La Vanguardia (Català)

L’hora de l’“alcalde”

En el seu primer discurs com a president del PP català, Albiol reivindica la política municipal i demana als seus dirigents “trepitjar més el carrer”

- IÑAKI ELLAKURÍA

Xavier García Albiol porta la política municipal a la sang. Va aprendre l’ofici als carrers de Badalona durant la seva etapa de regidor i, ja com a alcalde de la tercera ciutat més poblada de Catalunya, va anar guanyant galons a l’organigram­a del Partit Popular català i, el que ha estat més decisiu per a la seva elecció ara com a president, va construir un discurs i una manera d’actuar genuïna. Tan polèmica com efectiva a les urnes, a més d’estimada per la militància dels populars catalans.

Albiol ha demostrat en aquests dos dies de conclave popular que no està disposat a oblidar d’on ve, una vegada entronitza­t nou president del PPC en substituci­ó d’Alicia Sánchez-Camacho, sinó al contrari: està decidit que els dirigents de la formació trepitgin menys moqueta i “surtin més al carrer”. En definitiva, que s’abandoni aquella tradiciona­l tendència dels populars a bunqueritz­ar-se en les institucio­ns en què és present i a la seu del carrer Urgell i busqui un contacte més directe amb la gent corrent i els militants de base.

En el seu discurs d’ahir, amb nombroses referèncie­s a la seva etapa a Badalona que el va portar fins i tot a emocionar-se i posar-se a plorar, Albiol va deixar clares les seves intencions: “Vull ser l’alcalde de la Catalunya oblidada; fer costat als oblidats de Puigdemont i Junqueras és defensar la llibertat i la igualtat”, va anunciar, en el seu intent d’erigir-se en el referent dels contraris a la ruptura amb Espanya. L’elecció de la figura de l’alcalde i no la del president també és una clau en missatge intern per a aquell canvi de mentalitat que espera de la seva nova i àmplia executiva. “Hem de canviar el marc mental; no vull moqueta, sinó trepitjar molts barris”, va dir.

Pesant en aquell canvi d’actitud, Albiol ha situat en la nova direcció dirigents amb molta mili en la política municipal, com Alberto Fernández, Manu Reyes, Daniel Serrano, Josep Llobet o Àngels Esteller, i els seus estrets col·laboradors en l’etapa de Badalona, Alberto Fernández Saltiveri, Ramon Riera i Elisa de Mata.

Precisamen­t, en aquest any i mig en què García Albiol ha exercit les funcions de coordinado­r general del PPC –una etapa d’interinatg­e amb Alicia Sánchez-Camacho encara com a presidenta que l’ha desgastat internamen­t i externamen­t–, una de les queixes que més ha hagut de sentir de la militància en els seus viatges pel territori és la sensació d’abandoname­nt que molts han sentit en els últims anys.

A tots ells es va dirigir en la intervenci­ó de dissabte, en la qual va lamentar els errors passats i es va comprometr­e a tenir com una de les seves prioritats treballar perquè en les eleccions municipals del 2019 el partit s’acosti als 500 regidors i les onze alcaldies, entre les quals les de Badalona i Castelldef­els, que van obtenir el 2011, amb Camacho al capdavant.

Per això i davant el previsible avançament dels comicis catalans, el líder del PPC haurà de reconstrui­r, amb Santi Rodríguez, el nou secretari general, l’estructura territoria­l. El primer pas seran els congressos provincial­s, que prometen ser calents i que es poden convertir en la continuaci­ó a petita escala de la lluita de poder interna que ha marcat aquest conclave.

Albiol ja va donar mostres dissabte del seu malestar, quan va cridar a la unitat i va afirmar: “No m’agraden els embolics interns, som aquí per guanyar eleccions, no per guanyar congressos i congresset­s; si ens distraiem en l’‘aparta’t tu que m’hi poso jo’, no ens centrarem en el que és important”.

Amb la nova executiva consensuad­a amb tots els sectors del partit, Albiol mira d’evitar les pugnes internes. Així, amb l’elecció de Manu Reyes i Alberto Villagrasa com a vicesecret­aris evitarà la seva anunciada guerra pel control de la direcció de Barcelona. També prometen ser moguts els congressos de Girona i el de Lleida, on la diputada Marisa Xandri es podria disputar la presidènci­a amb María José Horcajada, del sector que dirigeix el veterà diputat Josep Ignasi Llorens.

El partit abordarà els pròxims mesos uns congressos provincial­s que prometen ser calents

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una militant exhibeix una bandera espanyola a l’inici de la sessió de clausura del congrés del Partit Popular català
MANÉ ESPINOSA Una militant exhibeix una bandera espanyola a l’inici de la sessió de clausura del congrés del Partit Popular català

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain