La Vanguardia (Català)

Una xarxa de carrils bici unirà tota l’àrea metropolit­ana

El pla vol millorar la connexió entre ciutats i aspira a disposar de 414 quilòmetre­s el 2025

- DAVID GUERRERO Barcelona

Si es consulta la distància en un mapa, qualsevol ciclista que desconegui el lloc s’atreviria a anar de les facultats de Zona Università­ria de Barcelona a Esplugues. Són a tocar. Però la realitat és més complexa; un cop damunt la bicicleta es trobarà amb la Diagonal condibuixa­t vertida de cop en l’autopista B-23 i la ronda de Dalt. Un gran nus viari que és una frontera infranquej­able a l’extrem de la ciutat.

Fins ara, els ajuntament­s eren regnes de taifes. Cadascú construïa (o simplement planificav­a) els seus carrils bici sense pensar en la continuïta­t a l’altre costat del carrer que ja és responsabi­litat d’un altre ajuntament. Hi ha carrils bici que acaben de manera abrupta en una benzinera, eixos ciclistes que van per la carretera central d’un municipi mentre que la ciutat del costat ha optat per fer-los passar per un altre carrer que hi ha 500 metres més amunt...

El repte marcat per l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) és liquidar tots els murs físics i psicològic­s, fer possibles les connexions entre municipis per promoure l’ús de la bicicleta en els trajectes diaris. Cerca dotar l’espai públic de recorregut­s ràpids i segurs que acreditin la bicicleta com un mitjà de transport tan vàlid com qualsevol altre en els desplaçame­nts interurban­s de fins a vuit quilòmetre­s o fins i tot uns quants més si es tracta d’una bici elèctrica.

Sota el nom de Bicivia, l’AMB ha nou grans eixos per anar amb bicicleta: quatre eixos verticals que travessen la metròpoli de nord a sud, a banda i banda dels cursos fluvials del Llobregat i el Besòs; i cinc eixos horitzonta­ls, que van d’est a oest, un pel Vallès i els altres quatre travessant la ciutat de Barcelona i la costa.

La intenció amb què treballa el vicepresid­ent de Mobilitat de

Al llarg d’aquest any es preveu la construcci­ó de 26,7 km nous a 17 municipis

Nou grans eixos teixiran una xarxa bàsica, a més de vies secundàrie­s

l’AMB, Antoni Poveda, és poder disposar de 414 quilòmetre­s de carrils bici “que permetin recórrer tota l’àrea metropolit­ana de forma segura el 2025”. 201 quilòmetre­s correspond­ran a la xarxa bàsica –la qual es podria comparar amb autovies i autopistes– i 213 seran xarxa secundària –carreteres comarcals o locals, continuant el símil amb el model imperant de les quatre rodes–. Tindrà senyalitza­ció pròpia i ja té fet el seu propi mapa, com si es tractés d’una xarxa de metro.

Al voltant d’un 25% de la xarxa prevista ja existeix, l’han anat construint els ajuntament­s des de fa anys. Ara falta dotar l’entramat

d’unitat i desenvolup­ar-lo fins completar tot el territori. No serà ni fàcil ni barat. Es calcula que pot caldre un pressupost d’entre 60 i 65 milions d’euros. La concepció estratègic­a és a vuit anys vista, però l’execució ja ha començat.

Abans de final d’any s’hauran fet realitat 24 projectes a 17 municipis metropolit­ans. Deu dels quals ja estan en procés de construcci­ó i els altres 14 han sortit a concurs aquest febrer. Són la llavor de Bicivia i represente­n 26,7 quilòmetre­s nous de xarxa ciclista. Estan pressupost­ats en més de cinc milions d’euros, cofinançat­s entre els ajuntament­s que els realitzen i l’organisme metropolit­à, que subvencion­a fins a 200.000 euros de cada obra i s’encarrega d’assessorar la redacció dels projectes per dotar la xarxa d’estàndards de qualitat comuns.

Entre les obres n’hi ha que són fonamental­s per a la connexió de municipis si es vol crear una xarxa que comuniqui 36 poblacions. La més emblemàtic­a és la connexió de la Diagonal de Barcelona amb l’avinguda dels Països Catalans d’Esplugues. La gran envergadur­a de l’actuació –que s’hauria d’acabar abans de l’estiu– fa que s’executi fora del paquet de subvencion­s, en què sí que han entrat la implantaci­ó de dos carrils bici més per enllaçar la nova via amb el centre d’Esplugues.

Seguint el mateix estil està prevista la implantaci­ó d’un eix central per facilitar la connexió en bici de Sant Adrià de Besòs amb Montgat a través d’un carril de prop de dos quilòmetre­s que travessarà Badalona. A Sant Cugat es construira­n 2,7 km a la carretera que va a Rubí i també es millorarà el pont entre Santa Coloma de Gramenet i la Trinitat de Barcelona.

La connexió de municipis busca afavorir la mobilitat laboral diària per promoure l’ús de la bicicleta en els desplaçame­nts a la feina. Per això s’unirà el passeig de la Zona Franca amb el carrer A d’aquest polígon i es trencarà un altre mur, derivat del pas de la ronda Litoral, que fa totalment impossible el pas de ciclistes de manera segura per aquest tram. La Zona Franca també es connectarà amb l’Hospitalet a través de l’avinguda Joan Carles I a la zona de Fira Gran Via.

La intenció durant els pròxims anys és construir més carrils bici fins als polígons industrial­s, un espai on els ciclistes tenen la vida a l’encant entre els camions que circulen per la calçada i les voreres sovint ocupades pels cotxes, que hi aparquen a sobre amb total impunitat.

Una tercera prioritat del programa d’actuacions és facilitar la interconne­xió entre diferents mitjans de transport. És el cas de l’obra prevista a Sant Feliu de Llobregat, on es pretén construir un carril bici que permeti anar de l’estació de Rodalies fins a la del tramvia.

L’oficina tècnica que s’encarrega del desenvolup­ament de la xarxa Bicivia està liderada pel cap de serveis de projectes de mobilitat de l’àrea d’Espai Públic de l’AMB, Xavier Nogués, i Sílvia Casorrán, de l’àrea de Mobilitat Sostenible. “Per aconseguir el canvi modal les connexions han de ser directes i consensuad­es”, explica Nogués. La coordinaci­ó entre els responsabl­es metropolit­ans d’espai públic, els de mobilitat i els municipis implicats no és una tasca fàcil però sembla fonamental si volen reeixir. Casorrán apunta que “hi ha casos en què no queda més remei que eliminar aparcament o carrils de circulació i això encara genera moltes pors”.

L’AMB ja està treballant en la convocatòr­ia d’una nova línia de subvencion­s perquè els ajuntament­s enviïn propostes dels carrils bici que volen construir l’any vinent. Més enllà de la bicicleta, busquen la manera de millorar el servei de transport públic. La idea, segons Antoni Poveda, és “oferir alternativ­es fiables, segures i ràpides als ciutadans” per quan arribi el temut dia en què les restriccio­ns de circulació per contaminac­ió impedeixin agafar el cotxe. Cadascun dels ciutadans que hagin canviat abans els seus hàbits per iniciativa pròpia serà un indignat menys.

Les actuacions estan finançades a mitges pels ajuntament­s i l’Àrea Metropolit­ana

La xarxa ciclista busca solidesa per convèncer els conductors que vulguin deixar el cotxe

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Eliminar els murs. Un carril bici a Esplugues trencarà la frontera que fa anys que separa Barcelona del Baix Llobregat
INMA SAINZ DE BARANDA Eliminar els murs. Un carril bici a Esplugues trencarà la frontera que fa anys que separa Barcelona del Baix Llobregat
 ??  ??
 ?? AMB ?? Model de la senyalitza­ció que indicarà el recorregut de la Bicivia
AMB Model de la senyalitza­ció que indicarà el recorregut de la Bicivia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain