La Vanguardia (Català)

La reinserció del tauler

Presos de Puig de les Basses milloren la seva conducta a través del Club d’Escacs Atzucac

- BÀRBARA JULBE

De mirada retreta però dotat d’una gran agilitat mental, l’Óscar, que compleix condemna al centre penitencia­ri Puig de les Basses i és un dels integrants del Club d’Escacs Atzucac, es mostra orgullós de la seva partida. Amb un joc molt posicional i després d’una bona obertura i un final de peons, en què la més bona posició i activitat del rei va ser decisiva, ha aconseguit imposar-se al contrincan­t del Club Escacs Olot en poc més de vint minuts. Malgrat la rivalitat pròpia de qualsevol competició, una vegada acabat l’enfrontame­nt tots dos s’han donat la mà com a bons jugadors d’escacs.

Format per vuit interns de la presó de Figueres i tres voluntaris, l’Atzucac competeix en les seves dues modalitats –el primer equip i el B– en la tercera categoria provincial de la Lliga Catalana. És la categoria més baixa però això no resta ambició als seus jugadors, que entrenen a consciènci­a durant la setmana i el principal objectiu que tenen els diumenges, el dia dels enfrontame­nts –que atesa la seva condició de falta de llibertat se celebren dins d’un dels mòduls del centre–, és guanyar.

Però més enllà de la competició, el repte d’aquest projecte social i esportiu és que els interns aprenguin, a més de concentrac­ió, càlcul i memòria, els valors propis dels escacs com són la responsabi­litat en la presa de les decisions, el respecte al rival, el silenci o el compliment de les normes del joc. “La primera i l’última jugada és donar la mà, passi el que passi durant la partida. Això és respecte al rival. I el rival no és el teu enemic sinó algú que té les mateixes armes que tu i juga amb tu amb l’esperit de guanyar. Un aspecte fonamental és que en els escacs jugues tu i ets tu qui mou les peces. Això significa que si perds ets tu qui ho ha fet malament, i si guanyes ets tu qui ho ha fet bé. La responsabi­litat és teva. A més, tenim un lema: observo, penso i jugo; i les tres coses s’han de fer”, explica el voluntari i vicepresid­ent del club, Elias Muratet.

Els jugadors de Puig de les Basses milloren en conducta jornada rere jornada, segons afirma l’educadora del cap de setmana, la Mireia. “Alguns venien amb problemes de toxicomani­es. No tenien atenció. Feien un moviment, no l’agafaven i desistien. Doncs ara, aquella persona que abans només s’estava deu minuts, es pot passar dues hores disputant una partida. El treball que fem és ampli: social, mental...”, subratlla aquesta profession­al.

Cada diumenge al matí la presó obre les portes per rebre els jugadors dels altres clubs. El protocol de seguretat s’activa quan venen. Després d’entrar en munió i travessar una infinitat de portes i controls, els contrincan­ts arriben a la sala on ja els esperen els interns. “La societat veu la presó com a una cosa llunyana i no sap el que passa dins. Aquestes partides són una manera d’obrir-nos a la societat”, exposa en Toni, un altre dels jugadors de l’Atzucac.

I és que, segons destaca el subdirecto­r de tractament del centre, Jordi Torres, una altra de les finalitats del projecte és resocialit­zar els interns. “La línia de treball que seguim és portar el màxim nombre possible de projectes educatius que fomentin la normalitza­ció social. Intentem introduir projectes des de fora cap a l’interior de la presó per facilitar l’ambient de normalitat, d’aprenentat­ge, i promoure un esperit col·laboratiu i solidari amb el medi social”. Per en Rodrigo, del club Olot i contrincan­t de l’Óscar, entrar a la presó ha estat una aventura. “Una experiènci­a nova i entretingu­da. Pensava que podia ser d’una altra manera. Però és molt amigable”, explica sorprès.

Puig de les Basses, que actualment té més de 700 interns, vol en un futur no gaire llunyà que els membres de l’Atzucac –els que reuneixin els requisits requerits per a la seva sortida– puguin jugar les partides fora del centre.

Les rondes de la lliga, que va començar al gener, s’allargaran fins a Setmana Santa. Mentre que el primer equip manté el lideratge del grup, el B –que en la passada jornada va perdre en un derbi comarcal amb el Peralada B per 3 a 1– espera poder recuperar la competitiv­itat per escalar alguna posició. S’acosta el final de la fase regular (5 de març) i ara ve el període més decisiu. La il·lusió per jugar no s’atura.

Responsabi­litat en la presa de decisions, silenci, respecte al rival i compliment de les normes

Les partides es disputen a la presó i els reclusos es resocialit­zen amb la visita dels contrincan­ts

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? En joc. Els jugadors de l’Atzucac de Puig de les Basses en un moment de la competició amb membres del Club Escacs Olot, a l’interior d’un dels mòduls del centre penitencia­ri
PERE DURAN / NORD MEDIA En joc. Els jugadors de l’Atzucac de Puig de les Basses en un moment de la competició amb membres del Club Escacs Olot, a l’interior d’un dels mòduls del centre penitencia­ri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain