La Vanguardia (Català)

Qui vol viatjar a les estrelles?

- Josep Corbella

Quants anys trigarem a veure una nau capaç de fer el viatge a Trappist-1?”, va preguntar una persona a l’acte que va organitzar la NASA per presentar el sistema planetari descobert a 39 anys llum de la Terra. I Thomas Zurbuchen, director de la divisió de ciència de la NASA, va contestar sense immutar-se que faran falta noves tecnologie­s “relacionad­es amb la propulsió nuclear i amb la protecció de radiació, (...) miracles que no hem fet mai”, però que la visió de la NASA és “inventar el teu camí cap endavant” i “no fer-se enrere perquè requereixi miracles que no hem fet mai”. Prepara’t, Trappist-1, que venim!

El web d’astronomia space.com fins i tot ha calculat quant trigaríem a arribar amb la tecnologia actual: 158.600 anys a la velocitat de Juno, la nau les històries de viatges interestel·lars que la ciència-ficció ha popularitz­at i que la NASA explota sense escrúpols, es basen en una visió de la humanitat com a espècie final de l’evolució. La que ha de romandre fins la fi dels temps.

Si alguna cosa ensenya la teoria de l’evolució és que tot és provisiona­l. No hi ha estat final, només moviment. No hi ha possibilit­at de supervivèn­cia a llarg termini per als organismes individual­s, que estan destinats a morir per deixar pas a les generacion­s següents. I tampoc no n’hi ha per a les espècies, que estan destinades a l’extinció per deixar pas a altres formes de vida. Que una espècie que només ha estat a la Terra a l’últim 0,005% de la història de la vida pensi que ha arribat per quedar-se sona més a megalomani­a que a intel·ligència. Homo megalomanu­s, hauria hagut de

dir-se.

La teoria de l’evolució, estimat professor Hawking, explica per què volem allargar el nostre breu pas pel món i per què vostè vol viatjar a Alfa Centauri.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain