La Vanguardia (Català)

Imperi euroasiàti­c

Després de la crisi ucraïnesa i l’intercanvi de sancions amb els països occidental­s, Rússia ha buscat nous socis per trencar l’aïllament

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Després de la crisi ucraïnesa i l’intercanvi de sancions amb els països occidental­s, Rússia ha buscat nous socis per trencar l’aïllament.

Potser el principal objectiu de la política exterior russa en l’època de Vladímir Putin és recuperar el paper de gran potència. Moscou no vol que els Estats Units imposin al món globalitza­t el seu punt de vista de manera unilateral, i per això sempre que en té ocasió la diplomàcia russa subratlla que les relacions amb Washington i, per extensió, amb la UE han de ser “d’igual a igual”.

Una de les conseqüènc­ies de la política unilateral dels EUA, segons Moscou, és l’avanç de l’OTAN a l’est d’Europa. El conflicte d’Ucraïna, que va començar el 2014, va posar un fre a aquesta dinàmica. Com la intervenci­ó de Rússia a Síria, que també estava dirigida a “subratllar el seu estatus de gran potència més enllà del territori postsovièt­ic”, va escriure l’any passat el politòleg Dmitri Trenin en un assaig del Centre Carnegie de Moscou.

La intervenci­ó a Síria i el suport a Al-Assad també forma part de l’intent de Moscou per tornar a reafirmar-se. L’aviació russa va permetre mantenir dret un important aliat a l’Orient Mitjà. A més, la seva implicació va fer que els països occidental­s comencessi­n a donar més importànci­a a Rússia en la solució del conflicte, fins al punt que avui la seva participac­ió és imprescind­ible.

Es pot dir, com sostenen els governs occidental­s, que Moscou s’equivoca donant suport a un tirà, però en realitat és coherent amb la seva visió exterior. L’inici del conflicte sirià va coincidir amb les anomenades primaveres àrabs, que Rússia interpreta de manera diametralm­ent oposada als països occidental­s i associa a altres “intervenci­ons” anteriors. “Recordo aquell temps en què diversos països, sobretot occidental­s, estaven en una mena de gira per eliminar dictadors”, va dir el 12 d’abril passat el ministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, en la roda de premsa posterior a la seva trobada a Moscou amb Rex Tillerson, secretari d’Estat dels EUA. I va esmentar els casos de l’ex-Iugoslàvia, de Saddam Hussein a l’Iraq i de Muammar alGaddafi a Líbia. “Aquests experiment­s sobre dictadors i tirans ja els coneixem i sabem com s’acaben”, va concloure Lavrov.

No són pocs a Moscou els que vinculen el futur de Síria a les relacions amb la UE. Si la jugada li surt bé, es derrota l’Estat Islàmic i les converses de pau de Ginebra i Astanà acaben en un procés polític que vagi regulant el conflicte, confia que les sancions de la UE es retirin o, en el pitjor dels casos, es suavitzin. Les sancions occidental­s i les contrasanc­ions russes als productes agropecuar­is occidental­s són responsabl­es, al costat de la caiguda del preu del petroli, d’una rebaixa del 20% dels ingressos reals dels russos entre novembre del 2014 i gener del 2017. Segons els mitjans locals, el comerç exterior se n’ha ressentit un 40%, com a mínim.

Moscou també confia que els acords de Minsk ajudin a l’aixecament de les sancions i amb el temps es trobin fórmules perquè es reconegui la península de Crimea (annexionad­a d’Ucraïna el març del 2014) com a part del territori rus.

Rússia divideix els socis europeus en dos grups, i inclou Alemanya, França, Itàlia o Espanya en els que veurien de bon ull l’acostament. De fet, aquests mantenen que encara que hi hagi sancions es mantingui el diàleg amb Moscou i es busquin oportunita­ts de negocis en àmbits no afectats per aquestes.

La crisi ucraïnesa va provocar una profunda fractura en les relacions de Rússia amb els països occidental­s i en els últims anys ha marcat la política exterior russa en altres punts del planeta.

Per compensar, Rússia ha intentat enfortir els seus lligams amb els països Brics i el Grup de Xangai, les cimeres del qual han substituït les bilaterals amb la UE i les del G8, del qual Rússia va ser exclosa. El Brasil, el Vietnam, l’Índia, Indonèsia, l’Iran, Cuba, el Pakistan, Sudàfrica i, especialme­nt, la Xina, formen una alternativ­a, tanmateix imperfecta.

A més de trencar el seu aïllament diplomàtic, amb la Xina Rússia va aconseguir un mercat per als seus hidrocarbu­rs i accés als crèdits xinesos després que Occident li restringís el finançamen­t. Projectes que s’havien allargat dècades es van accelerar el 2015, i es va arribar, entre altres coses, a acords sobre un gasoducte (Sila Sibiri, el poder de Sibèria) i infraestru­ctures transfront­ereres, i se’n van planificar d’altres sobre ferrocarri­ls i comunicaci­ons. “La relació és cada vegada més desigual, amb Rússia com la part més necessitad­a. Sense alternativ­es viables, Moscou podria haver d’acceptar aquest desequilib­ri”, va escriure Aleksandr Gabúev, expert en relacions de Rússia amb la regió Àsia-Pacífic del Carnegie de Moscou.

Rússia també ha aprofitat aquests anys per modernitza­r el seu exèrcit, un altre element més per recuperar importànci­a en la geopolític­a global. L’any passat les forces armades russes van rebre una àmplia varietat d’armes noves, incloent-hi 41 míssils balístics interconti­nentals, segons va informar al Parlament al febrer el ministre de Defensa, Serguei Xoigú. Per a aquest any es preveu una modernitza­ció a gran escala, amb 170 avions més destinats a les forces aèries, 905 tancs i vehicles cuirassats per a les terrestres, així com 17 naus per a la flota.

El final de l’URSS i la davallada econòmica va deixar les forces armades russes tremolant. La renovació militar era una tasca pendent, i el president Putin l’ha impulsada malgrat la crisi i les sancions. Amb això escurçarà la distància amb Occident en àrees com armes convencion­als de llarg abast, comunicaci­ons o drons.

Si la relació amb la Xina no ha fructifica­t en aliança és, potser, perquè Pequín no vol empitjorar les seves relacions comercials amb els EUA (el 2015, deu vegades més voluminose­s que les que va mantenir amb Rússia). O perquè, a l’altre costat, Rússia no vol trencar totalment els lligams amb Occident, el principal mercat per col·locar el seu gas i el seu petroli. De fet, la irrupció de Trump als EUA i de diversos polítics en països de la UE que advocaven per l’acostament a Rússia (Wilders a Holanda, Fillon i Le Pen a França) va tornar a sembrar esperances a Moscou l’any passat.

Els objectius russos de tornar a la primera línia de la geopolític­a mundial tornaven a veure’s a l’abast de la mà quan Donald Trump va guanyar les eleccions dels EUA, cosa que semblava confirmar el que el politòleg búlgar Ivan Krastev va anomenar el començamen­t de l’“era antiimperi­alista”. Trump semblava que s’apuntava a la consigna “El meu país abans que res”, cosa que significav­a utilitzar la majoria dels recursos en política interior, assegurant entre altres coses que només volia ser el xèrif d’Amèrica i que l’OTAN estava obsoleta.

Però de manera imprevista tot això ha canviat aquest mes d’abril. El dia 7 Trump va ordenar un atac contra Baixar al-Assad, aliat de Rússia. També enviava vaixells cap a Corea del Nord. Dies després va assegurar que l’OTAN continua sent important per als EUA. I ha acabat llançant “la mare de totes les bombes” contra posicions de l’Estat Islàmic a l’Afganistan. Pel que sembla, i en contra dels desitjos de Moscou, Washington vol continuar tenint l’última paraula.

Moscou vol que les seves relacions amb els EUA i la Unió Europea siguin “d’igual a igual”

“Aquests experiment­s sobre (enderrocar) dictadors ja sabem com s’acaben”

 ?? PAVEL GOLOVKIN / AP ?? El canceller del Kremlin. Serguei Lavrov, ministre d’Afers Exteriors des del 2004, poc abans de reunir-se dijous a Moscou amb el seu homòleg sirià .
PAVEL GOLOVKIN / AP El canceller del Kremlin. Serguei Lavrov, ministre d’Afers Exteriors des del 2004, poc abans de reunir-se dijous a Moscou amb el seu homòleg sirià .

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain