La Vanguardia (Català)

Londres reclama a WhatsApp accés a l’últim missatge del terrorista

- Agències

El terrorista del Parlament de Westminste­r es va connectar a WhatsApp dos minuts abans de perpetrar la matança, però la policia britànica no pot saber si va enviar o va rebre cap missatge i, si va ser així, tampoc no pot accedir al seu contingut perquè el servei està encriptat. Ho va revelar ahir la ministra de l’Interior, Amber Rudd, que va exigir a la companyia de missatgeri­a que també col·labori amb les autoritats.

“Hem d’assegurar-nos que organitzac­ions com WhatsApp, i com aquesta n’hi ha moltes altres, no estiguin proporcion­ant un lloc secret perquè els terroriste­s puguin comunicar-se entre ells”, va dir Rudd, que va anunciar que aquesta setmana es reunirà amb empreses de tecnologia.

WhatsApp, propietat de Facebook, es va declarar “horroritza­da” per l’atemptat i va assegurar que està cooperant amb la investigac­ió.

Dimecres passat, Khalid Masood, un exconvicte britànic convers a l’islam, va envestir amb un vehicle llogat una cinquanten­a de persones al pont de Westminste­r. Va matar tres vianants i, després, un agent a punyalades abans de ser abatut a trets.

La policia va detenir ahir un nou sospitós a Birmingham, un home de 30 anys, per “preparació d’actes terroriste­s”. És la dotzena detenció relacionad­a amb el cas, tot i que la majoria han estat alliberade­s sense càrrecs. Un home de 58 anys arrestat dijous a la mateixa ciutat continua detingut.

Poc abans, la ministra havia dit que la policia continuava creient que Masood va actuar sol, però va subratllar que és impossible “estar-ne del tot segur” i que la investigac­ió prosseguia per esbrinar si persones del seu entorn el van animar, li van subministr­ar suport o li van donar instruccio­ns.

En dues entreviste­s, a la BBC i Sky News, respectiva­ment, Rudd va qualificar de “totalment inacceptab­le” que els serveis d’intel·ligència no tinguin accés a les comunicaci­ons entre sospitosos de terrorisme perquè estan encriptade­s. “Els terroriste­s no haurien de tenir lloc on amagar-se”, va dir.

La ministra va reclamar que les autoritats haurien de tenir accés a aquesta informació amb una ordre judicial, de la mateixa manera que es fa per punxar línies telefòniqu­es o, fa uns anys, per obrir cartes.

No és el primer cop que les companyies de tecnologia s’enfronten a les autoritats. El 2015, després de l’atemptant de San Bernardino (Califòrnia), Apple va anar als tribunals quan l’FBI li va exigir que subministr­és la contraseny­a per desbloquej­ar l’iPhone d’un terrorista. Al final l’FBI va aconseguir el codi per una altra via.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain