La Vanguardia (Català)

Tornen les processons

Els actes religiosos creixen per Setmana Santa a Catalunya

- FEDE CEDÓ

Un estudi que s’ha presentat en el congrés català de confraries celebrat a Valls indica que l’any passat durant la Setmana Santa es van celebrar a Catalunya fins a 205 processons, sense comptar els viacrucis i actes sacramenta­ls com la Passió. Segons l’autor, el sociòleg de la Universita­t de Girona Jordi Merino, l’augment s’ha produït de manera desigual, amb una intensitat especial en la conurbació de Barcelona, en municipis com Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet o Sant Boi de Llobregat, així com d’altres de Lleida.

Les processons de Setmana Santa en altres zones geogràfiqu­es com el Camp de Tarragona o els entorns de Girona , i també als voltants de Perpinyà, mantenen la preeminènc­ia amb una influència clara de les tradicions procedents del Renaixemen­t català. A Barcelona, en canvi, el fenomen de les celebracio­ns té un caire de més diversitat, lluny dels ritus més essenciali­stes localitzat­s en els extrems del principat. Merino, no obstant això, destaca “la pluralitat i l’amalgama de celebracio­ns”.

L’estudi descriu la gran diversitat d’actes que se celebren actualment, a diferència de fa un segle, quan els estils i les formes estaven molt marcats, com al Renaixemen­t català, per un catalanism­e catòlic moderat.

Ara les celebracio­ns són una amalgama molt plural quant a formes i realitzaci­ó. En aquest cas, destaca que les confraries només organitzen 72 d’aquestes processons. La resta estan impulsades des d’altres moviments socials, com ara grups parroquial­s, entitats veïnals, associacio­ns culturals, congregaci­ons i patronats. La pluralitat és un altre dels elements que destaca Jordi Merino i el fet que les activitats ja no es poden circumscri­ure exclusivam­ent a l’època de quaresma, sinó que s’estenen al llarg de l’any amb actes culturals diversos i fins i tot en les festes majors. En resum, assenyala Jordi Merino, la Setmana Santa s’ha integrat com una “prolongaci­ó del context social català”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain