La Vanguardia (Català)

mSchools, un programa d’èxit en la comunitat escolar

Noves fórmules per educar amb tecnologia mòbil

- FEDE CEDÓ

Impulsat per Mobile World Capital Barcelona, el programa mSchools ofereix nombroses facetes educatives orientades a fomentar la capacitaci­ó digital entre els alumnes catalans.

Creat el 2013 amb la col·laboració de la Generalita­t, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA, inicialmen­t va ser dissenyat com una assignatur­a optativa, la que venia a ser Tecnologia a 4t d’ESO. El seu propòsit era ajudar en l’educació a través de les tecnologie­s mòbils. L’èxit de la iniciativa l’ha expandit a 3r d’ESO, Batxillera­t i Cicles Formatius.

A partir de la creació de materials nous basats en el desenvolup­ament d’una app per a mòbils, els estudiants han de treballar a les aules i evoluciona­r en els seus treballs. Una assignatur­a que, segons el director de mSchools, Albert Forn, “té molt a veure amb l’emprenedor­ia, el programari, però també fomenta el treball en equip” ja que els alumnes aprenen a treballar per projectes, i això promou la interacció entre ells per canalitzar les seves habilitats.

En el programa mSchools el professor passa a ser un mentor que ajuda al llarg de tot el curs a fer evoluciona­r el projecte de cada aula. “S’interprete­n nombrosos conceptes com l’emprenedor­ia com a model de negoci, l’exposició pública de projectes o el coneixemen­t de l’usuari, entre d’altres”, unes eines que fins al moment no s’havien desenvolup­at des de l’escola i que “acosten l’educació al món digital actual”.

Els docents que participen en el programa mSchools tenen al seu abast un grup d’“experts voluntaris” que poden ajudar-los a realitzar la mentoritza­ció dels seus alumnes. Els experts, destaca Forn, “són profession­als de la indústria del mòbil o de les tecno- logies” que s’han ofert a assessorar en alguns temes perquè es puguin desenvolup­ar els projectes. Paral·lelament des de mSchools es desenvolup­en materials d’assignatur­es per a cada etapa escolar, “sempre amb la intenció d’introduir aquests coneixemen­ts digitals en l’àmbit escolar”.

Una de les noves iniciative­s desenvolup­ades per a mSchools ha estat el Mobile History Map, una iniciativa de georeferen­ciació del patrimoni cultural en l’entorn dels centres educatius, que promou l’ús de la tecnologia mòbil aplicada en les assignatur­es d’humanitats. Armats amb mòbils i tauletes, els estudiants geolocalit­zen i documenten punts d’interès. “Es tracta d’un programa molt transversa­l –detalla Albert Forn– que implica nombroses competènci­es i assignatur­es, com per exemple Llengua i Art” per treballar tot un seguit de nous conceptes. “Si els donem als alumnes la capacitat d’imaginar i crear, apareixen solucions inno- vadores, inèdites i molt pràctiques”.

“Hem tingut molta sort”, reconeix el director de mSchools per la gran acollida que ha tingut el programa. Destaca la “gran participac­ió de les noies, un fet inusual en programes tecnològic­s”. Prop del 50% dels participan­ts són dones. “La clau és que deixem que sigui l’alumne qui sigui el protagonis­ta i esculli els projectes en els quals es vol involucrar”. Una de les apps que ha assolit més èxit és la que permet compartir roba entre les alumnes. Un armari virtual amb les seves pròpies peces a disposició de les companyes.

També va cridar l’atenció l’app creada per un grup d’adolescent­s que realitzave­n el control i seguiment d’un nounat. A través del mòbil, les usuàries poden controlar el pes, l’alimentaci­ó, el creixement i rebre consells durant els primers anys de vida del nadó. Un altre grup d’alumnes va treballar el maltractam­ent de gènere amb una app en la qual ofereixen informació o ajuda, de forma molt més pròxima, per ajudar les afectades a sortir de la situació en què es troben.

El projecte mSchools “sempre ha estat molt acurat a l’hora d’incentivar el treball sobre problemes de l’entorn socioeconò­mic”, detalla Forn, sempre amb la mirada posada en la recerca de solucions a problemes que els nois i les noies detecten en el seu àmbit més pròxim.

Destaca la gran participac­ió de les alumnes, fet gens habitual en els programes, i represente­n prop del 50% dels participan­ts

 ?? FLICKR ?? En equip. El programa de formació mSchools desenvolup­a l’esperit emprenedor entre els alumnes que participen en aquesta iniciativa conjunta de la Mobile World Capital, la Generalita­t, l’Ajuntament i la GSMA
FLICKR En equip. El programa de formació mSchools desenvolup­a l’esperit emprenedor entre els alumnes que participen en aquesta iniciativa conjunta de la Mobile World Capital, la Generalita­t, l’Ajuntament i la GSMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain