La Vanguardia (Català)

La Lliga i l’efecte Yokohama

- Santiago Segurola

El Mundial de Clubs opera de múltiples maneres sobre la Lliga, que ha produït un de cada dos títols de campió d’Europa des del començamen­t del segle. Les tres últimes temporades han accentuat aquest domini fins a convertir-lo en hegemònic. El Reial Madrid va guanyar dos finals a l’Atlètic de Madrid (2014 i 2016) i el Barça va vèncer a la Juve el 2015. Són victòries amb conseqüènc­ies: el Mundial de Clubs, un torneig estrany. Guanyar-lo tot just genera entusiasme entre els grans d’Europa. El problema és perdre’l. El més interessan­t és el seu peculiar efecte.

La ubicació del Mundial de Clubs al calendari, a mitjans de desembre, obliga a ajornar un partit de Lliga i traslladar-lo en una les escasses dates que queden lliures a la Lliga espanyola, generalmen­t dos mesos després del partit suspès. És un període estrany que condiciona la percepció del campionat, com ha passat aquesta temporada.

Els perseguido­rs del Reial Madrid s’han vist a prop del líder, que va anar a Yokohama per guanyar el Mundial de Clubs i va esperar dos mesos per enfrontar-se al València. El Madrid ha disposat durant unes quantes setmanes del comodí ajornat. Si guanyava a Mestalla posava la proa a la Lliga. En qualsevol cas, tots els involucrat­s en la lluita pel títol, i això inclou aquesta temporada el Sevilla, pretenien afavorir-se d’una situació que recorda a la dels miralls deformador­s: la imatge és una i la realitat, una altra.

La suspensió del Celta-Reial Madrid pel temporal de finals de gener ha afegit un altre factor desestabil­itzant a la Lliga. De fet, no se sap quan es disputarà. La gesta del Celta contra el Xakhtar complica encara més la inclusió del partit al calendari. En el clima paranoide que presideix el futbol espanyol, la data de celebració del Celta-Reial Madrid pot convertir-se en un incendi de proporcion­s incalculab­les.

L’obstacle del Mundial de Clubs es va tancar dimecres passat amb la derrota del Reial Madrid a València. És líder, amb un partit menys, però ara se sent veritablem­ent perseguit. No ha aconseguit arxivar la Lliga, en gran mesura perquè no es va enfrontar al desplomat València del període Prandelli. Amb dos fitxatges nous –el lleuger Orellana i el gegantí Zaza– i la seva victòria sobre l’Athletic, el València es va armar per detenir el Madrid, i ho va aconseguir. L’efecte del Mundial de Clubs va acabar allà, però no de la forma que sospitava el Reial Madrid.

La Lliga torna a estrènyer-se, subjecta als resultats d’avui. Com sol passar en aquestes circumstàn­cies, sempre apareix un Atlètic de Madrid-Barça, dos equips condemnats a enfrontar-se en els grans moments de la temporada, excepte en les finals de la Copa del Rei i de la Lliga

Atlètic de Madrid i Barça són dos equips condemnats a enfrontar-se en els grans moments

de Campions. Són els protagonis­tes dels partits clau, els que decideixen les qüestions substancia­ls de la temporada. Són tantes les vegades que s’han enfrontat en condicions de màxima exigència que els seus duels transcende­ixen el concepte de clàssic. Es tracta d’un superclàss­ic.

Aquesta vegada no serà diferent. Es va descartar l’Atlètic del combat pel títol, però ha tornat. Es va assenyalar en el Barça el pes del desastre de París, però figura a un punt del líder. Han adquirit una oportunita­t que gairebé tothom descartava davant del vigorós Reial Madrid. A punt de tancar les portes, al Vicente Calderón es jugarà un partit sense mitges tintes.

El derrotat probableme­nt s’acomiadarà del títol. El guanyador se sentirà amb el dret i l’optimisme necessaris per assetjar el Reial Madrid, destinat a un partit d’alt voltatge. Vila-real no és el millor lloc per assegurar-se l’alleujamen­t després de la sufocació de Mestalla.

 ?? SERGIO PEREZ / REUTERS ?? Savic fa una entrada sobre Neymar en l’Atlètic de Madrid-Barcelona de l’1 de febrer passat
SERGIO PEREZ / REUTERS Savic fa una entrada sobre Neymar en l’Atlètic de Madrid-Barcelona de l’1 de febrer passat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain