La Vanguardia (Català)

“Contra pàtries pures, societats plurals”

- JUAN CARLOS MERINO

Fa gairebé tres anys, va perdre les primàries contra Pedro Sánchez i va fer un pas enrere perquè no compartia el seu projecte. Ara, Eduardo Madina (Bilbao, 1976) torna a la primera línia. La gestora de Ferraz l’ha posat al capdavant de la ponència política que el PSOE portarà al seu congrés de juny, després que els militants elegeixin a les primàries de maig el seu nou líder.

Per què el PSOE va patir a les últimes eleccions les derrotes més importants de la seva història i com pretenen remuntar el vol? Hi ha qui va establir una anàlisi, que no he compartit mai, que el PSOE va estar electoralm­ent tan malament perquè l’escenari havia canviat. És just al revés: l’escenari ha canviat perquè el PSOE ha estat malament. Hem de trobar una foto fixa, per a cada dia de la setmana, cada setmana del mes i cada mes de l’any, a les nostres idees de model territoria­l, la definició del que som, la política laboral i fiscal, la relació amb altres forces. No pot tenir vaivens.

Un PSOE sense batzegades recuperarà la credibilit­at?

N’hem perdut molta. Hem tret els dos pitjors resultats des del 1933. La recuperaci­ó de la credibilit­at després d’aquests dos anys ens costarà temps. Cal fer un bon congrés i un bon projecte, treballar amb una orientació nítida de canvis seriosos en la nostra manera de fer les coses, i haurem de donar tota la utilitat que puguem a la tasca d’oposició. En política no hi sol haver dreceres. La reforma federal de la Constituci­ó és la solució del PSOE per a la qüestió catalana. Però continua sense calar a Catalunya. Aquest país pot apostar per conviure, l’espai públic no pertany a ningú. Ningú no té el monopoli de la definició d’un espai públic compartit. En contraposi­ció als qui veuen pàtries pures o pobles homogenis, els socialiste­s tenim una tradició de més d’un segle d’història en què el que veiem són societats plurals, de ciutadans plurals. Amb espais íntims, en l’àmbit de la seva identitat nacional, dels seus sentiments identitari­s, de la seva forma de vida privada, on l’Estat no entra i els partits polítics tampoc.

Quin camí pot mostrar el País Basc a Catalunya?

Euskadi va saber superar una etapa d’enorme confrontac­ió entre els qui se sentien nacionalis­tes i els qui no ho som, per trobar avui un marc convivenci­al molt millor. El futur del País Basc està escrit sobre el reconeixem­ent de la nostra pluralitat interna i vocació de convivènci­a, de persones que són diferents, senten i viuen de maneres diferents, però conviuen en el mateix espai públic que anomenen Euskadi. Allà hi ha una bona guia.

Hi ha alguna garantia que el PSOE no sortirà trencat del pròxim congrés? Hi ha pautes d’altres processos congressua­ls del passat que són positives. Per exemple, l’educació. Reivindica­r respecte per al PSOE. Ho vam fer tots els candidats per al congrés del 2014. Parlar bé uns candidats dels altres. Respectar el perímetre del pensament socialista. Apostar per una proposta de futur, no per una revisió del passat. Anteposar criteris col·lectius a projectes personals. Si tot això es compleix, serà una bona campanya i un bon congrés i tindrà un endemà més fàcil. Si no, l’endemà serà més difícil.

Han de prendre algun exemple del congrés de Podem?

El PSOE té prou exemples al llarg de la seva història, prou patrimoni ideològic intern, prou reformes al llarg de 137 anys, més que de sobres per no haver de mirar fora. El futur del PSOE depèn en exclusiva del PSOE.

Just fa 15 anys de l’atemptat que va rebre per part d’ETA. Al marge del drama personal, com ha canalitzat políticame­nt aquella barbaritat? La canalitzac­ió personal intueixo que és per a tota la vida. Que una cosa així, amb més o menys intensitat, m’acompanyar­à tota la vida. Políticame­nt, va blindar les meves idees i les meves certeses. ETA no va tocar res del que políticame­nt construïa la meva mirada, va reforçar el que ja pensava. Políticame­nt no va tocar res. Si ETA ho va intentar, va fracassar.

“Cal apostar pel futur i anteposar criteris col·lectius a projectes personals”

“Va blindar les meves certeses i políticame­nt no va tocar res; si ho van intentar, van fracassar”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Eduardo Madina fotografia­t al Congrés dels Diputats
EMILIA GUTIÉRREZ Eduardo Madina fotografia­t al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain