La Vanguardia (Català)

Immortal Ferrari

Ferrari confirma la progressió i s’imposa en el debut amb una lliçó d’estratègia i l’ajuda de Verstappen

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

L’inici del circ continenta­l a Austràlia ha confirmat el bon estat de forma de Ferrari, que ha estrenat el caseller amb una victòria de Vettel per davant del Mercedes de Lewis Hamilton. que tot i mantenir-se com a gran favorit, ja té clar que aquesta temporada haurà de suar molt més per aixecar el títol de campió.

Rosberg, Hamilton, una altra vegada Rosberg. Feia tres anys que els Mercedes s’adjudicave­n la primera cursa del Mundial, i la major part de les successive­s, amb una autoritat insultant. Mentrestan­t, Ferrari travessava un desert que semblava etern. Deu anys sense imposar-se en la prova inaugural, des que Räikkönen va guanyar a Albert Park el 2007, és molt de temps per a una scuderia que viu i gasta de manera apassionad­a. Però ahir a Melbourne es va registrar l’alba vermella. Ahir Vettel, que no havia assaborit el triomf des de Singapur 2015, va travessar en primer lloc la línia de meta d’Albert Park després d’una majestuosa actuació impulsada pel departamen­t d’estratègia de Ferrari i validada per un convidat especial, Verstappen, que va frenar l’empenta d’un Hamilton massa nerviós.

Aquesta vegada el tricampió anglès no va aconseguir desenganxa­r-se de tothom. Vettel, que havia brillat en la qualificac­ió, va mantenir el segon lloc malgrat l’escomesa de Bottas a la sortida i no va cedir més de dos segons sobre Hamilton, que va entrar en pànic veient qüestionad­a la seva superiorit­at. Es va queixar del rendiment dels pneumàtics i Mercedes va optar per precipitar el canvi. Gran error, ja que el britànic es va reincorpor­ar a la cua de Verstappen, el pilot més agosarat i difícil de superar, que va frenar la progressió del Mercedes. Vettel va assumir el lideratge i va accelerar valerosame­nt fins que va cremar les gomes ultratoves mentre el cap d’estratègia de Ferrari, Iñaki Rueda, estudiava meticulosa­ment el moment del pit stop.

Va ser en la volta 24. En aquell instant, en menys d’un minut d’intriga davant dels televisors i de gran tensió als tallers, es va resoldre una cursa de gairebé una hora i mitja de durada. Vettel va sortir a pista just davant de Verstappen i Hamilton i va anar guarari nyant avantatge fins i tot quan l’inexpugnab­le holandès va passar pel taller. Vuit segons de diferència a la volta 39. Les campanes de Maranello es preparaven per repicar en l’alba vermella.

En 67 anys d’història de la Fórmula 1, gairebé la meitat dels campionats (33) se’ls ha adjudicat el vencedor de la primera cursa. D’acord amb aquesta estadístic­a, les possibilit­ats que Vettel conquereix­i la cinquena corona estan al 50%. La realitat és que el desenvolup­ament i el resultat del gran premi d’Austràlia indiquen que Mercedes continua disposant del millor cotxe de la graella, però les diferèncie­s amb un Fer- molt fiable i constant no són tan àmplies com en les edicions precedents. És a dir, en l’F-1 postEccles­tone, Mercedes ha perdut marge d’error respecte als adversaris (Red Bull, amb Verstappen cinquè i malgrat el nefast cap de setmana de Ricciardo a casa seva, anuncia progressos i batalla). La precipitac­ió que ahir es va apoderar de Hamilton i del seu equip difícilmen­t hauria tingut conseqüènc­ies la temporada passada, però en aquesta li va posar a Vettel el triomf en safata. I significa una injecció d’ànim per a Ferrari, que torna a liderar una classifica­ció de constructo­rs després de molts anys.

“Això només és el principi i encara hi ha molta feina per fer. Aquest és un dels molts passos que hem de fer, i hem de gaudir del que fem. És genial veure la gent somriure. Ara hem de començar de nou per anar a la Xina i fer-hi una bona feina”, va declarar Vettel. Ferrari es diverteix. I l’espectador? Serà més atractiva l’F-1 sota la gestió de Liberty Media? Les caracterís­tiques dels bòlids impliquen un pilotatge més exigent, menys tolerant amb els errors i, en conseqüènc­ia, potser més propens per a les sorpreses. Aquesta és la teoria. A l’hora de la veritat, la cursa de Melbourne es va decidir al carrer dels boxs i no sobre la pista, on els avançament­s i els instants de passió van tornar a ser ben escassos.

 ?? WILLIAM WEST / AFP ?? Vettel acaba de substituir els pneumàtics i s’incorpora a la pista davant de Verstappen i Hamilton en el moment decisiu de la cursa d’Albert Park
WILLIAM WEST / AFP Vettel acaba de substituir els pneumàtics i s’incorpora a la pista davant de Verstappen i Hamilton en el moment decisiu de la cursa d’Albert Park

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain