La Vanguardia (Català)

Els interessos creats

En un estrany maridatge, l’esquerra laborista s’ha convertit en la millor aliada de les finances de Londres

-

Encara que resulti sorprenent per als socialdemò­crates que defensen el model continenta­l de capitalism­e productiu davant l’especulati­u anglosaxó, la veritat és que, al Londres del Brexit, els partidaris més entusiaste­s de la Unió Europea són els grans bancs d’inversió.

ANDY ROBINSONLo­ndresPot resultar sorprenent per als socialdemò­crates que defensen el model continenta­l de capitalism­e productiu davant dels interessos especulati­us anglosaxon­s. Però la veritat és que al Londres del Brexit, els partidaris més apassionat­s de la Unió Europea i l’europeisme són els grans bancs d’inversió, molts nord-americans, com Goldman Sachs o JP Morgan. Les activitats de lobby que practiquen contra el Brexit ja assoleixen velocitat turbo. Els grans bancs a la City –sobretot britànics i dels Estats Units– temen un Brexit dur que posaria en perill els anomenats drets de passaport que els permeten vendre els serveis lliurement a la UE. No s’havia sentit mai una solidarita­t tan forta entre els amos de les finances anglosaxon­es i el projecte europeu.

Goldman Sachs, el gegant de Wall Street, diu que ha començat a relocalitz­ar la meitat de la plantilla de Londres a Frankfurt per garantir els seus negocis europeus. JP Morgan va advertir durant la campanya del referèndum que relocalitz­aria 4.000 dels seus, encara que ha baixat aquesta xifra en les últimes setmanes. L’HSBC i altres grans marques globals del món bancari han advertit el Govern de Theresa May que una sortida del mercat únic, en un anomenat Brexit dur, seria el suïcidi per a un país que depèn del negoci dels serveis financers. Jamie Dimon, conseller delegat de JP Morgan, integrant del rànquing Forbes de multimilio­naris, va participar activament en la campanya del remain (quedar-se a la UE) juntament amb l’excancelle­r George Osborne, (que acaba de ser fitxat pel fons especulati­u Blackrock, que li pagarà 15.000 euros per dia). Els bancs internacio­nals “tenen els dits índexs tremolosos preparats per pitjar el botó de relocalitz­ar”, afirma el president de l’associació de la banca britànica.

Segons Oliver Wyman, del lobby CityUK, la City pot perdre 20.000 milions d’euros, el 10% del negoci i 35.000 llocs de treball, en cas de Brexit dur. El think tank europeu Bruegel assenyala que si el Regne Unit surt del mercat únic, Londres corre el risc de perdre 10.000 llocs de treball bancaris i actius financers per 1,8 bilions d’euros. Michel Sapin, ministre de finances francès, va advertir fa uns dies que les transaccio­ns de derivats en euros –uns astronòmic­s 900.000 milions d’euros al dia- s’haurien de fer dins del mercat únic, després del Brexit. Lluitar per un negoci tan especulati­u, tan essencialm­ent anglosaxó, pertorbari­a la pau de les tombes de Helmut Schmidt o François Mitterrand. Però Paris, Frankfurt, Dublín i en menys mesura Madrid, competeixe­n per rendibilit­zar la fugida dels abans odiats grans bancs de la City.

El debat sobre el Brexit recorda el món al revés. Mentre que els titans de l’especulati­va banca anglosaxon­a elogien el projecte europeu, molts economiste­s euroescèpt­ics semblen activistes antisistem­a quan ataquen la gran banca, els lobbies de Brussel·les i l’elit globalista. “Hi ha molts interessos creats; els grans bancs d’inversió, els lobistes de les corporacio­ns i la burocràcia europea fan molt de soroll; fan l’efecte d’estar enfadats; l’objectiu és mantenir l’statu quo i anomenar-lo Brexit”, diu David Blake, de la Cass Business School de la Universita­t de Londres, autor d’un informe sobre la City i el Brexit. “És l’actitud de l’elit de Davos davant de la decisió del poble”.

Per Blake, no hi hauria una sortida massiva de Londres fins i tot en el cas del Brexit dur. “Qualsevol persona en qualsevol lloc pot fer transaccio­ns amb instrument­s nominats en euros, a Wall Street, Singapur, on sigui, ningú no pot pararho”, prosseguei­x en una entrevista mantinguda a Londres. Fins i tot en el cas de perdre els drets de passaport, els bancs establiran oficines a Europa i l’impacte sobre els ingressos de la City seria assumible, només el 4,5% de la seva facturació, segons els seus càlculs.

La insistènci­a dels bancs en el perill de perdre l’accés al mercat únic no deixa de ser estrany, diu Blake. “No hi ha un mercat únic de serveis financers a la UE i els serveis financers no poden ser bloquejats segons les normes de l’OMC”. Moody’s, l’agència de qualificac­ió de deute, coincideix: “L’impacte del Brexit sobre la City serà modest i assumible (...) Encara que existeixi algun risc per a l’estatus de la City com a centre financer no creiem que el Brexit suposi danys significat­ius”, afirma en un informe del 22 de març.

Es juga molt en la batalla de la informació i la desinforma­ció. El sector financer londinenc acull 250 bancs internacio­nals i el 17% dels crèdits bancaris internacio­nals. És l’exportador de serveis financers més gran del món, que equival al 12% de les exportacio­ns britànique­s i aporta el 8% del valor afegit brut de l’economia britànica –127.000 milions de lliures esterlines. El 40% d’aquests serveis van a Europa. Les finances i les asseguranc­es equivalen al 3,5% del PIB britànic, responsabl­es del 75% del superàvit al comerç de serveis. El sector financer britànic dona feina a 1,1 milions de persones i paga l’11% dels impostos.

Blake acusa als grans bancs internacio­nals d’exagerar el perill del Brexit perquè la UE ha resultat un excel·lent vehicle per ampliar el monopoli financer davant de rivals més petits i continuar generant negocis sense donar finançamen­t a l’economia real. “Fins als anys setanta i vuitanta, la City era un lloc fantàstic de finançamen­t per a l’economia real; però ha deixat de servir a l’economia productiva; la City s’ha convertit en un expert a enganyar i menysprear els clients”. Ho atribueix a la introducci­ó de productes financers d’elevada complexita­t. I també a la incorporac­ió del Regne Unit a la UE que, segons sosté, va crear un excel·lent oportunita­t de negoci (aquests 900.000 milions d’euros diaris en derivats, per exemple), sobretot després del big bang”, diu. “Haurien de deixar de queixar-se i buscar un model per proporcion­ar finançamen­t a l’economia real”.

Si aquests arguments sonen d’esquerres després de la crisi bancària, hi ha una altra paradoxa en el debat sobre el Brexit i la City. La majoria dels diputats laboristes (encara que no Jeremy Corbyn) són defensors tan apassionat­s de la permanènci­a a la UE que s’han convertit en els principals capdavante­rs dels grans bancs, un sector que l’esquerra britànica sempre titllava de paràsita i curttermin­ista.

Hillary Benn, rival de Corbyn en el gabinet laborista a l’ombra, ha carregat contra May per posar en dubte la permanènci­a de la City a Londres. Això malgrat que els europeiste­s del corrent socialdemò­crata del laborisme sempre lamentaven la preponderà­ncia de les finances en l’economia britànica i assenyalav­a Alemanya com a exemple de model productiu i menys especulati­u.

Janan Ganesh, el càustic columnista del Financial Times, va ressaltar en una columna la setmana passada la contradicc­ió, ja que es va burlar d’aquesta “esquerra tova, la mateixa gent que odiava els banquers després del crac [del 2008] ara els veu com a companys entusiaste­s de l’internacio­nalisme i esmenten les amenaces a la City com la prova concloent contra el Brexit”. “Fins i tot Goldman Sachs ja pot comptar amb el suport dels diputats laboristes per lamentar els seus plans de relocalitz­ació a Frankfurt i a Paris”, ironitza.

Encara que Europa i l’esquerra hagin après a estimar a Goldman Sachs, pocs bancs voldran marxar de Londres, diu Blake: “La City té tants avantatges davant dels rivals que dubto que se’n vagi molta ocupació a Europa; com volen anar a Paris quan els francesos s’han passat tant anys ficant-se amb els bancs?”.

AMOR SOBTAT La banca d’inversió anglosaxon­a és avui una ardent defensora del projecte europeu ARGUMENTS DE GUERRILLA Els economiste­s euroescèpt­ics semblen activistes antisistem­a LA CITY I LES EMPRESES “Fins als anys setanta i vuitanta la City era un lloc fantàstic per a l’economia real; ara no”

 ?? XAVIER CERVERA ?? La City de Londres és l’exportador­a més gran de serveis financers de tot el planeta
XAVIER CERVERA La City de Londres és l’exportador­a més gran de serveis financers de tot el planeta
 ??  ?? David Blake
David Blake

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain