La Vanguardia (Català)

Marihuana artificial

-

La Guàrdia Civil s’ha apoderat d’una nova droga sintètica amb uns efectes que són unes 80 vegades més potents que els del cànnabis natural.

La Guàrdia Civil ha confiscat una nova droga cannabinoi­de sintètica molt poc coneguda i que té uns efectes unes 80 vegades més potents que els del cànnabis natural, conegut com a marihuana. La substància estupefaen­t va arribar a Espanya per l’aeroport d’Alacant mitjançant una tramesa des de Hong Kong camuflada en diversos paquets de cafè.

Una vegada detectada la droga quan va arribar a l’aeroport, la Guàrdia Civil va seguir l’entrega dels paquets, que tenien com a destinatar­is dos homes de nacionalit­at anglesa, de 36 i 37 anys d’edat, residents al Campello. Tots dos van ser detinguts i van ingressar a la presó acusats d’un delicte contra la salut pública.

La quantitat de droga intervingu­da és de 12,2 quilograms. Una vegada processada i distribuïd­a en dosis, el valor estimat de la venda hauria arribat assolit a uns 3,5 milions d’euros, segons els càlculs inicials de la Guàrdia Civil.

La diferència d’aquesta droga respecte d’altres és la forma de consum. Té una textura grumollosa i es dissol en aigua. Per consumir-la es ruixa mitjançant un esprai sobre un cigarret, que es fuma una vegada impregnat.

La intervenci­ó de la Guàrdia Civil es va iniciar a mitjans del mes de març passat, quan agents de l’Oficina d’Anàlisi i Investigac­ió Fiscal (Odaifi) de l’aeroport d’Alacant-Elx van constatar la presència d’unes trameses que, després de l’anàlisi de risc, es va considerar que podrien ser susceptibl­es de portar alguna mena de substància estupefaen­t.

Les trameses, procedents de Hong Kong, portaven unes bosses ocultes i barrejades amb altres bosses que contenien llaminadur­es, tot això dins d’uns paquets de cafè destinats a una adreça del Campello. En concret, a un bar freqüentat per la comunitat anglesa de la localitat.

L’anàlisi de les mostres de droga ha determinat que es tracta d’un fort cannabinoi­de elaborat de forma sintètica que fins al moment no estava tipificat i que té potents efectes en l’organisme humà.

Després d’aquesta anàlisi, la Guàrdia Civil va presentar al cas un jutjat d’Elx que va autoritzar el seguiment actiu dels paquets per detenir-ne els destinatar­is. En un primer moment es va detenir un home de 36 anys que es disposava a recollir els paquets al bar. La seva funció era de correu per a l’organitzac­ió que s’encarregav­a de la importació de la droga. Dos dies després van detenir un altre anglès, de 37 anys, a l’aeroport d’Alacant-Elx quan es disposava a fugir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain