La Vanguardia (Català)

Connectivi­tat per personalit­zar l’experiènci­a al cotxe

LLENGUATGE COMÚ PER RELACIONAR-SE AMB EL COTXE

-

El desig de connectivi­tat a tota hora i a tot arreu continua creixent. Així ho demostra el fet que dels 7.500 milions de línies mòbils actives el 2016, més de la meitat correspong­uin a smartphone­s segons l’informe Mobility Report elaborat per Ericsson. El vehicle, per tant, avança ràpidament per convertir-se en una extensió de la nostra vida digital, de manera que conductor i passatgers puguin disposar dins del vehicle d’accés a les dades o aplicacion­s que habitualme­nt ja utilitzen en la seva vida digital.

Per això s’han desenvolup­at ja diferents plataforme­s que compatibil­itzen l’interfície d’usuari del cotxe amb algunes de les aplicacion­s més habituals instal·lades als telèfons intel·ligents.

A la possibilit­at de connectar el mòbil per no haver d’utilitzar les mans al volant l’han seguit la utilitzaci­ó d’apps com les de missatgeri­a instantàni­a, streaming de música, mapes i navegació o ac- cés a tasques pendents des del cotxe.

Nombroses plataforme­s han sorgit per oferir aquesta solució i que aquestes aplicacion­s es puguin utilitzar de manera segura: Android Auto, Apple CarPlay o MirrorLink, són alguns dels màxims exponents d’aquests desenvolup­aments.

Volkswagen integra ja les tres plataforme­s dins del seu sistema Car-Net App Connect, i en el passat CES Las Vegas, la marca va anar un pas més enllà amb la presentaci­ó de diverses tecnologie­s Com qualsevol comunitat interconne­ctada, és necessari un llenguatge comú, i Volkswagen va mostrar en el passat CES aquesta unió entre el món digital exterior i l’oferta de connectivi­tat de la marca amb la integració de l’assistent de veu d’Amazon Alexa. Volkswagen va mostrar com un automòbil pot comunicar-se des de l’interior amb Amazon Alexa: l’usuari es posa en contacte amb l’assistent de veu Alexa del seu sistema Amazon Echo a casa o a l’oficina a través del dispositiu de mans lliures de l’automòbil. Això significa que és possible utilitzar còmodament pel camí les diferents funcions com el control dels llums, la calefacció o l’accés a la informació meteorològ­ica o les notícies. Així mateix, l’usuari pot demanar-li a Alexa que reprodueix­i al cotxe l’audiollibr­e que ha començat a escoltar a casa.

Alexa reacciona immediatam­ent quan sent el seu nom.

A més, Volkswagen combina l’assistent de veu

Alexa amb funcions com Car-Net. En aquest sentit, en el futur serà més fàcil per als usuaris planificar compres i cites mantenint-se informats còmodament des de l’automòbil. D’aquesta manera poden controlar-se funcions de Car-Net des de casa o l’oficina. Si, per exemple, el conductor desitja comprar un ram de flors de camí podrà programar el navegador mitjançant un comandamen­t de veu: “Alexa, pregunta a Volkswagen el camí cap a la floristeri­a més propera”. També és possible esbrinar si arribarà a la floristeri­a sense haver de fer cap parada intermèdia: “Alexa, pregunta a Volkswagen quant combustibl­e hi ha al dipòsit”. íntimament lligades al desenvolup­ament del futur del cotxe connectat i la creació d’un ecosistema d’aplicacion­s a disposició dels usuaris.

La proposta de Volkswagen és la interconne­xió en el futur de les persones, els automòbils i l’entorn a través d’una identifica­ció d’usuari de Volkswagen (User ANEU). Serà un perfil personal en el que estaran memoritzad­es totes les configurac­ions individual­s del conductor com l’ajust dels seients i del climatitza­dor, les emissores de ràdio i les cançons favorites, els ajustos del sistema de so, el so exterior, la configurac­ió del sistema de navegació, el tipus d’il·luminació ambiental i les dades de contacte de tots els amics i socis.

El conductor, l’automòbil i el seu entorn s’interconne­cten a través de la identifica­ció Volkswagen User-ID. Mitjançant aquesta identifica­ció, els usuaris podran configurar en el futur els seus ajustos i serveis digitals personals i emportar-se’ls allà on vagin –independen­tment del model Volkswagen. El resultat és una experiènci­a d’usuari completame­nt nova. Aquest perfil se sol·licitarà de manera segura a través del núvol, la qual cosa farà que el vehicle reconegui a través de l’smartphone (la nova clau digital) de l’usuari autoritzat quina persona accedeix a l’automòbil o s’asseurà al volant.

Volkswagen va materialit­zar aquesta visió en el monovolum I.D. Buzz presentat el Saló de l’Automòbil de Detroit fa només unes setmanes, en el qual així que un usuari s’aproxima al cotxe s’il·luminen les superfície­s de sensor per obrir les portes. Quan la mà es troba molt a prop de la superfície s’obre la porta correspone­nt. A través de la identifica­ció Volkswagen User-ID i l’aplicació de l’smartphone correspone­nt, els passatgers poden controlar també les funcions d’infoentret­eniment i introduir destinacio­ns intermèdie­s al navegador –el recorregut del trajecte.

Gràcies a aquest Volkswagen User-ID, també existirà la possibilit­at d’accedir a un ecosistema d’aplicacion­s que puguin ser transferid­es i utilitzade­s al cotxe, així com continguts de streaming.

Totes aquestes possibilit­ats obren un nou món al concepte d’ús del cotxe en el futur quan, per exemple, la conducció autònoma de nivell 4 (total) ja sigui una realitat.

La proposta de Volkswagen és la interconne­xió de les persones, els cotxes i l’entorn a través d’una identifica­ció d’usuari

 ?? VOLKSWAGEN ?? Assistent perfecte. Integració de l’assistent de veu Amazon Alexa al vehicle Volkswagen
VOLKSWAGEN Assistent perfecte. Integració de l’assistent de veu Amazon Alexa al vehicle Volkswagen
 ?? VOLKSWAGEN ?? Identifica­ció personalit­zada. El prototip Volkswagen ID reconeix el conductor i les seves preferènci­es a través de la clau digital
VOLKSWAGEN Identifica­ció personalit­zada. El prototip Volkswagen ID reconeix el conductor i les seves preferènci­es a través de la clau digital
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain