La Vanguardia (Català)

D-Lab, tecnologia digital per al progrés social

Mobile World Capital impulsa programes per millorar la qualitat de vida en la salut o l’escola

- FEDE CEDÓ

El programa d-LAB que impulsa Mobile World Capital Barcelona aspira a la transforma­ció digital com a eina útil per resoldre els grans reptes socials. “Millorar la societat utilitzant les tecnologie­s mòbils i convertir Barcelona en un hub digital global” és l’objectiu, segons Bárbara Vallespín, directora del programa. Amb aquest propòsit, d-Lab ha llançat aquest any tres reptes. El primer se centra en l’empoderame­nt de les persones amb discapacit­at. La segona proposta aborda la transforma­ció dels sistemes de salut mitjançant la gestió de les dades personals i, finalment, una iniciativa contra el cyberbully­ing.

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut estima que al voltant del 19% de la població mundial de més de 15 anys tenen una discapacit­at moderada o greu. El 2008, l’Institut Espanyol d’Estadístic­a va calcular que el 8,5% de la població tenia alguna discapacit­at, és a dir, 3,8 milions de persones, de les quals més de 600.000 es queden soles a casa, mentre que 1,39 milions tenen un alt grau de dependènci­a.

L’objectiu de d-LAB és trobar solucions mòbils i digitals útils per potenciar la millora de la qualitat de vida d’aquestes persones en aspectes com l’accés a l’educació, el mercat de treball, la salut i els serveis públic o gaudir de nous serveis. El procés té l’assessoram­ent de la Fundació Vodafone Espanya, la Fundació ONCE, el Comitè Espanyol de Representa­nts de Persones amb Discapacit­at (Cermi) i el Centre de Referència Estatal d’Autonomia Personal i Ajuts Tècnics (Ceapat-Imserso).

El segon dels reptes abordarà la transforma­ció de la gestió de les dades de salut dels ciutadans mitjançant la generació de nous models de governança per a la cessió de dades per part dels ciutadans”, detalla Bárbara Vallespín. Igual que donem sang, “podem ser capaços de cedir les nostres dades per accelerar la investigac­ió clínica o crear tractament­s més personalit­zats”, concreta la directora de d-LAB.

L’últim repte és la lluita contra el cyberbully­ing, un model d’assetjamen­t que representa el 65% dels abusos que cometen els adolescent­s. Fins a un 10% dels estudiants se senten amenaçats, avergonyit­s o incòmodes. A Espanya, un 81% dels nens entre 8 i 17 anys admet estar preocupat per l’assetjamen­t cibernètic i el 19% haver assetjat algú. Per pal·liar les xifres alarmants “les tecnologie­s mòbils poden ajudar a la prevenció i la reducció” d’aquest tipus d’assetjamen­t escolar, assegura Vallespín.

L’assetjamen­t digital actualment és un dels reptes més importants que afronta la comunitat educativa i suposa una gran dificultat rastrejar, registrar i vigilar els assetjador­s. Les tecnologie­s mòbils poden ser eines preventive­s per reduir al mínim els nivells actuals de cyberbully­ing.

D-Lab, des que va iniciar la seva activitat el 2016, té tres projectes pilot en funcioname­nt que aprofundei­xen en la transforma­ció digital de sectors com el turisme, la salut o la relació entre el ciutadà i l’administra­ció. El més sorprenent és IoT Big Data Sagrada Família, que analitza els fluxos turístics al temple barceloní. “Hem analitzat el flux a través de sensors wifi i GSM, així com càmeres 3D i hem creuat amb les dades proporcion­ades per un teleoperad­or”. En col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i Eurecat, l’anàlisi de les dades permet la gestió eficient del turisme a la zona. “Han sorgit dades molt interessan­ts”, apunta Vallespín, com conèixer les entrades de metro més utilitzade­s pels turistes, “que es redueixen a dues, ja que sempre surten i entren per les mateixes”, o que només el 20% dels visitants visita la basílica i que la resta es queda a fora. Les dades arriben a un nivell tan alt de detall que es pot conèixer que “els turistes francesos són més matiners que els nord-americans”, dades d’interès per a la gestió pública que “demostra el potencial de les noves tecnologie­s”.

“Qualsevol organitzac­ió de l’ecosistema pot participar en els reptes llançats per d-LAB”, apunta la directora del programa. La convocatòr­ia del primer repte acaba el 7 de març i fins al moment esmenta com a curiositat el fet “d’haver rebut quatre propostes internacio­nals d’una qualitat excepciona­l” d’Israel, el Canadà i Turquia. A canvi, Mobile World Capital Barcelona ajuda a la implementa­ció d’un pilot real, assegurant la participac­ió de partners clau que garanteixi l’èxit i l’escalabili­tat del projecte, mantenint l’assessoram­ent de destacats profession­als dels diferents àmbits per desplegar la tecnologia.

Igual que donem sang, “podem cedir les nostres dades per accelerar la investigac­ió clínica o crear tractament­s més personalit­zats”

 ?? MOBILE WORLD CAPITAL BARCELONA ?? Des del 2016. D-Lab té tres projectes pilot en funcioname­nt que inclouen sectors com el turisme, la salut i la relació ciutadàadm­inistració
MOBILE WORLD CAPITAL BARCELONA Des del 2016. D-Lab té tres projectes pilot en funcioname­nt que inclouen sectors com el turisme, la salut i la relació ciutadàadm­inistració

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain