La Vanguardia (Català)

Barcelona és el cinquè ‘hub’ europeu de base tecnològic­a

Una de les meques per als emprenedor­s de la quarta revolució industrial

- JOSE POLO

Molts anys de treball que, sense cap mena de dubte, comencen a donar fruits. Barcelona s’ha consolidat durant el 2016 com una de les principals meques europees de les noves empreses de base tecnològic­a. Segons revela l’informe Startup

Ecosystem Overview, elaborat per Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), la capital catalana s’ha situat com la cinquena ciutat d’Europa en aquest sector, tan sols superada per Londres, Berlín, París i Amsterdam; i just per davant de Madrid.

A més, Barcelona es manté com la principal ciutat espanyola en atracció d’inversions amb 282 milions d’euros –un 56% del total captat a Espanya– en un context en què les inversions han baixat respecte al 2015 però presenten un grau de maduresa “més gran que s’ha triplicat en tres anys”, segons el director del MWCapital, Aleix Valls. La segona ciutat és Madrid amb 173 milions. El tiquet mitjà d’inversió per

start-up a Espanya ha passat dels 200.000 euros del 2014 als 710.000 del 2016. El 2015, la inversió total va superar el mig bilió d’euros. “Calia saber si el 2015 va ser un any extraordin­ari o si apuntava a una consolidac­ió del mercat”, comenta Valls. El 2016, tot i que la inversió va baixar uns quants punts, es va tornar a superar la xifra del mig bilió. “Comencem a tenir un mercat madur”, indica el director de MWCapital.

Segons aquest informe, Espanya ja és la quarta destinació europea per al talent tecnològic i es consolida com el segon país de la UE en atracció d’emprenedor­s internacio­nals per llançar noves companyies. Segons la Generalita­t, a Catalunya el sector TIC ocu- pa 24.600 treballado­rs a través de 12.800 empreses. “Entre el 2010 i el 2016, Catalunya ha estat la segona regió del sud d’Europa que ha captat més projectes d’inversió estrangera en l’àmbit de les TIC”, afirma el conseller d’Empresa i Coneixemen­t del Govern, Jordi Baiget.

D’altra banda, la capital catalana té el 28,4% de les 2.663 startup tecnològiq­ues espanyoles. Els seus ingressos van escalar l’any passat fins als 1,3 bilions d’euros. La majoria d’aquestes empreses barcelonin­es de nou encuny es dediquen al comerç electrònic, sector que ocupa el 21% de les noves companyies. “Això es deu a un factor cultural, som mediterran­is”, apunta Valls. “A Israel, per exemple, aquesta mena d’empreses es dediquen a la cibersegur­etat”, afegeix.

Els altres dos sectors amb més pes són els serveis per a empreses (10%) i els aplicatius mòbils (10%). Precisamen­t, els serveis per a altres corporacio­ns, sense tenir el públic en general com a client final, són una de les tendències en auge. Una altra és el turisme, que el 2015 ocupava el 5,9% del sector i el 2016 va arribar al 9%.

Barcelona ha aconseguit aquesta posició privilegia­da just en un moment clau en el mercat. “Això anirà tot de

hubs durant els propers anys”, vaticina Valls. Aquests propers anys hi haurà quatre o cinc ciutats, no més, que faran un salt qualitatiu i seran el Barça, el Bayern i el Madrid de la Champions de la innovació europea,” indica el director de MWCapital. “Barcelona es juga aquests propers anys estar o no estar en aquest selecte club”, adverteix.

“S’ha fet un gran treball i per això som cinquens però ens cal un full de ruta clar, un relat compartit entre l’àmbit públic i el privat. No es tracta que les administra­cions inverteixi­n quantitats industrial­s de diners, calen complicita­ts perquè les coses passin”, opina sobre com es pot arribar a jugar aquesta Champions .

Des d’aquesta fundació, que és una de les claus de l’evolució barcelonin­a en el sector juntament amb la capacitat d’allotjar el Mobile World Congress amb èxit, s’incideix en l’organitzac­ió de diferents programes per impulsar la marca Barcelona a escala global. Un d’ells és la mVenturesB­CN, que promou programes d’acceleraci­ó i transferèn­cia tecnològic­a i els ha portat a visitar 17 països, a reclutar start-up i talent i a vendre el que es fa a Barcelona.

La capital catalana té el 28,4% de ‘start-up’ de base tecnològic­a d’Espanya, amb uns ingressos d’1,3 bilions d’euros durant l’any 2016

 ?? XAVIER CERVERA/ARXIU ?? Ecosistema. Barcelona i la seva àrea metropolit­ana, amb ciutats com l’Hospitalet, seu també del Mobile World Congress, conformen un escenari amb un gran potencial per al desenvolup­ament de les start-up
tecnològiq­ues
XAVIER CERVERA/ARXIU Ecosistema. Barcelona i la seva àrea metropolit­ana, amb ciutats com l’Hospitalet, seu també del Mobile World Congress, conformen un escenari amb un gran potencial per al desenvolup­ament de les start-up tecnològiq­ues
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain