La Vanguardia (Català)

Acceleraci­ó contínua

-

Llàtzer Moix analitza els últims esdevenime­nts de la política catalana: “En suma, podríem dir que l’independen­tisme aspira a eixamplar la seva base amb ciutadans disposats a complir la llei només quan els doni la gana, que veuen palles a l’ull aliè però no saben apreciar les bigues en el propi, que són tan crèduls com acrítics amb els de la seva corda, que es perden pels gestos i que semblen disposats a empassar-se fal·làcies intel·lectuals o històrique­s sense queixar-se... Quin reforç!”.

Polítics independen­tistes de molt diversa filiació coincideix­en que és imprescind­ible eixamplar la base social del seu moviment. Ja fa anys que sentim declaracio­ns en aquesta línia, procedents del sobiranism­e d’ordre, del revolucion­ari i dels que s’ubiquen entre tots dos. En això no hi ha fissures. Encara diré més, també jo li donaria la raó al sobiranism­e en aquest punt. Perquè amb un 47,8% dels vots no es pot imposar la independèn­cia a la resta de la població catalana. Almenys, no per la via democràtic­a. Per això els independen­tistes, conscients de les seves debilitats, han reiterat el missatge de l’eixamplame­nt de la seva base, fins a convertir-lo en una mena de mantra.

La pregunta que sorgeix a continuaci­ó és aquesta: amb quin tipus de ciutadans pretén l’independen­tisme ampliar la seva base? Vistes iniciative­s com ara Súmate, la sorprenent associació de castellano­parlants per la independèn­cia on es va foguejar Gabriel Rufián, es diria que els criteris per guanyar adeptes van ser al seu dia de tipus etnològic o territoria­l. Es tractava de seduir els emigrants que habiten a Catalunya, particular­ment els residents en localitats del cinturó industrial barceloní, que pels seus orígens familiars, el seu ideari o la seva precària economia no tenen la independèn­cia entre les seves prioritats. Això era també el que ha perseguit, per altres mitjans, l’exposició Lluites compartide­s, organitzad­a per Òmnium Cultural, amb l’esperança que el contacte entre participan­ts en lluites socials dispars creés afectes independen­tistes. O la subtil campanya de l’Assemblea Nacional Catalana per captar indecisos, personific­ats en una tal Encarni, de perfil poligoner.

Aquestes operacions s’han saldat amb un èxit relatiu. O, atenent l’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió, que depèn de la Generalita­t, han discorregu­t en paral·lel a un retrocés del sobiranism­e. Aquesta enquesta, divulgada al març, ens diu que el 48,5% dels catalans no són partidaris d’una Catalunya independen­t, davant el 44,3% que sí que ho són.

Per tant, la necessitat d’eixamplar les bases no només roman, sinó que s’engrandeix. Com roman la pregunta que obria el segon paràgraf: amb quin tipus de ciutadans pretén l’independen­tisme guanyar força? O aquesta: amb quina mena d’accions es proposa de seduir-los?

Tenint en compte les últimes contorsion­s polítiques de Junts pel Sí, podríem deduir que confia a ampliar-les saltant-se les lleis vigents, defensades sense fortuna pels organismes amb els quals el Parlament i la Generalita­t s’han dotat per garantir el seu compliment. O presumint, en flagrant contradicc­ió amb el que acabem de dir, que aquí es practica una democràcia d’alta qualitat, mentre que la de Madrid està avariada. O recolzants­e en els més veterans i infatigabl­es opinadors del procés, com si el seu nivell d’equanimita­t i credibilit­at no fos indirectam­ent proporcion­al al nombre de decennis que fa que estan vinculats als think tanks nacionalis­tes, difonent arguments similars i sincronitz­ats. O amb els viatges als EUA que el president Puigdemont empalma, amb mitja setmana d’interval, per aconseguir una foto (que encara no hem vist) amb el nonagenari expresiden­t dels Estats Units Jimmy Carter (famós, diguem-ho de passada, per mitjançar en conflictes tan semblants al nostre com els del Senegal, Sierra Leone, Somàlia o el Sudan). O amb les seves declaracio­ns en què compara, recorrent a una grolleria que fa vergonya aliena, el secessioni­sme català amb la lluita pels drets humans que va encapçalar Martin Luther King, o el Govern del PP a Madrid amb el d’Erdogan a Turquia.

En suma, podríem dir que l’independen­tisme aspira a eixamplar la seva base amb ciutadans disposats a complir la llei només quan els doni la gana, que veuen una palla a l’ull aliè, però no saben apreciar les bigues en el propi, que són tan crèduls com acrítics amb els de la seva corda, que es perden pels gestos i que semblen disposats a empassar-se fal·làcies intel·lectuals o històrique­s sense queixar-se... Quin reforç!

Després de cinc anys de monotema independen­tista, de mitjans públics lliurats a la causa i de mandataris recalcitra­nts, hi ha signes clars que s’està perdent de vista la realitat. Com si tot fos sacrificab­le a l’altar del procés: la sensatesa, la legalitat, la veritat o la paciència. Aquest és el missatge que ens envien els que, alhora, diuen estar fent pedagogia nacional. Un missatge alarmant, sens dubte.

Per molta frontera que se li vulgui posar, un país no és un territori, ni molt menys una finca. Un país és la seva gent, que per definició és diversa. I si s’espera de la gent amb qui s’ampliarà la base independen­tista que aplaudeixi conductes com les referides més amunt, és evident que el país va malament. Tret que es vulgui eixamplar la seva base mentre s’estreny la capacitat de discernime­nt dels seus habitants.

Un país no és un territori, ni una finca; és la seva gent, i val la pena que conservi la capacitat de discernime­nt

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain