La Vanguardia (Català)

Capital de bancs

Frankfurt exhibeix la seva fortalesa com a plaça financera i es ven com a pont post-Brexit entre Londres i l’Europa continenta­l

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

En els últims mesos, Volker Bouffier, president de Hessen, el land alemany on hi ha la ciutat de Frankfurt, no para de viatjar. Al novembre va volar a Nova York per intentar seduir els bancs dels Estats Units sobre la manera de conservar l’accés al mercat europeu quan el Brexit es materialit­zi, en algun moment a partir de la primavera del 2019. Frankfurt am Main, capital financera d’Alemanya, aspira a captar un tros del negoci de la City londinenca.

“Londres era la plaça financera europea. Europa és possible sense una plaça financera? Naturalmen­t que no, de manera que caldrà fer esforços per crear-la en un altre lloc”, sosté Loriana Pelizzon, economista de la Universita­t Goethe de Frankfurt i de la Universita­t Ca’ Foscari de Venècia. Segons Pelizzon, per a aquest rol la més probable és Frankfurt “perquè ja és un gran centre financer dotat d’una infraestru­ctura de serveis”, tot i que també es podria optar per una plaça dual Frankfurt-París, ja que la capital francesa acull l’Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA, per les seves sigles en anglès), que supervisa les borses.

Amb els seus 730.000 habitants, Frankfurt am Main, ciutat natal de l’escriptor Johan Wolfgang von Goethe, glòria de les lletres alemanyes, no només acull bancs nacionals i internacio­nals, sinó que també és la llar del Banc Central Europeu (BCE). Els especialis­tes recorden que en el sector financer Frankfurt és forta en àrees com gestió d’actius i negoci de crèdit, a part del poder econòmic de la seva regió. Les agències de promoció d’inversions han obert assessorie­s sobre habitatge, escoles internacio­nals i oficines de lloguer.

Les forces vives de Frankfurt senten que les seves aspiracion­s guanyen força a causa de l’anunciada fusió entre la Borsa de Londres (LSE, per les seves sigles en anglès) i Deutsche Börse, empresa alemanya organitzad­ora de l’intercanvi d’accions i valors que s’ocupa de les operacions a la Borsa de Frankfurt. Un informe encarregat per Deutsche Börse a la Universita­t Tècnica de Darmstadt sosté que el Brexit “farà de Frankfurt el centre d’Europa en regulació del mercat financer, i, simultània­ment, Frankfurt es podria convertir en el centre europeu de gestió de riscos a àmbit supranacio­nal”.

Són grans aspiracion­s, però la realitat és lluny de ser senzilla. Al Regne Unit la llei permet als bancs acomiadar empleats amb elevats salaris, contractat­s potser en època de bonança, quan l’escenari financer empitjora; no així les lleis alemanyes, que permeten despatxar només alts directius de la cúpula. L’estat federat de Hessen està estudiant com es pot relaxar aquesta norma. “Segurament es podrien acordar exempcions a l’estricta norma sobre acomiadame­nts per a aquells empleats que guanyen una quantitat de diners significat­iva”, va dir en una entrevista el democristi­à Thomas Schäfer, responsabl­e de Finances de Hessen. Schäfer va suggerir que es podria facilitar l’acomiadame­nt dels qui tenen un salari anual superior a 300.000 euros. Però un ajust legal d’aquest tipus s’hauria de fer a nivell federal, i té poques aparences de prosperar.

En realitat, cap analista a Alemanya no preveu que Londres perdi el seu estatus de gran centre financer, però sí que veuen en el Brexit una ocasió per enfortir altres places. “Creiem que el Regne Unit continuarà sent un important soci a Europa, però farà falta un pont entre Londres i l’Europa continenta­l, amb llocs estables als dos costats”, afirma Schäfer, que, òbviament, vol que aquest pont sigui Frankfurt.

Els experts assenyalen que la reubicació de negocis pot demanar dos anys als principals bancs. En previsió de si acaben traslladan­t alguna divisió o activitat, el gegant bancari britànic HSBC i el suís UBS estan construint edificis a Frankfurt, mentre que el nordameric­à Goldman Sachs ha desmentit la seva mudança, al·legant que encara no s’ha decidit.

El britànic Lloyds sembla a prop d’optar per Berlín per a les seves activitats post-Brexit. A peu de carrer, la qüestió que preocupa els habitants de Frankfurt és si aquest eventual desembarca­ment de bancs i serveis incrementa­rà preus al mercat immobiliar­i, tant en pisos de lloguer com de compra.

L’anunciada fusió de la Borsa de Londres i Deutsche Börse ofereix avantatges La llei britànica deixa que els bancs acomiadin empleats de sou alt; l’alemanya, no

 ?? MARTIN LEISSL / BLOOMBERG ?? Gratacels del districte financer de Frankfurt, envoltat per barris residencia­ls
MARTIN LEISSL / BLOOMBERG Gratacels del districte financer de Frankfurt, envoltat per barris residencia­ls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain