La Vanguardia (Català)

Un Mobile obert a nous actors tecnològic­s

La cita barcelonin­a de la mobilitat té una excepciona­l capacitat d’integració, d’obertura als reptes de futur del sector Fa dotze edicions, quan l’MWC va arribar a Barcelona, la confluènci­a de tecnologie­s era molt lluny de la realitat actual

- FRANCESC BRACERO

Des que el Mobile World Congress (MWC) se celebra a Barcelona (2006), el sector de la telefonia mòbil ha canviat molt. Se’ns escaparien molts somriures si, amb una màquina del temps, poguéssim tornar a visitar aquella primera exposició a la ciutat, que va acollir l’esdevenime­nt com “el congrés dels mòbils”, una definició que es queda curta perquè fa temps que ha deixat de ser només això per convertir-se en una cita mundial de la tecnologia molt més àmplia que la de la telefonia mòbil.

En la tecnologia de consum, tot concerneix al que representa el MWC. Això explica el seu gran creixement, les seves dimensions i l’interès que representa per a les principals companyies del món. De fet, hi ha poques fires tecnològiq­ues mundials amb l’impacte de la cita barcelonin­a, que té una excepciona­l capacitat d’integració, d’obertura a nous reptes. El MWC no només ens mostra com serà el món en un futur pròxim sinó com pot ser més endavant.

Cap altre esdevenime­nt mundial no té aquesta capacitat de definició i, alhora, de convertir-se en un excepciona­l centre de negocis on es pot respirar com les companyies troben oportunita­ts i es relacionen entre si.

Quan el MWC va arribar a Barcelona per primera vegada ni tan sols existia l’iPhone. Els mòbils Cap altre esdevenime­nt mundial no té tanta capacitat de definició i de convertir-se en un gran centre de negocis eren molt diferents als que avui portem a la butxaques i la confluènci­a de tecnologie­s de mobilitat estava molt lluny de la realitat en què comença a convertir-se avui.

El lema de la convocatòr­ia del 2016 era “Mobile ho és tot”. Són quatre paraules que suposen molt més que una afirmació. Era una declaració d’intencions. L’edició de l’any passat és la que, probableme­nt, va fer més palès que la indústria de la mobilitat ja no va només amb el dispositiu que portem a sobre.

El mòbil pot ser (ho és) el nostre cotxe igual que ho és la nevera o el televisor. Tot està interrelac­ionat.

De manera encertada, el lema per a la present edició és “El pròxim element”. Tenim molt, molt, molt per descobrir i el MWC no decep mai.

Després de veure com ha evoluciona­t la indústria de la telefonia mòbil en l’últim decenni, el Mobile tornarà a deixar-nos un bon gust de boca després de quatre dies intensos.

En l’apartat dels nous mòbils, tornaran a tenir protagonis­me les marques habituals, amb la irrupció d’algunes de noves i algunes sorpreses. Entre aquestes últimes hi ha l’arribada de la ressuscita­da Nokia, que torna pel seu compte, amb el precedent del seu èxit recent a la Xina amb un nou model de gamma mitjana-baixa, el Nokia 6, amb sistema operatiu Android, després que fracassés la se- va etapa amb Microsoft i Windows Phone. El Mobile podria veure la presentaci­ó d’un model de gamma alta del que un dia va ser el primer fabricant mundial i que aspira a recuperar-se. el retorn de Nokia ha estat possible gràcies a una companyia finlandesa, HMD, que ha comprat els drets d’ús de la marca, que estaven en mans de Microsoft, amb la qual no va sortir de la crisi en què va entrar a l’incorporar-se tard a la revolució de l’smartphone que va suposar l’iPhone.

No serà l’única resurrecci­ó. El MWC serà l’escenari per al retorn d’un nou model de BlackBerry amb la mateixa essència dels terminals que van triomfar fa uns anys i que van sucumbir a l’era de les pantalles planes multifunci­ó: una construcci­ó robusta i un teclat. Caldrà veure si els usuaris tornen a aquesta forma d’interactua­r amb el mòbil o, definitiva­ment, s’han passat a la pantalla tàctil per sempre.

Com és habitual, les grans marques tenen presentaci­ons convocades, en molts casos en la jornada prèvia al MWC. Samsung presentarà un nou producte, encara que és molt probable que no es tracti del Galaxy S8, el futur nou vaixell insígnia de la companyia coreana que podria esperar a fer el seu llançament en solitari en un esdevenime­nt mundial en què no hagi de compartir protagonis­me amb altres models.

LG donarà pas al seu nou gamma alta, després d’haver provat el sistema modular amb el seu G5. La firma coreana pot portar una de les grans novetats del MWC 2017 amb el seu G6. Aquest model podria ser el primer que no és de Google (Pixel) que incorporar l’assistent virtual de la companyia del cercador. El G6 tindrà elevades prestacion­s en el so.

Cal esperar també més d’un model nou de Sony, que podria renovar el seu model estrella, el Xperia Z5 Premium, fora del MWC, però que oferirà nous dispositiu­s en els quals l’aspecte fotogràfic sempre s’espera que sigui excepciona­l.

Un altre dels protagonis­tes de l’any, Huawei, també arriba amb força al MWC. La companyia xinesa s’ha situat com un dels primers fabricants i a Barcelona presentarà el seu nou model emblemàtic, el P10, que tornarà a portar com el seu antecessor, el P9, una doble càmera certificad­a per l’alemanya Leica.

Entre la infinitat de marques i companyies que presentara­n productes en el Mobile sempre acaben per aparèixer petites joies. En la pròxima edició hi ha algunes sorpreses que sorgiran de start-up, tant de Catalunya i la resta d’Espanya com de l’estranger. Un esdevenime­nt com el Mobile és de gran utilitat per a aquells petits projectes que es nodreixen de més talent que diners.

Per a les grans companyies, el MWC és una oportunita­t de captar coses de valor que podrien perdre’s. Per a les petites, és una ocasió de veure realitzats els seus projectes. L’aparador que ofereix una fira d’aquestes caracterís­tiques va molt més enllà de les xifres que queden, com el rècord de visitants o el nombre d’àpats servits. Les seves conferènci­es aporten perspectiv­a i coneixemen­t.

El Mobile és una punta de llança de la innovació.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Multitudin­ari. El públic que assisteix al Mobile World Congress, amb un perfil estrictame­nt profession­al, al vestíbul d’accés al recinte de la Fira a l’Hospitalet, on se celebrarà per quarta vegada després d’abandonar la instal·lació de Montjuïc
ÀLEX GARCIA / ARXIU Multitudin­ari. El públic que assisteix al Mobile World Congress, amb un perfil estrictame­nt profession­al, al vestíbul d’accés al recinte de la Fira a l’Hospitalet, on se celebrarà per quarta vegada després d’abandonar la instal·lació de Montjuïc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain