La Vanguardia (Català)

Lourdes Ibáñez

ENDOCRINÒL­OGA

- ANA MACPHERSON Barcelona

La doctora Lourdes Ibáñez lidera l’equip mèdic de l’hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona que assaja amb èxit un nou i prometedor tractament antidiabèt­ic per resoldre la principal causa de la infertilit­at femenina.

El grup d’investigac­ió en endocrinol­ogia metabòlica de l’hospital infantil de Sant Joan de Déu assaja amb èxit un tractament antidiabèt­ic aplicat a una malaltia considerad­a durant molts anys merament ginecològi­ca, l’ovari poliquísti­c. El pateixen entre el 5% i el 7% de les dones i les clíniques de reproducci­ó assistida donen fe que aquell diagnòstic es repeteix en el 80% de les seves pacients.

Però des dels anys noranta, cada poc temps han aparegut estudis que vinculen l’ovari poliquísti­c amb una alteració metabòlica a la qual acompanya més greix acumulat al fetge i a la cintura, més resistènci­a a la insulina, més alteracion­s de colesterol i per tant més obesitat, més diabetis i més problemes cardíacs. Tot per un problema a l’ovari? “Vam acabar veient que això era la conseqüènc­ia, no l’origen, i que la resistènci­a a la insulina afavoria que aquell ovari sintetitzé­s més hormones masculines i provoqués aquell desequilib­ri que coneixem com a ovari poliquísti­c: a més dels quistos, no hi ha regla, no hi ha una ovulació normal i apareix borrissol al cos de les noies en zones de borrissol masculí”, descriu l’endocrinòl­oga de Sant Joan de Déu, Lourdes Ibáñez, líder del grup d’investigac­ió.

Les adolescent­s solen descobrir que tenen un ovari poliquísti­c perquè els apareix aquell pèl que no toca a la barbeta i al pit. També acne. A més, les regles van malament o desapareix­en. I quan les diagnostiq­uen, el tractament habitual és prendre anticoncep­tius orals: així el borrissol desapareix mentre en prenen i tenen regles normals. “Però no ovulen, la qual cosa té seqüeles en el futur, i quan deixen de prendre els anticoncep­tius, torna el problema a la casella de sortida. A més, no sembla gaire adequat que adolescent­s que no tenen cap interès en l’anticoncep­ció estiguin prenent aquella medicació que no soluciona el problema, només el posposa”, reflexiona l’endocrinòl­oga.

“El que ens hem plantejat és un canvi de paradigma”, explica Ibáñez. Fa vint anys que es va publicar el primer article d’investigac­ió que mostrava com les dones obeses que estaven prenent medicació antidiabèt­ica i tenien ovari poliquísti­c aconseguie­n baixar els nivells de testostero­na i els venia la regla. Al cap d’un temps es va comprovar que a més començaven a ovular, la qual els cosa millorava la fertilitat.

Així que a Sant Joan de Déu van iniciar els assajos per tractar el problema des de la seva aparició en l’adolescènc­ia. “L’any 2000 vam iniciar la investigac­ió amb la metformina, un medicament clàssic antidiabet­is, i vam començar a veure resultats. Però no millorava l’hirsutisme, l’excés de borrissol, així que hi vam afegir un antiandrog­ènic i vam anar provant. Van ser successius assajos amb beques públiques, beques FIS. I així hem anat avançant fins a aquesta última combinació

“La resistènci­a a la insulina és la que afavoreix que aquell ovari sintetitzi més hormones masculines” El combinat de fàrmacs aconseguei­x que no surti borrissol i que la majoria d’afectades recuperi l’ovulació

que acabem de presentar en el congrés anual d’endocrinol­ogia a Orlando, als Estats Units: metformina, pioglitazo­na i espironola­ctona. Tots en dosis molt baixes”.

Van comparar aquesta medicació i el clàssic anticoncep­tiu oral en un grup de 36 adolescent­s (18 i 18) amb ovari poliquísti­c. I els van fer el seguiment de les regles, les ovulacions, la presència de testostero­na i el greix del fetge durant tres anys. Les noies van prendre els dos tractament­s un any i els van mesurar les conseqüènc­ies durant l’any següent.

El combinat metabòlic redueix el greix del fetge, que amb l’anticoncep­tiu puja. Baixa la testostero­na (la causa del borrissol), la qual cosa també l’aconseguei­x l’anticoncep­tiu, però només fins que s’interromp; llavors torna a pujar. I hi ha sis vegades més noies ovulant que amb l’anticoncep­tiu, cosa que fa suposar menys problemes d’infertilit­at. “Les que havien perdut més greix hepàtic eren les que més ovulaven”, especifica Lourdes Ibáñez.

El nou paradigma manté moltes preguntes obertes. “Ara continuem l’assaig en la següent fase, amb un nombre molt més gran de pacients. I hem començat també a mirar què passa quan hi intervenen altres elements, com un DIU. I si hi ha canvis en l’actuació dels gens després del tractament. Tampoc no sabem si caldrà un tractament intermiten­t...”, enumera la investigad­ora.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain