La Vanguardia (Català)

COREA S’EXHIBEIX PER A UNA GUERRA

Pyongyang celebra en gran el 105è aniversari del fundador de la dinastia Kim

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

Les armes de Kim Jong-un. L’exèrcit nord-coreà va mostrar ahir míssils de probable abast interconti­nental que van disparar les alarmes.

Corea del Nord ahir no va deixar passar per alt l’ocasió de respondre a l’advertènci­a dels Estats Units. L’exèrcit nord-coreà va aprofitar la desfilada commemorat­iva del 105è aniversari del naixement de Kim Il-sung, el fundador del país, per exhibir un míssil balístic nou per les avingudes de Pyongyang.

La parada militar va estar acompanyad­a d’una advertènci­a a Washington que el país està preparat per respondre amb armes nuclears a qualsevol provocació. Tot això en un ambient de tensió creixent, a mesura que la flota que ha enviat el Pentàgon, amb el portaavion­s de propulsió nuclear Carl Vinson al capdavant, s’acosta a les aigües de la península coreana, i després que Donald Trump ordenés bombardeja­r una base siriana i una altra de l’Estat Islàmic (EI) a l’Afganistan i assenyalés la seva voluntat de castigar Pyongyang.

El règim de Kim Jong-un va prosseguir ahir amb la seva escenograf­ia de tensió militar. Va aprofitar la celebració del dia del Sol, com defineixen la data commemorat­iva del naixement de Kim Il-sung, per mostrar alguns dels seus últims míssils en una desfilada militar pel centre de la capital i sorprendre els observador­s internacio­nals amb un projectil mai vist.

L’exèrcit nord-coreà va mostrar per primera vegada un coet balístic nou, possibleme­nt d’abast interconti­nental, que va despertar les suspicàcie­s dels analistes internacio­nals. Va desfilar al costat dels temuts projectils d’abast mitjà KN08 i KN-14, que es llancen des de plataforme­s mòbils, i els nous Pukguksong-1 i 2, que Pyongyang ha disparat recentment, i va provocar inquietud perquè es tem que sigui propulsat per combustibl­e sòlid. “Creiem que pot ser un nou míssil balístic interconti­nental. Sens dubte sembla més llarg que un KN-08 o un KN-14”, va dir un portaveu del Ministeri de Defensa de Corea del Sud, segons l’agència Yonhap.

Aquesta caracterís­tica el convertiri­a en una arma molt més perillosa que altres tipus de coets, ja que el combustibl­e sòlid permet carregar els míssils més ràpidament i mantenir-los llargues temporades emmagatzem­ats i preparats per ser disparats en qualsevol moment, cosa que en dificulta la localitzac­ió i els converteix en molt més perillosos. No obstant això, els analistes es mostraven prudents i advertien que podria ser fals. No seria la primera vegada que, a les desfilades, Pyongyang fa servir maquetes d’armament sofisticat que encara estan desenvolup­ant a fi d’acovardir el seu veí del sud i els Estats Units.

Corea del Nord va aprofitar, així mateix, l’ocasió per renovar la seva advertènci­a a Washington. Abans de començar la desfilada, el número dos del règim i vicepresid­ent del Partit dels Treballado­rs (nom oficial del Partit Comunista a Corea del Nord), Choe Ryong-hae, va afirmar que el país estava preparat per afrontar una guerra contra l’exèrcit dels Estats Units. “Si els EUA fan provocacio­ns imprudents contra nosaltres, la nostra força revolucion­ària contraatac­arà a l’instant amb un atac anihilador i respondrem a una guerra total amb una guerra total i a atacs nuclears amb el nostre propi arsenal atòmic”, va dir Choe, segons l’agència de notícies nord-coreana KCNA.

Les declaracio­ns del militar, considerat la mà dreta de Kim Jong-un, van fer augmentar encara més la inquietud a la regió. Un nerviosism­e que va augmentar considerab­lement divendres després que els EUA llancessin la seva bomba no nuclear més potent a l’Afganistan. L’acció va ser considerad­a com un avís per al règim sirià, però també per a Corea del Nord.

Aquesta espiral de tensió ha portat la Xina, tradiciona­l aliat del règim de Pyongyang, a moure fitxa i intentar apaivagar els ànims entre totes dues parts. El seu president, Xi Jinping, va telefonar aquesta setmana a Donald Trump per demanar-li calma i el seu ministre d’Exteriors, Wang Yi, va advertir que amb una guerra tots hi perdrien. No obstant això, la situació sembla lluny de normalitza­r-se i la principal companyia aèria del gegant asiàtic, Air China, ha cancel·lat diversos vols a Pyongyang per la caiguda de la demanda de bitllets.

El règim de Kim va aprofitar la desfilada per mostrar al món un míssil nou més sofisticat

 ??  ??
 ?? DAMIR SAGOLJ / REUTERS ?? Un grup de nord-coreans participen en la desfilada militar per celebrar el 105è aniversari del fundador del país, Kim Il-sung
DAMIR SAGOLJ / REUTERS Un grup de nord-coreans participen en la desfilada militar per celebrar el 105è aniversari del fundador del país, Kim Il-sung

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain