La Vanguardia (Català)

El consumidor torna al carrer

Els sectors de la restauraci­ó i la perruqueri­a creixen un altre cop després de la crisi

- AINTZANE GASTESI

Després d’uns anys d’eufòria consumista, la crisi va castigar amb força sectors com la restauraci­ó i la perruqueri­a, ja que es va imposar en el consum la tendència de tornada a la llar. Ara, gairebé una dècada després de l’inici de la crisi que va afectar greument la butxaca dels ciutadans i va modificar els seus hàbits de consum, la recuperaci­ó de la restauraci­ó i de la perruqueri­a apunta al canvi de tendència: el consumidor torna al carrer.

Segons un informe recent de la consultora Kantar Worldpanel, durant l’any passat les ingestes a la llar es van reduir una mitjana de 5,7 milions menys a la setmana. Una reducció que es va notar especialme­nt als dinars del migdia i als sopars, que van perdre 2,1 moments de consum setmanals cada una. “Quan va esclatar la crisi hi va haver un creixement important de la demanda als supermerca­ts perquè la primera mesura d’estalvi de les llars va ser quedar-se a casa. Ara que s’ha recuperat el consum, el mercat s’ajusta a la nova situació”, explica César Valencoso, el director de Kantar World Panel. El 2016, la despesa mitjana per llar de productes de gran consum es va situar en 4.086 euros, un 2,2% menys.

Un dels sectors que va notar abans la recuperaci­ó va ser el de la restauraci­ó, que s’ha comportat com un autèntic baròmetre durant els anys de crisi. El 2016, el negoci dels restaurant­s va ascendir a 21.825 milions d’euros, un 3,9% més que l’any anterior, segons l’informe d’Hosteleria i colectivit­ats elaborat per DBK. A aquest creixement se suma l’augment de la restauraci­ó dels hotels, que es va disparar un 11,5% fins als 14.775 milions d’euros, en aquest cas pel bon comportame­nt del turisme. “El mantenimen­t de la tendència de creixement en el conjunt de l’activitat econòmica permet anticipar que el mercat d’hostaleria continuarà mostrant un bon comportame­nt aquest any”, descriu el resum de l’informe de DBK. Les previsions apunten a un augment del 5% en restauraci­ó i un 5,5% en hostaleria.

Per la seva part, les vendes als establimen­ts de perruqueri­a i estètica van augmentar un 2% el 2016 fins a assolir la xifra de 3.670 milions d’euros, segons DBK. En concret, per classe d’establimen­t, la facturació de les perruqueri­es va comptabili­tzar un augment de l’1,8%, fins a assolir una xifra provisiona­l de 2.850 milions d’euros, fet que va suposar el 77,7% del total. Per la seva part, les vendes dels centres d’estètica van créixer un 2,5%, i es van xifrar en 820 milions d’euros. Els ingressos del sector de la perruqueri­a van arribar a caure més d’un 30% durant la crisi, especialme­nt després de la pujada de l’IVA al 21% el setembre del 2012.

Ara, “les previsions del sector són optimistes i preveu increments lleus però constants als dos pròxims exercicis”, avança DBK. A més del negoci, es va incrementa­r el nombre d’establimen­ts del sector, que va tancar l’any 2015 amb un total de 89.500 establimen­ts de perruqueri­a i estètica, un 1,5% més que un any abans, amb un creixement dels locals integrats en una cadena.

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Bars i restaurant­s guanyen terreny un altre cop al consum a casa
ÀLEX GARCIA / ARXIU Bars i restaurant­s guanyen terreny un altre cop al consum a casa
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain