La Vanguardia (Català)

Mèxic tremola per Trump

-

ELS mexicans són els que més pateixen per l’arribada a la Casa Blanca de Donald Trump, que sembla que veu els seus veïns del sud com els causants de tots els mals dels Estats Units. Mèxic tremola, i amb raó, per les conseqüènc­ies econòmique­s i socials que poden tenir els plans i les amenaces del president dels Estats Units.

D’entrada l’actual situació d’incertesa s’ha traduït ja en una aturada de les inversions al país i en una caiguda brusca de la cotització del pes, que propiciarà una inflació més elevada, amb els riscos que això comporta d’una reducció del consum. Els dos factors, a curt termini, es traduiran en un creixement econòmic més baix aquest any i el vinent. Però a mitjà termini, l’estratègia de Trump suposa un enorme perill per als dos grans pilars de l’actual política econòmica mexicana: els ingressos de divises per l’exportació –si es confirmen les mesures proteccion­istes anunciades– podrien descendir en picat, igual com les remeses milionàrie­s que els mexicans que treballen als Estats Units envien al país.

És evident que la política econòmica mexicana ha de posar en marxa amb urgència una alternativ­a per poder fer front al nou escenari definit pel neoprotecc­ionisme dels Estats Units. El que és veritablem­ent preocupant no és tant la construcci­ó del mur a la frontera per frenar la immigració il·legal, tot i semblar el més espectacul­ar, sinó l’impost anunciat sobre les importacio­ns procedents de Mèxic i el possible desmantell­ament dels acords del tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLC).

En la mesura que les amenaces de Trump es compleixin, Mèxic s’haurà de reinventar per reduir la dependènci­a del poderós veí del nord, cap a on es dirigeixen gairebé el 90 per cent de les exportacio­ns. Però això li suposarà uns grans costos socials i un enorme esforç. Sobre la taula, els economiste­s del país estudien ja nous models econòmics basats en un desenvolup­ament intern més important que li permeti prosperar en un món que serà més tancat que abans. Entre aquestes alternativ­es s’enquadra la creació d’una nova generació d’empreses nacionals amb més valor afegit, la diversific­ació dels mercats d’exportació i, també, l’ampliació del mercat intern mitjançant mesures per elevar la inversió pública i privada, entre elles canvis fiscals i regulatori­s, així com polítiques destinades a apujar els salaris i elevar el consum. Però això no es pot fer d’un dia per l’altre, ni està garantit tampoc que pugui tenir èxit. Trump ha posat els mexicans en una cruïlla difícil i injusta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain