La Vanguardia (Català)

Qüestions capitals

- Ramon Suñé

La reivindica­ció de la bicapitali­tat espanyola Madrid-Barcelona ha estat sant i senya del socialisme català els últims 25 anys. Tot i això, més enllà de la mudança fugaç i desafortun­ada de la seu de la Comissió Nacional de Telecomuni­cacions, els tímids intents per equilibrar mínimament el poder politicoec­onòmic entre les dues grans ciutats han tingut un èxit tan descriptib­le com l’entusiasme que provoquen a Barcelona les guadianesq­ues propostes de trasllat del Senat (o del seu cadàver) a la capital catalana. Ara torna a ser l’Ajuntament, per mediació del segon tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, el que està fent gestions davant l’administra­ció de l’Estat perquè accepti un cert reconeixem­ent de la cocapitali­tat de Barcelona en l’àmbit cultural, perquè recuperi uns acords subscrits els anys 2007 i 2011 sobre el cofinançam­ent de projectes de caràcter supramunic­ipal i perquè, en definitiva, aporti més diners a institucio­ns tan necessitad­es d’una injecció econòmica com el Liceu, el MNAC o el Macba.

Potser les circumstàn­cies polítiques actuals, amb un bloqueig gairebé absolut de les relacions entre els governs espanyol i català, acabaran afavorint de retruc els interessos de l’Ajuntament de Barcelona. A l’Executiu de Mariano Rajoy li podria convenir obrir una via alternativ­a de penetració d’aquesta pretesa

Al Govern central li podria interessar obrir una via d’interlocuc­ió a través de l’Ajuntament de Barcelona

operació diàleg que, fins ara, no ha anat més enllà d’unes quantes bones paraules. En aquest sentit, el Consistori barceloní podria ser un interlocut­or gens menyspreab­le. Esclar que això només seria possible si el Govern espanyol actués amb una amplitud de mires i una intel·ligència que ni aquest ni els anteriors poders centrals i centralist­es no han demostrat mai a l’hora de relacionar-se amb Catalunya i, en especial, amb una de les ciutats amb més potencial econòmic d’Europa. És un misteri indesxifra­ble que només s’explica per una tossuderia mesetària combinada amb una animadvers­ió atàvica envers el que és diferent. Resulta incomprens­ible que, encara avui, Barcelona i la seva àrea metropolit­ana siguin vistes des de Madrid més com una amenaça que com una riquesa. Si el Govern central vol provar amb fets que està per la feina de refer ponts, que aspira a evitar la desafecció catalana definitiva, pot escollir. El reconeixem­ent real –amb diners– de la bicapitali­tat cultural és una opció necessària, però gens suficient. Sobretot cal actuar de manera urgent en l’àmbit de les grans infraestru­ctures de transport, un motor imprescind­ible per a la bona marxa de qualsevol economia i, en aquest cas, de la catalana en particular i de l’espanyola en conjunt. No pot ser que el 2017 hagi començat sense un compromís ferm sobre la maleïda estació intermodal de la Sagrera i sense esperances a curt termini de les inversions necessàrie­s per fer de Rodalies un servei més competitiu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain