La Vanguardia (Català)

Les tres operacions Catalunya

- José Antonio Zarzalejos

No hi ha només una operació Catalunya, hi ha tres operacions: la conspirado­ra, la política i la coercitiva; simultànie­s i en marxa

L’ independen­tisme fa anar descaradam­ent la llei de l’embut. Es permet tota mena de desafiamen­ts a l’Estat amb la pretensió de destruir-lo i quan els mecanismes de la seva defensa s’activen parla de “GAL sense violència” i titllen Mariano Rajoy de “senyor X” com va fer amb una frivolitat fora del comú la senadora republican­a Mireia Cortès Gès dimarts passat. La denominada operació Catalunya que el Congrés ha decidit investigar no té res a veure amb el dret de l’Estat a fer servir els procedimen­ts legals –encara que no siguin visibles– per mantenir la seva integritat enfront dels que atempten contra ella. El secessioni­sme hauria de donar per fet que el Govern central ha instruït els serveis d’informació dels cossos i forces de seguretat i el CNI perquè reportin sobre qualsevol circumstàn­cia que pugui debilitar la posició de l’Estat. L’operació Catalunya no qüestiona, per tant, el legítim dret del Govern central a disposar d’informació sobre el que trama l’independen­tisme.

La frontera entre l’acció investigad­ora de l’Estat –que se sotmet a controls judicials, alguns de tan específics com la intervenci­ó fiscalitza­dora en el CNI a través d’un magistrat del Suprem– i l’escampadis­sa d’insídies, mentides i calúmnies per les denominade­s claveguere­s estatals, és molt nítida i es remet a la legalitat. La defensa de l’Estat no autoritza a infringir la llei ni a ordir creativita­ts malicioses per destruir fames i hisendes. És obvi que durant la gestió de Jorge Fernández Díaz al capdavant del Ministeri de l’Interior, determinat­s grups policials (policia patriòtica) han campat al seu aire. El seu successor, Juan Ignacio Zoido, un polític seriós amb sòlida formació jurídica i dots de comandamen­t acreditats, ha apartat l’anterior cúpula policial i està decidit que aquestes pràctiques cessin completame­nt. L’operació Catalunya investigar­à parlamentà­riament si hi va haver excessos i conspiraci­ons, una mena de guerra bruta d’aparells de l’Estat que, en comptes de defensar els seus interessos, van incórrer en la prepotènci­a del mal ús de les seves facultats en un clar supòsit de desviació de poder.

Però no hi ha només una operació Catalunya –o sigui, la investigac­ió del Congrés sobre l’acció de les claveguere­s estatals– sinó dues més: una política i una altra de coercitiva. Totes dues mereixen alguna reflexió. L’operació política és prèvia a la coercitiva. El Govern espanyol està provant de persuadir l’opinió pública que ha superat la fase d’immobilita­t i ha passat a una altra de proactiva davant el procés sobiranist­a. L’entrevista – impresenta­blement ocultada– de Rajoy i Puigdemont el passat 11 de gener a la Moncloa revelada ara, les anades i vingudes de la vicepresid­enta del Govern a Barcelona, les seves interlocuc­ions amb Oriol Junqueras i les successive­s portades del diari El País –ara com ara el més governamen­tal dels diaris de Madrid, encara que es mantingui crític i allunyat del Partit Popular– tracten de traslladar a la ciutadania la convicció que l’Executiu central està per la labor d’una negociació raonable amb la Generalita­t que inclogui aspectes financers i competenci­als i abordi també les necessitat­s catalanes –i de l’arc mediterran­i– d’infraestru­ctures que dinamitzin la seva economia i corregeixi­n l’Espanya radial.

És possible que el Govern central aconseguei­xi que aquesta percepció acabi instal·lant-se, tot i que aquesta no sigui l’única intenció d’aquesta operació política. El propòsit secundari consisteix a introduir tantes contradicc­ions com siguin possibles entre els diferents líders del secessioni­sme català. Una de les grans debilitats del sobiranism­e és que es condueix amb molt diferents referèncie­s de lideratge. Puigdemont, Junqueras, Mas. I el Govern espanyol –en particular amb els dos primers– juga a incrementa­r el desconcert encara que es percep una aposta implícita per l’amortitzac­ió de l’actual president –en tant que representa una força política en recessió irreversib­le– i per la revaloritz­ació d’Oriol Junqueras perquè es calcula que serà ell el pròxim inquilí de la plaça Sant Jaume. La segona operació Catalunya és, doncs, política, que acull dues aspiracion­s: presentar actiu un Govern central que no ho ha estat en la qüestió catalana i establir línies d’interlocuc­ió a diverses bandes per incrementa­r la confusió en el món de l’independen­tisme.

Si tot fallés, si l’acord, per mínim que fos, no fos possible i es convoqués un referèndum unilateral –en una versió diferent de la del 9-N del 2014 que pocs imaginen com podria ser– ja s’està preparant la tercera i subsidiàri­a operació Catalunya: presentar com inevitable una aplicació limitada de l’article 155 de la Constituci­ó d’acord amb les pautes procedimen­tals que estableix l’article 289 del reglament del Senat. En altres paraules, es tractaria de fer digerible la coerció constituci­onal si el Govern de Puigdemont es llança al precipici amb la convocatòr­ia d’una nova consulta. A aquest efecte –tornem a l’afirmació que el diari El País és el veritable diari governamen­tal, encara que també ho sigui del sector més veterà del PSOE– caldria llegir amb certa atenció les declaracio­ns de Juan Luis Cebrián, president de Prisa, al diari

El Mundo dilluns passat. Va poder dir-ho més alt, però no més clar. Davant l’eventualit­at de la convocatòr­ia d’una consulta il·legal la seva resposta va ser: “Si ignoren la prohibició del referèndum: el 155. Suspens el Govern de la Generalita­t. El president de la Generalita­t. La presidenta del Parlament. Un, dos, tres càrrecs públics. Els qui hagin convocat el referèndum. Ocupes tu el poder”. I Cebrián va a més: “Aleshores el debat no seria quan aconseguei­xen la independèn­cia sinó quan recuperen l’autonomia”.

Qualsevol glossa d’aquestes paraules i de la significac­ió de qui les diu i de quan les pronuncia espatllari­a la seva literalita­t aclaparado­ra. És la formulació de la tercera operació Catalunya.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain