La Vanguardia (Català)

No és país per a fills

- Llucia Ramis

La periodista Samanta Villar l’ha feta grossa en declarar que no és més feliç des que té bessons. Absorbeixe­n molt de temps, no li deixen dormir, és estressant. A les xarxes li diuen de tot menys guapa, i una coneguda marca de nutrició infantil s’ha promociona­t a Twitter amb un lleig: “A Villar, acomodada i famosa, els seus fills li fan perdre ‘qualitat de vida’. Ànims, Samanta, els teus fills t’estimaran igual”.

L’últim tabú és el de les Madres arrepentid­as, que Orna Donath aborda des de la revelació de vint-i-tres casos a Reservoir Books. El llibre explica que les dones occidental­s opten lliurement per la maternitat. La cerquen

És cert, no sé el que em perdo, però sí que sé que m’agrada la meva vida; per què hauria de canviar-la?

amb alegria i sentit comú. I després no és el que s’imaginaven. Com poden ser tan irresponsa­bles de queixar-se?

La meva teoria és que tenir fills és un pal i per això la societat ho idealitza. Perquè els qui han fet la passa envegen la teva llibertat, volen que tu també et fotis, i et convencen dient-te que no saps el que et perds. Caus en la trampa. Si la societat explicàs la veritat, ens extingiríe­m en dues generacion­s. És cert, no sé el que em perdo. Però sí que sé que m’agrada la meva vida. Per què hauria de canviar-la?

No tenir nins pot ser una decisió tant o més meditada que tenir-los. Mai no he sentit l’ensordidor tic-tac del famós rellotge biològic, ni he conegut el pare dels meus fills, i vaig descartar ser mare soltera perquè he estat mileurista quasi tota la meva edat fèrtil, faig feina cent hores diàries i els avis de la criatura viuen a molts quilòmetre­s per mar. Si fos la meva gran il·lusió, em sacrificar­ia. Però si no l’és, per què hauria de fer-ho? Per què està millor vista una mare separada que una dona que no vol formar una família? Per sentir-se realitzat, l’home produeix i la dona es reprodueix; ell crea i ella procrea. Segur?

Si des que en tenc divuit no he aguantat la convivènci­a amb ningú més de dos anys, com puc pretendre fer-ho amb algú durant quaranta, que és quan el meu fill aconseguir­ia emancipar-se? I tant que dubto! Fa por pensar que la meva genètica s’acabarà amb mi. Un és tant els seus antecessor­s com els seus descendent­s, de manera que jo només seré la meitat. D’altra banda, centenars de parelles intenten superar els seus problemes tenint fills, quan així els multipliqu­en. Molts pares i mares ni tan sols es plantejare­n si realment volien ser-ho, però se’ls acabava el temps.

M’estim més penedir-me de no haver tengut nins que de tenir-los, perquè almanco carregaré sola amb les conseqüènc­ies. Amics meus (nois i noies) reconeixen que, tot i que adoren els seus fills i n’aprenen molt, la seva vida no és millor, com esperaven. No és que siguin egoistes, capritxoso­s o individual­istes. O potser sí. Però en tot cas formen part del món on vivim. Amb testimonis com els de Villar o Donath, molts dels qui abans no ho tenien clar, ara tendran clar que no.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain