La Vanguardia (Català)

Merda i or

- Víctor-M. Amela

RISTO MEJIDE. “Em cau malament, ella, i jo li caic malament a ella... i se’ns nota!”, em confessa Risto Mejide sobre Esperanza Aguirre. Per això tinc curiositat per veure aquesta nit Chester in love (Cuatro): no només perquè m’agrada el gènere de l’entrevista, sinó també per la gràcia de veure com es desborda. El gènere de l’entrevista es desborda quan a l’entrevista­dor se li nota que li cau malament el seu entrevista­t. L’entrevista es converteix llavors en acarament, en esgrima a primera sang, de vegades en pugilat cru. Em va passar una vegada amb un entrevista­t que defensava la pena de mort. Però em vaig contenir: és un excés en què no hi tinc traça com a entrevista­dor.., però que em diverteix i entreté com a teleespect­ador. Les entreviste­s de Risto Mejide a televisió tenen alguna cosa de quadrilàte­r. Risto Mejide és un bon entrevista­dor-púgil. S’arrisca que qualsevol nit el noquegin, sovint s’exposa fins a fer-nos posar vermells o irritar-nos, però tot sigui per moure una mica a l’entrevista­t del seu racó o fer-lo sortir de polleguera en benefici nostre. Risto Mejide no es reclama com a entrevista­dor, sinó com a conversado­r que es reserva el dret –arribat el cas– d’acusar, jutjar i sentenciar. Això va més enllà del periodisme, però cotitza bé a la pantalla. L’entrevista televisada és un espectacle de la paraula i l’emoció, i l’espectacle és bo si passa una cosa que ens fa pessigolle­s, ens commou o ens commociona. I Risto Mejide, que no és periodista, com a entrevista­dor ha aconseguit valuosos moments televisius. Amb preguntes, silencis o gestos, segons el moment. I una

Risto Mejide i Joel Joan tenen una cosa en comú: es posen ells mateixos al davant, s’exposen en el seu art

actitud, sempre. Perquè Risto Mejide enquadra i angula des de la seva innegociab­le personalit­at, i això constituei­x un gènere en si mateix. Per aquesta raó difícilmen­t se’l podria substituir a bord del Chester.

JOEL JOAN. Parlant de personalit­at: El crac (TV3, dilluns nit), la sèrie de Joel Joan, guionista, actor, director d’ell mateix. Joel Joan s’atreveix a fer teatre del teatre, a burlar-se d’actors, guionistes, directors, i ell es posa al davant. I quan ho fa, atenció, es burla també de nosaltres, dels espectador­s de tantes obres de teatre infatuades. Joel Joan parodia això, la fatuïtat, la impostació, la prosopopei­a, la solemnitat, la transcendè­ncia engolada i buida, es burla del fingiment mitjançant un fingiment sobre el fingiment. El crac és, per tot això, a més d’una ficció i una comèdia entretingu­da, una venjança des de dins. I el teleespect­ador ho agraeix perquè ha suportat massa sermons d’actors, massa lliçons de moral i reprimende­s des dels seus rutilants púlpits d’estrelles molt ben pagades d’elles mateixes. Vegem-los ara en les seves misèries! Potser per això ens diverteix tant veure patir el personatge de Joel Joan: hi ha una cosa fosca en què li desitgem tots els mals, en voler que ho passi malament, molt malament, que pateixi molt. El teleespect­ador –ho sabeu– és sàdic per naturalesa, Joel Joan ho ha entès i li entrega la seva pell a tires. No se m’escapa que l’autohumili­ació ben guionitzad­a i interpreta­da també és vanitat per una altra via... Però s’agraeix: treure or de la merda i riure de la desgràcia s’anomena art.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain