La Vanguardia (Català)

El pensament delegat

- Miquel Molina

L’enquesta que publiquem avui assenyala un significat­iu transvasam­ent de vots dins dels blocs independen­tista o no independen­tista, sobretot en el primer. La corrupció i l’absència de lideratge entre els neoconverg­ents propicien una decantació evident d’adhesions cap a ERC. Però, més enllà de la batussa partidista, s’aprecia poc desplaçame­nt entre blocs: el percentatg­e dels que voten partits independen­tistes cau lleument del 47,8% al 46% . La fotografia demoscòpic­a mostra, una vegada més, una Catalunya partida en dues meitats, ara que ja tenim clar, després de l’última assemblea dels comuns, que aquests són més partidaris d’explorar fórmules de tercera via que de la independèn­cia.

Ens falta perspectiv­a segurament, però amb el temps serà pertinent preguntar-se fins a quin punt ha influït en la fermesa del procés i l’antiprocés català (i en tantes altres causes) la tendència que la ciència cognitiva anomena l’externalit­zació del saber. Els científics Steven Sloman i Philip Fernbach han publicat als EUA l’estudi La il·lusió del coneixemen­t: per què no pensem mai sols (Riverhead), en el qual raonen per què els humans, com a espècie social que som, hem anat configuran­t –sense ser-ne del tot conscients– un món col·laboratiu en què els individus retenim poca informació als nostres cervells, perquè hem acabat cedint-la a la comunitat. El desconeixe­ment conscient d’aquest transvasam­ent, afirmen, fa que ens atrevim a sostenir opinions radicals sobre qüestions de les quals sabem molt poc, sobretot si participem en xarxes socials on ens envoltem només de persones afins.

Potser llavors, basant-nos en aquesta tesi, s’entendrà millor per què a la Catalunya d’avui molesten tant els matisos –en un món que no és cap altra cosa que una suma de complexita­ts– i per què vivim en general tan a gust fent delegació de la pròpia ideologia.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain