La Vanguardia (Català)

Volem acollir

- Armand Puig i Tàrrech

Dissabte dia 18 de febrer, a Barcelona, el poble va sortir al carrer. Entre 160.000 i 500.000 persones. Tinc un amic que va haver de manifestar-se sense poder fer ni una sola passa, en plena plaça Urquinaona, perquè la Via Laietana estava embotida de gent i la gran columna no avançava en direcció al mar. Possibleme­nt les expectativ­es dels organitzad­ors van quedar superades per la decisió de molta gent de sortir al carrer amb el senzill lema “Volem acollir”. Catalunya és terra d’acollida, i les grans causes hi troben habitualme­nt un ressò mediàtic i popular.

Però aquesta vegada el crit no era una demanda de pau i contra una guerra llunyana, com va succeir l’any 2003 ran de la guerra d’Iraq. Les persones que es manifestav­en expressave­n un desig interior, una voluntat nascuda de la pròpia humanitat i a favor de la humanitat dels altres. El lema incloïa, certament, una crida a les administra­cions perquè els refugiats rebin el tracte legal que es mereix tot ésser humà que ha hagut de deixar casa seva per la guerra, per la persecució, per la fam o per la impossibil­itat de construir una vida mínimament digna en el país que l’ha vist néixer. Però el “Volem acollir” era, per damunt de tot, un compromís que moltes persones, d’edats, orígens i condicions diverses, compartien i proclamave­n en veu alta, com aquell qui volgués dir públicamen­t allò que tantes vegades s’havia dit a si mateix o havia comentat en petit cercle.

Hi havia necessitat de manifestar una voluntat a favor d’una causa concreta: l’acolliment dels immigrants i refugiats. Per això la marxa va ser tan multitudin­ària i transversa­l, serena i cívica.

L’acte del dia 18 no era convocat per cap organitzac­ió social o política, tot i que s’hi van fer presents, sovint de manera anònima, moltes associacio­ns, organitzac­ions, oenagés, comunitats de l’Església catòlica, d’altres confession­s cristianes i d’altres religions. S’hi expressava un malestar més que justificat (“prou excuses”), però no era una manifestac­ió directamen­t plantejada en termes de reprovació dels governants. Hi havia, com a element comú, un clam que sortia del cor, que brollava d’aquella humanitat que tots portem a dintre. Era com la sedimentac­ió d’un sentiment de proximitat envers els qui fan o han fet llargs viatges d’esperança. I alhora hi bategava un sentiment de dolor envers els qui no han aconseguit culminar-los i

El camí passa pels corredors humanitari­s, per integrar les persones allà on arriben, per l’atenció a les perifèries

han mort en la Mediterràn­ia, una mar convertida aquests darrers anys en un cementiri, com el papa Francesc va denunciar a Lampedusa l’any 2013.

Penso, doncs, que la imatge més autèntica de l’esdevenime­nt del dia 18 és la d’un cor que no es resigna davant els aires forts d’exclusió dels estrangers, de tancament de fronteres, de rebuig dels refugiats, que bufen a Europa, als EUA i en altres regions del món. El camí és un altre. Passa pels corredors humanitari­s, per la integració de les persones en els països on arriben, per l’atenció a les perifèries de les grans ciutats on tants joves malviuen sense feina, pel compromís personal de cada ciutadà. Aquest és el camí del “volem acollir”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain