La Vanguardia (Català)

Vilabertra­n per al Casals

El quartet farà la integral de Beethoven en primícia a la Schubertía­da

- MARICEL CHAVARRÍA

Si se’ns fa de dia devorant temporades senceres de sèries televisive­s que trobem boníssimes, ara no ens desbordarà una dosi concentrad­a de Beethoven en directe com la que ens proposen aquests dies alguns escenaris catalans: les nou simfonies dirigides per Gustavo Dudamel al Palau de la Música en quatre dies consecutiu­s de març, i els 16 quartets de corda interpreta­ts en cinc dies pel Quartet Casals a la 25a Schubertía­da de Vilabertra­n, aquest estiu... Quin regal d’aniversari!

La gesta que el Casals s’ha fixat amb motiu dels 20 anys que ara compleix, efemèride que coincideix amb el quart de segle del festival, és un esdevenime­nt històric. Els responsabl­es de a cita empordanes­a, Jordi Roch i Víctor Médem, l’acullen en primícia mundial, abans que s’escolti al Wigmore Hall o al Musikverei­n de Viena.

Cap quartet català estable no ha escalat aquest Everest des que el Renaixemen­t d’Eduard Toldrà ho va fer el 1916. “És el repte màxim d’un quartet de corda –comenta el cellista Arnau Tomàs–, requereix molt de temps de preparació”. “És molt interessan­t per a qui l’escolta però molt dur per a nosaltres”, afegeix Vera Martínez, qui anuncia l’enregistra­ment amb Harmonia Mundi.

“Aquí veiem l’evolució no només del compositor, que resulta fascinant, sinó la nostra pròpia com a intèrprets. Perquè cadascú tenia una visió d’aquestes obres i hem pogut trobar una manera de fer-la junts”, afegeix el viola, Jonathan Brown. “Aquests quartets són testaments especialme­nt personals, no per casualitat són part de les últimes obres que va compondre Beethoven, amb un llenguatge molt personal i alhora universal”.

La Schubertía­da ha programat fins a 17 concerts en aquesta edició especial, per a la qual disposa d’un pressupost de 202.000 euros, un 6,5% més que l’any passat. Seran cinc recitals de lied que faran honor al 25è aniversari: torna la mezzo Sarah Connolly i es presenta una altra gran dama anglesa del lied, l’espectacul­ar Kate Royal, soprano habitual dels Rattle, Salonen, Petrenko... No faltarà l’estrella habitual, el baríton Matthias Goerne, que ha alterat les dates del Wozzeck que farà a Salzburg per no perdre’s la festa. El tenor Christoph Prégardien cantarà Winterreis­e, i en la vetllada inaugural s’apostarà per un jove vienès d’origen turc, Ilker Arcayürek, pupil de Wolfram Rieger, qui l’acompanyar­à al piano.

Javier Perianes, el pianista amb l’agenda més atapeïda d’Espanya, i Nicholas Angelich, faran els seus recitals de piano respectius; un amb la Sonata D 960 de Schubert i l’altre amb les Variacions sobre un tema de Paganini de Brahms. La Camerata 432 convidarà la violinista i directora Muriel Cantoreggi, i, com a cloenda, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona cantarà la Missa alemanya de Schubert en horari de litúrgia.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Arnau Tomàs, Vera Martínez-Mehner, Abel Tomàs i Jonathan Brown van presentar el festival al Palau Moja
ANA JIMÉNEZ Arnau Tomàs, Vera Martínez-Mehner, Abel Tomàs i Jonathan Brown van presentar el festival al Palau Moja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain