La Vanguardia (Català)

Entre partit i partit, un funeral

El pavelló esportiu de Constantí acull els enterramen­ts del poble des que, fa un any, es va haver de tancar l’església

- Constantí SARA SANS

Les misses i els funerals més íntims se celebren en el que abans era la sala d’actes de la parròquia. Unes estovalles blanques cobreixen les neveres i el moble bar. S’ha improvisat un altar. Al passadís, una cortina amaga la porta de l’ascensor i mossèn Joaquim Claver confessa els feligresos en un racó, on ha instal·lat un petit banc de fusta. D’ençà que, fa gairebé un any, es va haver de tancar l’església de Constantí per raons de seguretat, la parròquia acull les cerimònies religioses. Però en aquest local reconverti­t en temple no hi caben més de cent persones, així que els funerals amb més assistents s’han de fer al pavelló esportiu del poble.

“És un lloc incòmode, però és el que tenim... La gent és comprensiv­a però, evidentmen­t no és el que ens agrada”, diu el rector. Entre les classes de zumba, de gimnàstica, els entrenamen­ts, els partits, els campionats de gimnàstica o de tir, un enterramen­t. Les famílies que preveuen que la sala d’actes de la parròquia es quedarà petita, contacten directamen­t amb l’Ajuntament, que és el que gestiona i encaixa el funeral dins de l’activitat ordinària de la instal·lació esportiva.

Al parquet s’hi instal·len un altar provisiona­l i les cadires. Mossèn Claver s’encarrega de portar els elements sagrats i els accessoris per a la celebració: el calze, la patena, la creu de l’altar, les espelmes, el missal... Des del març de l’any passat s’han celebrat al pavelló, fred i sense encant, una dotzena de funerals, i el mateix nombre al local de la parròquia, on també hi ha hagut una quinzena de batejos. “Casaments no, perquè la gent prefereix anar a un lloc més bonic...”, diu Claver. Les comunions, tampoc. Se celebren a Centcelles.

La situació no és fàcil des que, el 2016, es va prendre la decisió de tancar l’església de Sant Feliu de Constantí. No s’hi podia fer res més: corria perill la integritat de la gent. Quatre anys abans, havia aparegut una esquerda que es va anar obrint i va anar afectant seriosamen­t alguns elements principals de l’estructura: la volta i els arcs. “Aquell mateix any ja es va haver d’apuntalar l’arc del cor, la rosassa, la portalada... i després van començar els estudis, les prospeccio­ns per veure l’abast de l’esquerda”, explica el rector.

Llavors es va crear una comissió mixta d’arquitecte­s i tècnics (tres de nomenats per la parròquia i tres de l’Ajuntament) per abordar el problema. Reparar l’església –consagrada el 1749, d’estil barroc, amb l’empremta de l’arquitecte Jujol i declarada bé cultural d’interès local– suposa una inversió de més de dos milions d’euros. “El problema és la inestabili­tat del subsòl, caldria assegurar tota l’edificació, aixecar el paviment, a sota hi ha més de 40 tombes...”, explica.

Tancat el temple, que tenia capacitat per a 345 persones, l’alternativ­a d’urgència va consistir a adequar el local de la parròquia, uns baixos davant l’Ajuntament de Constantí. Una citació bíblica,“el mestre és aquí i et crida”, presideix la porta de la sala d’actes ara convertida en església provisiona­l. S’hi ofereix la missa diària i tres els caps de setmana.

Atesa la magnitud de la inversió que requereix reparar l’església de Sant Feliu, el rector es va reunir amb l’arquebisbe de Tarragona per estudiar una altra opció: recuperar l’edifici que hi ha al costat de la parròquia, on s’havia construït la primera església del poble. “Va funcionar durant 81 anys,

Unes estovalles cobreixen el moble bar de la sala d’actes de la parròquia, on ara se celebren les misses

des del 1668 fins al 1749 i tindria capacitat per a unes 170 persones”, apunta el rector.

Fer possible aquesta opció podria rondar el mig milió d’euros, explica el capellà, però els tràmits són lents. Fa tres setmanes que espera una resposta de l’Administra­ció. “S’haurà de tenir paciència, aquí també caldrà fer un estudi arqueològi­c, tot requerirà el seu temps...”, adverteix. I mentrestan­t, entre entrenamen­t, partit i concert, hi continuarà havent enterramen­ts al pavelló.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Mossèn Joaquim Claver a l’antiga sala d’actes de la parròquia, on ara se celebren les misses
VICENÇ LLURBA Mossèn Joaquim Claver a l’antiga sala d’actes de la parròquia, on ara se celebren les misses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain