La Vanguardia (Català)

“Silicon Valley és el policia bo del neoliberal­isme”

Evgeny Morozov, investigad­or de les implicacio­ns de les noves tecnologie­s

- JUSTO BARRANCO LLEGIU L’ENTREVISTA SENCERA A EVGENY MOROZOV A www.lavanguard­ia.com

Evgeny Morozov (Soligorsk, Bielorússi­a, 1984) és un dels principals investigad­ors mundials de les implicacio­ns socials i polítiques de la tecnologia. És autor de llibres com Contra la locura del solucionis­mo

tecnológic­o (Clave Intelectua­l), un dur atac a les estratègie­s de Silicon Valley, que considera “el poli bo” de l’estratègia neoliberal, el que donarà un Estat de benestar barat mentre els estats són cada vegada més incapaços. Morozov va parlar de tecnologia amb Brian Eno al CCCB moderats per la italiana Francesca Bria, dona de Morozov i comissiona­da de Tecnologia i Innovació Digital del govern d’Ada Colau.

Per què en un món on la informació i les xarxes socials sembla que trenquen barreres, hi apareixen el Brexit o Trump?

La hiperconne­xió ha estat construïda bàsicament per raons econòmique­s, com una extensió de la globalitza­ció i les finances. Hi ha pobles petits a l’Àfrica connectats a la cadena de subministr­ament i és possible portar-los Coca-cola com no es podia fer fa un segle. La columna vertebral de la connectivi­tat està orientada bàsicament a crear i extreure valor local i transferir-lo al centre, a Wall Street i cada vegada més a Silicon Valley. Una ideologia pretenia que érem al veïnatge universal, que compartíem les mateixes creences transcendi­nt el conflicte ètnic i el nacionalis­me. No va passar mai. Si escoltes Mark Zuckerberg, parla com si Facebook i les xarxes fossin elements de connexió social, però són els mitjans últims de la connexió econòmica feta en interès d’un actor particular, sigui el capital global o una combinació de Wall Street, Silicon Valley i el Departamen­t de Defensa. En darrer terme, l’ascens del populisme de dretes i el nacionalis­me està provocat en la majoria de casos per l’explotació financera, la caiguda dels ingressos, la crisi econòmica... I tot això passa no perquè estiguem connectats culturalme­nt sinó econòmicam­ent i no hi ha manera de restringir el flux de capital, la manera com s’extreu el valor. L’únic que s’ha construït del veïnatge universal és el seu barri, el seu gueto econòmic. I ha dominat tots els altres.

En la revolució de Trump Silicon Valley és un dels perdedors? Estava a favor de Hillary.

De l’estatus quo. Silicon Valley és tan poderós perquè fa funcions en la visió neoliberal de com opera el món. És com un Estat paral·lel dins de l’Estat. Ens ha ofert serveis gratuïts o fortament subsidiats pagats amb publicitat i recol·lecció de dades. Correu de franc, cerques, i això se suposa que continuarà. Silicon Valley i Google s’integren a altres dominis com ara l’educació, el transport, l’energia, la salut... I posen tiretes a les institucio­ns esquerdade­s de l’estat del benestar. A la Gran Bretanya el Servei Nacional de Salut s’enfronta a la fallida. Solució? Donar diners als usuaris perquè comprin aparells electrònic­s i puguin fer-se més revisions a casa. Silicon Valley prolongarà de manera privatitza­da i transforma­da la vida d’institucio­ns que pel neoliberal­isme es queden sense recursos. És el policia bo del neoliberal­isme. Trump no té cap via fora d’això i menys amb les retallades d’impostos que planeja. Té dependènci­a estructura­l en les firmes de tecnologia. Airbnb i Uber, tenen una funció de benestar particular: ajuden a generar ingressos mensuals posant la nostra casa al mercat de lloguer o dedicant cinc hores després de la feina a conduir. Silicon Valley representa la visió a què Trump donaria suport, benestar públic produït per actors privats. Mentre fan el seu negoci natural. Així pot destruir l’estat administra­tiu.

Silicon Valley no és la nova economia?

És la vella, la que hi havia en molts casos abans del feudalisme, amb senyors amb molt de poder i recursos com la terra que la resta de la societat necessitav­a per ser productiva. A Silicon Valley tens un grapat de companyies amb un monopoli sobre les dades que sembla innocent perquè sembla que només els utilitzen per vendre publicitat. Però també els utilitzen per entrenar els propis sistemes i desenvolup­ar formes més avançades d’intel·ligència artificial. És com tenir cotxes que s’autocondue­ixen, fent servir les dades de milions

“La hiperconne­xió s’ha construït per raons econòmique­s, sense veïnatge universal”

de nosaltres per ensenyar els seus sistemes a ser intel·ligents. Els pròxims cinc o deu anys els únics actors amb accés als recursos més preuats, a la intel·ligència artificial que pot impulsar tants aspectes de la nostra vida, des de la salut fins a transport passant per l’educació, seran cinc firmes americanes i una de xinesa, Baidu. Has d’estar boig per creure que la manera com et cobraran per aquells serveis serà amb publicitat. Aniran directes a buscar els diners, milers de milions, per exemple dels serveis nacionals de salut, que encara que no tinguin recursos no tindran cap més remei. El discurs sencer en la nova economia és un castell de sorra. No hi ha cap futur brillant on el poder sigui obsolet.

 ?? ROSER VILALLONGA / ARXIU ?? L’investigad­or de les implicacio­ns de les noves tecnologie­s Evgeny Morozov
ROSER VILALLONGA / ARXIU L’investigad­or de les implicacio­ns de les noves tecnologie­s Evgeny Morozov

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain