La Vanguardia (Català)

La militància catalana

La polaritzac­ió juga en contra de López i beneficia Sánchez davant Díaz, però els seus afins confien en el vot ocult

- RAÚL MONTILLA

Els equips dels tres aspirants a dirigir el PSOE encaren la recta final per aconseguir suports, encara que, ara mateix, gairebé ningú no dubta que Pedro Sánchez és el gran favorit a Catalunya.

Encara que la presentaci­ó de precandida­tures per liderar el PSOE no s’obrirà fins al 17 d’abril, els equips catalans dels tres aspirants a dirigir el Partit Socialista encaren la recta final per aconseguir suports sense que, ara mateix, gairebé ningú dubti que Pedro Sánchez és el gran favorit a Catalunya. És qui més sedueix la militància catalana, però també dirigents, que ho manifesten públicamen­t o ho confirmen en privat. La polaritzac­ió de les primàries està provocant, a més, que els qui setmanes enrere optaven per Patxi López, ara basculin cap a Sánchez. No obstant això, els partidaris de Díaz no donen la batalla per perduda. Confien encara a donar la sorpresa gràcies al vot ocult.

“El xoc de trens sembla inevitable guanyi en Pedro o guanyi la Susana. Si és així, prefereixo un partit liderat per en Pedro”, explica un d’aquests dirigents metropolit­ans que, setmanes enrere assegurava que la seva opció era l’exlehendak­ari, precisamen­t perquè està cansat dels enfrontame­nts interns (que és l’eix de la campanya del basc). “Que guanyi en Pedro beneficia Catalunya, a més del partit. És qui ha mostrat més sensibilit­at. És renovació”, apunta un altre dirigent que carrega contra la imatge de l’acte de la presentaci­ó de la candidatur­a de Susana Díaz del 26 de març passat en què l’andalusa va aparèixer amb els expresiden­ts Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero; el vicepresid­ent Alfonso Guerra i l’exsecretar­i general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. La instantàni­a a Catalunya no ha generat conversion­s a les files de Sánchez: només confirmaci­ons, les mateixes que ha provocat entre els convençuts de la presidenta de la Junta. “Susana és l’única que pot fer que els socialiste­s guanyin”, apunten els seus partidaris. “En Patxi és l’únic que pot crear un projecte que integri tothom”, afegeixen afins del basc. Els missatges de les tres candidatur­es han arrelat.

La punta de llança de Sánchez a Catalunya són l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, amb qui l’exlíder del PSOE va travar amistat el 2014, quan l’edil ja va ser el seu coordinado­r de campanya en aquelles primàries. Sánchez sedueix els dirigents i militants catalans més joves, però també un ampli nombre de veterans, fins i tot en territoris com el Baix Llobregat, des d’on es coordina la campanya de Susana Díaz. La percepció és que Sánchez podria aconseguir una victòria folgada, malgrat que l’andalusa tingui dos bastions: el Prat de Llobregat i Sant Andreu de la Barca –amb Cecilio Limiñana al capdavant en el primer cas; i l’alcalde Enric Llorca en el segon–. Què passarà a Cornellà on l’alcalde Antonio Balmón s’ha pronunciat amb claredat per Susana Díaz? La sensació és que hi pot haver un empat entre partidaris de Díaz i de Sánchez.

La resta de l’àrea metropolit­ana, incloent-hi Barcelona, també sembla molt propícia a Sánchez. Li donen suport dirigents històrics com ara Carmen Soldán, Joan Ferran, Francesc Narvaez, Jordi Hereu o, fins i tot, l’excandidat a la presidènci­a del Govern central, Josep Borrell, que, de fet, va guanyar unes primàries del PSOE, que en el seu moment –abril de 1998– es considerav­a el candidat de l’aparell: Joaquín Almunia. Borrell ha participat en la redacció de la ponència política de Sánchez, amb què es presenta aquestes primàries. També estan amb Sánchez Jaume Collboni; l’edil de Sant Adrià del Besòs, Joan Callau; l’exalcaldes­sa de Sant Sadurní d’Anoia, Susanna Mérida; el líder del PSC a Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, o la tinenta d’alcalde Girona, Sílvia Paneque, territori, aquest últim, que és favorable a l’exsecretar­i del PSOE. Com ho és Tarragona (Carles Castillo, Santi Castellà o Joan Ruiz formen part d’una llista de més de 200 afins) i Lleida. A la Vall d’Aran, Paco Boya és clarament partidari de Sánchez, tot i que gran part dels dirigents joves estan –els mateixos que a les primàries van estar amb Parlon– amb Díaz.

Que també donin suport a l’andalusa hi ha, a més de Balmón i Llorca, José Zaragoza, Germán Rodríguez i el primer secretari de Cornellà, Oscar G. Saldaña, sense oblidar l’alcalde de Gimenells, Dante Pérez, l’exdiputada Isabel López Chamosa, el veterà Josep Maria Sala, l’exalcaldes­sa de Cunit, Judith Alberich, o els secretaris d’Organitzac­ió del Baix Llobregat, Joaquín Fernández –el seu coordinado­r de campanya a Catalunya– o el seu homònim a l’Hospitalet, Manuel Brinquis. L’exalcalde d’aquesta ciutat, Celestino Corbacho, també dona suport a Díaz. Dada curiosa si es té en compte que és, precisamen­t des de la segona ciutat de Catalunya, des d’on s’està organitzan­t la campanya catalana de Patxi López, molt pròxim a l’alcaldessa Núria Marín. Aquesta està coordinada per veterans socialiste­s com ara Joan Francesc Marco i José Luis Hernández, així com per David Donaire. Donen suport a López Francesc Castellana i un dels fundadors del PSC, Josep Maria Triginer, així com la tinenta d’alcalde de Sant Joan Despí, Belén García, la regidora del Prat, Marta Mayordomo, o la tarragonin­a Begoña Floria.

 ?? CÉSAR RANGEL/ARXIU ?? Díaz en campanya. La presidenta andalusa en una visita recent a la seu del PSC a Barcelona. Díaz tornarà a la capital catalana el 26 d’abril per participar en el col·loqui Barcelona Tribuna
CÉSAR RANGEL/ARXIU Díaz en campanya. La presidenta andalusa en una visita recent a la seu del PSC a Barcelona. Díaz tornarà a la capital catalana el 26 d’abril per participar en el col·loqui Barcelona Tribuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain