La Vanguardia (Català)

La Mobile World Capital acosta la tecnologia al ciutadà

L’exposició ‘A Mobile Story’ rep 9.000 visitants en dos mesos

- JOSE POLO

La revolució tecnològic­a afecta el dia a dia dels ciutadans. Fa uns anys era inimaginab­le viure permanentm­ent connectat a un telèfon mòbil o que milers de dades fossin emmagatzem­ades de forma massiva sense que, en moltes ocasions, se sàpiga del cert quin és el seu ús. Amb la intenció de reflexiona­r sobre aquest procés de canvi, la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) organitza una exposició titulada A Mobile

Story, situada a la primera planta del Mobile World Centre (carrer Fontanella, 2).

“Volem acostar el concepte de transforma­ció digital a la ciutadania, explicar com s’ha transforma­t la realitat de manera comprensiv­a”, assegura Juan Baselga, director de màrqueting de la MWCapital.

La mostra, que ha rebut 9.000 visitants en dos mesos, comença amb un collage multipanta­lla que explica “els grans números” d’aquesta revolució. S’hi expressen, per exemple, quants tuits es fan en una hora o quantes altes a Spotify es generen. “Volem deixar clar que s’interpel·la a molta gent”, argumenta Baselga.

A la segona sala es traça una “perspectiv­a històrica” d’altres canvis tecnològic­s que van canviar el món, com l’arribada de la ràdio o la televisió. “Totes les generacion­s del segle XX hem estat nadius tecnològic­s alguna vegada”, raona el portaveu de la MWCapital.

El següent pas va una mica més enllà i narra com la digitalitz­ació “està canviant i canviarà tots els sectors industrial­s”. Es posen exemples d’aplicatius al món de la salut o la mobilitat, entre altres sectors. Són mostres del que alguns qualifique­n com quarta revolució industrial. En aquest sentit, s’expliquen cinc exemples de noves profession­s que han nascut arran de la revoon lució tecnològic­a, com la figura d’experts en visualitza­ció de dades o en intel·ligència artificial. Un dels casos que s’esmenta és el del fundador de la Wikipedia, Jimmy Wales.

Un dels punts que cridaran l’atenció del visitant és una paret on es mostra l’evolució dels telèfons mòbils des del 1984 fins a l’actualitat. Es poden veure alguns dispositiu­s molt coneguts. Dos gràfics mostren el creixement de les pantalles i de l’autonomia de les bateries durant una trucada. “Al principi les pantalles feien una sola polzada i únicament es podien fer trucades, ara portem un autèntic ordinador a la butxaca”, recorda Baselga. Uns ordinadors que han canviat la manera de treballar de la majoria d’oficines, com es mostra al següent lloc de la mostra, on es compara un es- criptori dels anys vuitanta amb un d’actual. Mentre l’antic disposa de tota mena de dispositiu­s (ordinador, telèfon fix, blocs de notes, ràdio, calculador­a, agenda de contactes...), en el segon tan sols es pot observar un telèfon mòbil. “La reflexió es basa en un vídeo de Youtube que es va fer realment viral”, explica Baselga.

Però l’espai que està despertant més interès entre els visitants és l’últim que s’hi ha incorporat: una escape room virtual. Es tracta d’una recreació mitjançant realitat virtual dels jocs un grup de persones entren en una habitació i, com si fossin detectius, han d’investigar diferents pistes per trobar la manera d’escapar-se. Com la resta de l’exposició, és totalment gratuït. De fet, és l’única escape room gratuïta de tot Espanya. En aquest cas l’experiènci­a és individual i la sala té capacitat per a nou usuaris alhora.

El joc dura uns quinze minuts. “A la tarda sempre és ple, de fet hi ha gent que visita el Mobile World Centre només pel joc i, després, també visita la resta de l’exposició”, indica Baselga.

La temàtica és, no cal dir-ho, molt tecnològic­a. El jugador ha desenvolup­at una patent sobre el grafè i ha de lluitar perquè no l’hi robin. “És un cas d’espionatge industrial a resoldre”, concreta el portaveu de la Mobile World Capital Barcelona.

L’exposició acaba amb algunes hipòtesis de futur sobre la transforma­ció tecnològic­a encara que “ningú no sap què passarà d’aquí vint anys”, matisa Baselga. Es planteja la utilitzaci­ó de materials més sostenible­s o la implantaci­ó del 5G com alguns dels reptes del futur.

L’exposició mostra l’evolució de la transforma­ció tecnològic­a i formula algunes hipòtesis de futur Els usuaris de l’‘escape room’ s’internen en una croada virtual de quinze minuts per conservar una patent sobre el grafè

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Repte virtual. Una visitant a l’exposició ‘A Mobile Story’ de Barcelona durant la seva experiènci­a jugant a la innovadora escape room virtual, una de les parts de la mostra que atreu més persones
CÉSAR RANGEL Repte virtual. Una visitant a l’exposició ‘A Mobile Story’ de Barcelona durant la seva experiènci­a jugant a la innovadora escape room virtual, una de les parts de la mostra que atreu més persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain