La Vanguardia (Català)

Veïns i visitants

-

La incertesa que envolta les eleccions presidenci­als franceses; i la recuperaci­ó del turisme interior observada aquesta Setmana Santa.

EL quart any de recuperaci­ó econòmica que registra Espanya es nota aquesta Setmana Santa en un important augment del turisme nacional. Les dades de reserves hoteleres indiquen que aquests dies de vacances ha pujat sensibleme­nt el nombre de ciutadans espanyols que han viatjat i que, a més, ho han fet amb preferènci­a cap a les destinacio­ns locals. Les enquestes indiquen, en aquest sentit, que set de cada deu viatgers opten per destinacio­ns dins del mateix país.

L’augment del turisme interior és una bona notícia per partida triple: perquè és reflex de la recuperaci­ó econòmica i de l’ocupació; perquè, al seu torn, reforça la millora del sector turístic espanyol i, així mateix, perquè és el preludi d’un altre any turístic excepciona­l, després del rècord assolit el 2016.

Les reserves que han formalitza­t els turistes locals s’han incrementa­t en general un 15% aquesta Setmana Santa. L’augment no només ha estat els dies festius, sinó que també, com passava abans de la crisi, s’ha apreciat un increment d’ocupació els dies previs. Les principals zones turístique­s, com les Canàries, les Balears, Andalusia i Catalunya, estan al 95% d’ocupació, segons coincideix­en a assenyalar diverses fonts del sector.

L’augment del turisme interior per Setmana Santa se suma al bon comportame­nt que registra l’afluència de visitants estrangers des de principi d’any. El balanç del primer trimestre, respecte al turisme estranger, ha mantingut un creixement insòlit de l’11,3% sobre el mateix trimestre de l’any anterior, a la qual cosa se suma un augment de les despeses per turista. El gran temor d’aquest any del sector turístic era l’impacte del Brexit en una eventual caiguda de visitants del Regne Unit. Però, respecte al balanç del primer trimestre, el turisme procedent d’aquell país no només no ha minvat, sinó que també ha augmentat.

De cara al segon trimestre, l’elevada ocupació que s’ha registrat aquesta Setmana Santa, en part a causa de la recuperaci­ó del turisme interior, confirma les bones expectativ­es que hi havia. Segons dades de l’associació Exceltur, en vista de les reserves efectuades, un 66,8% de les empreses turístique­s espanyoles incrementa­ran les vendes aquesta primavera.

Any rere any el sector turístic consolida el seu pes al producte interior brut, que és de l’ordre de l’11%, i en la creació d’ocupació, que representa un 13% del total, amb 2,4 milions de llocs de treball directes. La importànci­a d’aquest sector requereix, malgrat l’èxit aconseguit, mantenir la guàrdia alta en l’oferta de qualitat a preus competitiu­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain