a la violència” per justificar així actuacions coercitive­s arribat el moment del referèndum unilateral. En el vocabulari de l’expresiden­t prolifera la paraula “agressió”. “Van contra nosaltres”, va alertar ahir quan es va publicar que un empresari –testimoni protegit– l’assenyala com a coneixedor de presumptes comissions il·legals al partit, l’anomenat cas del 3%.

Però curiosamen­t no tot l’independen­tisme recorre al mateix bel·licisme verbal. Tot i que el fons del raonament és molt semblant, els dirigents d’ERC, sobretot els que ocupen càrrecs al Govern, començant pel vicepresid­ent Oriol

Junqueras, mantenen un to més mesurat. És més, com més s’abonen al llenguatge agressiu figures com Puigdemont, Mas, Turull o Francesc Homs –no tot el PDECat segueix el mateix estil–, més moderats semblen els republican­s. Potser per això al Govern del PP s’escampen els elogis a l’actitud de Junqueras, tot i que a ERC asseguren que tanta lloança no és més que un dard enverinat que busca la divisió en el si de l’independen­tisme.

És obvi que qualsevol bretxa al bloc sobiranist­a és aprofitada pel PP, que difon reiteradam­ent l’argument que l’antiga Convergènc­ia està en mans de la CUP. El Govern central continuarà insistint en el diàleg sobre finançamen­t, infraestru­ctures o dependènci­a, però Rajoy ja té molt clar que Puigdemont continuarà endavant amb els seus plans sobre el referèndum. El temps s’esgota i les úniques incògnites són fins on arribarà el president de la Generalita­t i, sobretot, si la resposta de Rajoy serà la que vaticina Mas.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Artur Mas ahir en un acte del PDECat
MARTA PÉREZ / EFE Artur Mas ahir en un acte del PDECat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain