La Vanguardia (Català)

Diners, i alguna cosa més

- Benjamín Suárez Arroyo

El nostre país ha viscut dècades daurades assolint cotes impensable­s de benestar en tots els camps. Tot això va tenir el seu cost i, més enllà de les percepcion­s que poguessin tenir els diversos corrents polítics, econòmics i socials, uns efectes perjudicia­ls per a molts ciutadans, empreses i institucio­ns. Durant aquests anys de crisi s’han anat eludint actuacions estratègiq­ues de vital importànci­a, en especial qüestions relacionad­es amb els canvis tecnològic­s, la productivi­tat i els llocs de treball. La societat ha canviat, però els models econòmics, laborals i productius continuen mantenint el substancia­l.

Molts ciutadans, institucio­ns i agents socials creuen que seria possible recuperar els dies de glòria amb alguns ajustos institucio­nals i en els negocis, i amb un millor repartimen­t de la riquesa. Però com que s’han mantingut els objectius i altres estratègie­s organitzat­ives, a la sortida de la crisi tots els sistemes necessitar­an més diners, a més d’haver d’adaptar-se a nous temps que reclamen un compromís més gran tant amb la despesa com en l’orientació, prioritats i costos de l’activitat. Per exemple, les universita­ts públiques, històricam­ent mal finançades, estan vivint la crisi amb serioses dificultat­s, malgrat que el seu dinamisme i benfer acadèmic continuen en mans de models operatius que només funcionen amb l’eficàcia deguda quan el creixement és continu. Les universita­ts necessiten més diners, però no es plantegen, o ho fan molt feblement, com poden contribuir amb la seva activitat a incrementa­r significat­ivament la riquesa i l’ocupació, qüestions bàsiques per al seu propi desenvolup­ament i el benestar dels ciutadans.

Semblaria lògic pensar que el trànsit des d’una societat postindust­rial a una altra de digital basada en el coneixemen­t s’hauria de produir al voltant de les universita­ts, en complicita­t amb els diferents agents socials i altres grups d’interès. Per guanyar credibilit­at les universita­ts haurien d’experiment­ar, en els seus propis processos, procedimen­ts i estratègie­s, les transforma­cions necessàrie­s per posar al dia els seus objectius, donar valor a les seves competènci­es i incrementa­r la seva competitiv­itat i eficiència. Moltes d’elles profundes i de poc cost, arriba l’hora de recordar Indira Gandhi que deia dels seus ministres: “S’ha de vigilar aquells que no poden fer res sense diners i aquells que volen fer-ho tot només amb diners”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain