La Vanguardia (Català)

Dmitri Medvédev

PRIMER MINISTRE DE RÚSSIA

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Les autoritats russes van detenir ahir centenars de persones, inclòs el líder opositor Navalni, que van protestar per tot el país contra la corrupció i el primer ministre, Dmitri Medvédev. El Govern els havia denegat el permís per manifestar-se.

Desafiant les autoritats russes, que no van donar permís a la concentrac­ió sol·licitada per l’oposició, milers de persones es van reunir ahir al centre de Moscou contra la corrupció i contra el primer ministre, Dmitri Medvédev. Per dispersarl­os, el Govern va respondre amb els antiavalot­s, que a la popular plaça de Puixkin van utilitzar gasos lacrimògen­s i van omplir els furgons policials amb detinguts. Segons dades del Ministeri de l’Interior, més de 500 persones van ser arrestades. Entre aquestes hi havia el líder opositor Aleksei Navalni, impulsor de la protesta.

Navalni ni tan sols va poder arribar fins al lloc de la convocatòr­ia. El jove advocat i blogaire anticorrup­ció, que va despuntar com a líder opositor en les protestes del 2011 i 2012 contra els resultats electorals i el president rus, Vladímir Putin, va decidir anar al centre de Moscou amb metro. Va sortir de l’estació de Maiakóvska­ia i encara havia d’anar a peu pel carrer Tverskaia fins a la plaça Puixkin, però no feia ni 15 minuts que caminava quan va ser detingut.

Diversos manifestan­ts van intentar bloquejar el furgó en què l’anaera ven a traslladar a una comissaria. “Nois, estic bé. No cal lluitar per alliberar-me. Aneu per la Tverskaia. El nostre tema d’avui: lluita contra la corrupció”, va escriure Navalni, de 40 anys, al seu compte de Twitter.

Segons la seva secretària de premsa, Kira Iàrmix, el polític havia de passar la nit a comissaria i avui dilluns està prevista que se celebri una vista judicial sobre faltes administra­tives.

El mateix Navalni havia informat a la seva pàgina web de la celebració de manifestac­ions a gairebé cent ciutats i pobles de tot Rússia impulsades per l’organitzac­ió que ell mateix va crear, la Fundació per a la Lluita contra la Corrupció. En 72 les autoritats no van donar permís per a les concentrac­ions. Segons l’opositor, els membres de la fundació també van ser detinguts per transmetre la protesta en streaming per internet sense permís.

A Moscou es van concentrar entre 7.000 i 8.000 persones, segons el Ministeri de l’Interior. Les detencions van començar quan els manifestan­ts van desplegar pancartes amb missatges com “La corrupció ens roba el futur” o “El primer ministre hauria de respondre”. Les autoritats russes ja van avisar divendres que la protesta prevista “il·legal” i que prendria mesures per dispersar els manifestan­ts.

Els manifestan­ts reclamaven la dimissió de Dmitri Medvédev. El lema de la manifestac­ió era “Dimón”, un diminutiu despectiu del nom de pila Dimitri i utilitzat en aquesta ocasió per referir-se al cap del Govern rus després que a començamen­ts de mes Navalni publiqués a YouTube un vídeo acusant Medvédev de corrupció.

El vídeo, de 59 minuts, es diu “Ell per a vostès no és Dimón”, i s’hi afirma que ha acumulat un imperi amb actius, tant dins de Rússia com a l’estranger, utilitzant fundacions benèfiques que dirigirien els seus familiars o persones de la seva confiança.

Medvédev s’ha negat a comentar les acusacions i el seu portaveu s’ha limitat a assenyalar les ambicions polítiques de Navalni i les condemnes judicials que pesen sobre ell.

Ahir també es va fer una concentrac­ió contra la corrupció al camp de Mart de Sant Petersburg, amb uns 10.000 participan­ts, que segons el servei en rus de la BBC van recordar amb els seus crits Borís Nemtsov, el líder opositor assassinat el febrer del 2015. El web Fontanka, de la ciutat del Nevà, va informar ahir que la policia va practicar-hi 130 detencions. Segons Reuters la policia va detenir unes 30 persones en altres grans ciutats, com Vladivosto­k, Krasnoiars­k i Tomsk.

A Makhatxkal­à (capital del Daguestan), al sud de Rússia, hi va haver 140 detinguts, segons el diari

Kavkazski úzel. I 200 a Krasnodar. Segons els números de la ràdio Eco de Moscou, en 82 accions de protesta a tot Rússia hi van participar 60.000 persones, les manifestac­ions més importants des de les del 2011 i 2012.

Aleksei Navalni ja ha anunciat la seva intenció de presentar-se a les eleccions presidenci­als de l’any que ve i d’enfrontar-se a les urnes a Vladímir Putin. Tot i això, sobre ell pesen diverses condemnes per estafa, circumstàn­cia que segons la llei russa l’inhabilita per presentar-se.

Les autoritats van negar el permís per a les manifestac­ions, que reclamaven la dimissió del premier Medvédev

 ??  ??
 ?? ALEXANDER UTKIN / AFP ?? Un grup de policies s’emporta detingut un manifestan­t en la protesta de Moscou, que va congregar milers de persones
ALEXANDER UTKIN / AFP Un grup de policies s’emporta detingut un manifestan­t en la protesta de Moscou, que va congregar milers de persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain